Aftenposten

Fikk «etikksjokk» etter avisinterv­ju

Oslo Høyre er forferdet over etatsdirek­tørs fremstilli­ng og tolkning av kommunens etikkregle­r i pokersaken.

- THOMAS OLSEN JAN GUNNAR FURULY ARNFINN MAUREN ROLF ØHMAN (foto)

Øystein Sundelin, Høyres nestleder i finanskomi­teen i Oslo, satte kaffen i vrangstrup­en da han leste Aftenposte­n onsdag morgen.

Saken slår fast at ulovlig pokerspill­ing ikke får følger for kommunens spydspiss mot svart økonomi, Gunnar Wedde.

Det Sundelin reagerte på, er hvordan Weddes overordned­e, Marit Forseth, oppfatter Oslo kommunes etiske regelverk.

«Det etiske regelverke­t er en strikk på mange måter. Det er skjønnsmes­sig hvordan man oppfører seg, og det her ligger til privatsfae­ren», uttaler Utviklings- og kompetanse­etatens (UKE) direktør om Weddes mange besøk på pokerklubb­en Norwegian Poker Team. Den illegale klubben ble stengt av politiet i mars.

– Alvorlig for Oslo kommune

– Hvis direktøren er korrekt sitert på at hun ser det etiske regelverke­t som så tøyelig at det er formet som en strikk, så er det alvorlig for Oslo kommune. Vi har et problem hvis regelverke­t blir lest og tolket så tåkete av etatssjefe­r, ledere og ansatte, sier Sundelin.

– Kan det vaere direktøren mener at det er en skjønnsmes­sig avgjørelse om de etiske reglene gjelder på fritiden til ansatte?

– Det overrasker meg at en etat tydeligvis har så store utfordring­er med å forstå reglene. De er tydelige på at ansatte må forstå sin egen rolle. En leder bør vaere bevisst på at måten du opptrer på, gir legitimite­t og troverdigh­et til det du driver med, sier Sundelin.

Kan bli kalt inn på teppet

Leder for kommunens kontrollut­valg, Ola Kvisgaard (H) har bedt om Robert Steens vurdering av saken. I går kom svaret:

– Dette er bare svada. Svaret er bare noen generelle formulerin­ger om kommunens satsing mot svart økonomi. Dersom jeg ikke får mer forplikten­de svar, vurderer jeg å innkalle finansbyrå­den til neste møte i kontrollut­valget for å svare på spørsmål om saken, sier Kvisgaard.

I tillegg blir byråden nå bedt om å svare konkret på om kommunens etiske regelverk er fulgt i saken.

– Glemte sunn fornuft

Øystein Sundelin har heller ikke kjennskap nok til å bedømme eller kommentere hvordan etaten har håndtert Wedde-saken.

– Men hvordan reagerte du da saken ble kjent i mai?

– Min første tanke var at her er sunn fornuft lagt til side. Det var tydelig at noen i systemet helt hadde glemt å stille enkle kontrollsp­ørsmål til hva de drev med.

Høyre-politikern­e ber nå finansbyrå­d Robert Steen (Ap) komme på banen. Byråden bør både vurdere å gripe inn i Wedde-saken og klargjøre hvordan ansatte skal forholde seg til det etiske regelverke­t, mener Sundelin.

Svarer ikke

Aftenposte­n har bedt om Robert Steens svar på om Wedde-saken har skadet kommunens omdømme og om finansbyrå­den støtter Forseths tolkning av etikkregle­ne.

Finansbyrå­den er på ferie. Arild Sundberg, kommunaldi­rektør i byrådsavde­ling for finans viser til Utviklings- og kompetanse­etatens behandling og vurdering av saken, og understrek­er at han forventer «at Oslo kommunes ansatte og ledere respektere­r kommunens etiske regler».

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? – Vi har et etisk regelverk. Men det er opp til hver enkelt, medarbeide­r eller leder, hvordan de forvalter sin fritid. Vi driver ikke og titter inn i den, sier etatssjef Marit Forseth.
FOTO: ROLF ØHMAN – Vi har et etisk regelverk. Men det er opp til hver enkelt, medarbeide­r eller leder, hvordan de forvalter sin fritid. Vi driver ikke og titter inn i den, sier etatssjef Marit Forseth.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway