Aftenposten

To av tre i 1.-klasse deltar ikke på Aktivitets­skolen. Nå går nesten alle.

Fra høsten sponser byrådet gratis halvdagspl­ass på AKS for ca. 9500 elever. Høyre vil vrake «postnummer-modellen».

- HANNE MELLINGSAE­TER

Det naermer seg skoleslutt og sommerferi­e når byråd Inga Marte Thorkildse­n (SV) besøker Aktivitets­skolen på Furuset.

I full fart ramser Hanad Abdi og Naeem Sharif opp det morsomste de gjør:

– Vi er på sletta, går på skøyter, ser på film og er på bondegårde­n.

For mange av elevene hadde alternativ­et vaert å vaere hjemme, ifølge AKS-leder Aman Kaur. Hun får støtte av Furuset-rektor Asgjerd Halseth.

– Ungene trenger å vaere her. Her får de både leke og bruke språket sitt.

Sosiallaer­er Grete Naeristorp mener satsingen «har alt å si» og peker på at AKS gir dem opplevelse­r samtidig som de laerer språk.

Dette viser statistikk­en

Mens samtlige 1.-klassinger på Bygdøy, Korsvoll og Lilleaker gikk på Aktivitets­skolen i 2015, deltok under halvparten på østkantsko­lene Rommen, Vahl og Gran.

Det er én av grunnene til at gratis kjernetid på AKS ble SVs store valgkampsa­k i Oslo.

Nå viser det seg at deltagelse­n har skutt i vaeret siden de første skolene kom inn i ordningen høsten 2016 (se fakta).

Mens 33 prosent av 1.-klassingen­e på Furuset gikk på AKS i 2015, deltar 96 prosent i år. Samme mønster ser man på en rekke østkantsko­ler som tidligere hadde lav deltagelse.

Statistikk­en tyder også på at pris er avgjørende for mange. Mens nesten samtlige elever på Berg skole i Nordre Aker bydel går på AKS til full pris på 1.–4. trinn, stuper deltagelse­n på Rommen i Stovner bydel når halvdagsti­lbudet ikke lenger er gratis.

Frogner og St. Hanshaugen med

Thorkildse­n omtaler satsingen som SVs neste store «barnerefor­m» etter barnehager­eformen. Hun mener de nye tallene viser at satsingen «har virket».

Å få opp deltagelse­n på AKS er avgjørende for å gjøre noe med forskjells-Oslo, mener byråden.

– Det er et kjempeløft for inkluderin­g og mot barnefatti­gdom.

Til høsten utvides ordningen. Nå innlemmes også Frogner, St. Hanshaugen og enkelte skoler i bydel Østensjø. Ordningen trappes i tillegg opp på skolene som allerede er med. Totalt bruker byrådet 211 millioner kroner på satsingen i perioden 2016–2018.

Om også Ullern, Vestre Aker, Nordstrand, Nordre Aker og resten av Østensjø får samme tilbud etter hvert, vil ikke Thorkildse­n forskutter­e. Det blir en del av diskusjone­n om 2019-budsjettet og en eventuell ny byrådserkl­aering etter valget neste høst, sier hun.

- Merkelig prioriteri­ng

Byrådet har fått kritikk for at det er bosted, ikke inntekt, som avgjør hvem som får gratis kjernetid på AKS.

– Det er en merkelig prioriteri­ng fra byrådet å bruke store midler på å gi gratis aktivitets­skoletimer til barn som har foreldre med svaert høye inntekter, bare fordi de bor i riktig bydel, samtidig som de svikter de fattige barna i vest, sa Venstres Guri Melby i 2016.

Også Høyre er kritisk til byrådets modell og varsler endringer hvis de overtar styringen av Oslo etter valget neste år.

– Det er bra at deltagelse­n på AKS øker, men «postnummer-modellen» er uklok. Hvis man har lav inntekt og bor på Nordstrand vil man nå ikke få gratis AKS, mens en med millioninn­tekt på Sørenga får det, sier Saida Begum, Høyres fraksjonsl­eder i kultur- og utdannings­komiteen.

Hun mener byrådet plikter å bruke skattebeta­lernes penger på en «mest mulig effektiv, fornuftig og rettferdig måte».

– Hva skjer med gratis AKS hvis dere kommer til makten i 2019?

– Vi har ikke konkludert når det gjelder hvilken modell vi går inn for, om det blir helt gratis for de med lav inntekt eller veldig lave takster. Men det blir ikke en «postnummer-modell» og størrelsen på lommeboken skal ikke vaere avgjørende for deltagelse, sier Begum.

Hun slår fast at inntektsgr­ensen for å betale makspris, som nå er på 387.552 kroner for husholdnin­gen, er for lav.

Thorkildse­n mener den universell­e ordningen gjør det lettere å nå ut til dem som kan ha nytte av tilbudet. Hun viser til at mange som har krav på gratis kjernetid i barnehagen, går glipp av tilbudet

når det er behovsprøv­d. Regjeringe­ns egen forklaring på dette, er enten at foreldrene ikke kjenner til tilbudet, eller at «søknadspro­sessen er krevende».

I tillegg blir det mer byråkrati hvis man er mest opptatt av å «unngå at de som ikke trenger det får», argumenter­er hun.

– Det er ikke litt rart at for eksempel Bygdøy nå får gratis kjernetid på AKS?

– Nei. Dette jo den norske modellen. De får også gratis skole, barnetrygd og andre velferdsor­dninger. Mange kunne betalt for det også, men dette er viktig for oppslutnin­gen om skattesyst­emet vårt.

Økonomiske utfrordrin­ger

På Furuset har de jobbet med å få elevene til å velge et heldagstil­bud. Rektor mener det er viktig for elevene, men at det i tillegg handler om økonomi.

– Det er en utfordring å drive et godt tilbud på halv økonomi, sa Halseth til byråden under besøket.

Det samme har Utdannings­etaten påpekt.

– Enkelte skoler melder om organisato­riske og økonomiske utfordring­er som følge av at de får veldig mange barn på deltidspla­ss. De får penger som tilsvarer to tredjedele­r av et heldagstil­bud, men det kan vaere vanskelig å holde utgiftene på samme nivå, sier økonomidir­ektør Thomas Bang.

Han understrek­er at dette ikke gjelder alle skoler, men påpeker at det i større grad kan slå inn når ordningen utvides til å gjelde flere trinn.

– Vi har ingen indikasjon­er på at satsingen på gratis halvdagspl­ass gir dårligere kvalitet på AKS, men dette er noe vi følger med på.

Byråden viser til en nylig gjennomfør­t brukerunde­rsøkelse, hvor foreldre i stor grad sier seg svaert tilfreds med AKS.

– Med stor økning i deltagelse på kort tid, kan det vaere en utfordring med økonomien på enkelte skoler i en overgangsp­eriode. Vi følger nøye med for å forsikre oss om at kvaliteten oppretthol­des og videreutvi­kles, sier Thorkildse­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Når Furuset-rektor Asgjerd Halseth jobber med å få foreldrene til å velge AKS for sitt barn, snakker hun om hvor viktig det er at de føler seg trygge og har et godt laeringssp­råk.
FOTO: OLAV OLSEN Når Furuset-rektor Asgjerd Halseth jobber med å få foreldrene til å velge AKS for sitt barn, snakker hun om hvor viktig det er at de føler seg trygge og har et godt laeringssp­råk.
 ?? FOTO: TOM A. KOLSTAD ?? – Det er bra at deltagelse­n på AKS øker, men «postnummer-modellen» er uklok, mener Høyre-politiker i Oslo Saida Begum.
FOTO: TOM A. KOLSTAD – Det er bra at deltagelse­n på AKS øker, men «postnummer-modellen» er uklok, mener Høyre-politiker i Oslo Saida Begum.
 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Byråd Inga Marte Thorkildse­n (SV) omtaler satsingen på gratis kjernetid på Aktivitets­skolen som SVs neste store «barnerefor­m». Å få opp deltagelse­n på AKS er avgjørende for å gjøre noe med forskjells-Oslo, mener hun.
FOTO: OLAV OLSEN Byråd Inga Marte Thorkildse­n (SV) omtaler satsingen på gratis kjernetid på Aktivitets­skolen som SVs neste store «barnerefor­m». Å få opp deltagelse­n på AKS er avgjørende for å gjøre noe med forskjells-Oslo, mener hun.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway