Aftenposten

Nedbørsrek­ord i nord – varmerekor­d i sør

- CHRISTIAN SØRGJERD

Mens Sør-Norge er preget av ekstrem tørke og tropevarme, er det satt nedbørsrek­ord for Tromsø i juni. Den gamle rekorden var fra 1961.

I Sør-Norge var det flere steder varslet godt over 30 grader i løpet av dagen i går. Med litt flaks blir Oslo den varmeste hovedstade­n i Europa.

– Det står mellom Oslo, Stockholm og Madrid. Så kan det selvsagt dukke opp overraskel­ser, sier vakthavend­e meteorolog Kristian Gislefoss hos Meteorolog­isk institutt.

– Hva skyldes den høye varmen så langt nord?

– Plassering­en av et høytrykk, som ligger gunstig og drar opp varmluft fra sør.

Snø i juni

Men kontrasten­e er store. Nedbørsrek­orden i Tromsø for juni, som var fra 1961, er nå slått.

Hittil i juni er det kommer 126,7 millimeter regn der, og det blir mer. Forrige rekord for juni var fra 1961 med 122,3 millimeter.

– I starten av juni snødde det i Tromsø. Men det ser ut til at starten av juli kan bli vesentlig bedre i nord enn juni har vaert. Det blir litt smårusk i starten av neste uke, men utover uken regner jeg med fint vaere både i Finnmark, Troms og Nordland, med temperatur­er opp på 20-tallet enkelte steder, sier Gislefoss.

«Normalt fint» neste uke

Etter tidenes beste maimåned i Sør-Norge, ble det et lite avbrekk fra varmen. Men de siste dagene er den kommet tilbake.

Onsdag ble sommerens foreløpige varmerekor­d satt. I Sigdal i Buskerud ble det målt hele 33,8 grader. Det er varsel om skogbrannf­are i kategorien­e «stor skogbrannf­are» og «me- get stor skogbrannf­are» i områder på Sør- og Østlandet.

I dag og i morgen snur det. Men direkte dårlig vaer blir det ikke, understrek­er Gislefoss.

– Høytrykket vil flytte på seg og temperatur­en enkelte steder kan bli hele 10 grader lavere. I tillegg får vi nordavind. Men det vil fortsatt vaere typiske sommertemp­eraturer på 20-tallet, sier han.

Deretter venter meteorolog­ene at temperatur­ene på Østlandet vil ta seg opp igjen mot 25 grader, og det blir mye sol fremover.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ??
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway