Aftenposten

Ta ansvar – drikk champagne!

Slik får du ekstravaga­nt livsnytels­e til å fremstå som selvutslet­tende.

- åKommentar Joacim Lund Kommentato­r

Norge risikerer å gå tom for rent drikkevann, men det folk friker fullstendi­g ut av, er at ølkranene kan gå tørre. Det gir nytt liv til 1200-tallets Håvamål:

Inkje so godt som godt dei segjer er øl for manna-aett. Di meir du drikk, di mindre vit mun du i hausen hava.

Vi må ha vann. Vi må ikke ha øl.

Forebyggen­de bobler

Når vi snakker om CO₂-forbruk, er øl og vann to cider av samme sak. CO₂brukes både til å rense drikkevann­et og til å lage bobler i øl.

Nå er det visstnok kommet et skip til Telemark med CO₂-forsyninge­r, så den akutte faren er over for denne gang. Men det er fortsatt mulig å argumenter­e forebyggen­de. Det er et felles ansvar å unngå øl dersom vi også i fremtiden skal vaere velsignet med rent drikkevann.

Du kan selvsagt drikke en hvilken som helst vin uten bobler dersom du vil ha alkohol og setter samfunnets interesser fremfor dine egne. Men det finnes også musserende viner du kan drikke med den reneste samvittigh­et, selv i tider med begrenset tilgang til CO₂.

I Champagne lager vinproduse­ntene gjerne hundrevis av ulike baseviner av druene fra de ulike delene av vinmarkene. Noen av dem blandes og tappes på flasker og tilsettes sukker og gjaer før flaskene korkes og lagres en tre års tid. Underveis skjer en ny fermenteri­ng, eller gjaeringsp­rosess, om du vil. Gjaeret spiser sukkeret (og etter hvert seg selv), og CO₂er et av biprodukte­ne.

Fordi flasken er tett, har ikke karbondiok­sidet noe sted å gjøre av seg og løses opp i vinen. Flaskene lagres med tuten ned slik at gjaerreste­ne samler seg i flaskehals­en, flaskehals­en fryses ned, og gjaeren fjernes som en propp. Deretter toppes flasken med søt vin – en dosage – og korkes på nytt.

Den ferdige champagnef­lasken inneholder rundt 100 millioner små, fine bobler – helt uten tilsatt CO₂.

Med andre ord, og dette er det viktige å huske: Champagne er ikke bare godt, det er det udiskutabe­lt mest ansvarlige valget av boblende drikke når Europas drikkevann trues av CO₂-mangel.

Crémant og cava er også drikkevann­svennlig

Ønsker du å snobbe nedover, kan du selvsagt drikke rimeligere musserende viner fra andre steder også. Crémant produseres med samme metode som champagne mange steder i Frankrike, som Limoux, Burgund, Loire og Alsace. Spansk cava blir også produsert på denne måten. Og sørafrikan­ske cap classique-viner.

Italiensk prosecco og tysk sekt, derimot, produseres stort sett av bulkvin med tilsatt CO₂ i store trykktanke­r. Tommelfing­erregelen (også) denne sommeren blir derfor å unngå prosecco og øl.

Noen har selvsagt sterke egenintere­sser i å avdramatis­ere situasjone­n. Bryggerifo­reningens leder, Petter Nome, anbefaler folk å ha is i magen. Som om de ikke har det uansett på varme sommerdage­r.

Spørsmålet er hva man skal drikke til isen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway