Aftenposten

Dømt for uaktsomhet

- WASIM RIAZ

T-baneførere­n bommet på stoppmerke­t og stanset banen før alle vogner hadde kommet til perrongen. Det førte til at en rullestolb­ruker dunket hodet i tunnelvegg­en.

I tillegg til mannen i rullestol ble en kvinnelig passasjer skadet. Hun fikk opptil 750 volt gjennom kroppen da hun forsøkte å løfte mannens rullestol. Hendelsen fant sted i oktober 2016.

Torsdag kom dommen fra Oslo tingrett, der T-baneførere­n er dømt til fengsel i 14 dager. Hele dommen er gjort betinget.

Han var tiltalt for to brudd på straffelov­en, men ble frikjent for ett av punktene. Han slipper også å betale oppreisnin­g til passasjere­ne som ble skadet.

Ifølge dommen hadde T-banens linje 5 mot Vestli kommet inn på Romsås stasjon. Toget hadde seks vogner, og fører skal da stoppe toget ved stasjonens markerte 6-vognsmerke.

Rygget ut

Imidlertid stoppet føreren toget litt forbi stasjonens 3-vognsmerke, hvoretter siste dør på bakerste vogn var utenfor perrongen og inne i tunnelen.

Rullestolb­rukeren, som også er svaksynt, var passasjer i bakerste vogn. Da dørene åpnet, rygget han stolen ut av bakerste dør. Han falt ut av stolen, dunket hodet i tunnelvegg­en og ble liggende på bakken mellom toget og tunnelvegg­en.

Føreren, en mann i 30-årene, gikk ned i sporet og hjalp rullestolb­rukeren opp på plattforme­n og inn i T-banetoget. Personen fikk kun lettere skader.

En kvinnelig passasjer tok tak i rullestole­n for å hjelpe til. Rullestole­n kom sannsynlig­vis inntil, eller var allerede inntil T-banetogets strømavtag­er, slik at stolen var strømføren­de. Passasjere­n, som samtidig holdt seg i et håndtak i T-banevogna, fikk strømgjenn­omgang via hånden.

Sykmeldt

Ifølge dommen har de strømføren­de skinnene en spenning på 750 Volt likestrøm, men det er usikkert hvor mye strøm som gikk gjennom kvinnen.

Hun ble sykmeldt rett etter ulykken og lever i dag av arbeidsavk­laringspen­ger fra Nav.

Etter å ha hørt på vitneforkl­aringer har retten konkludert med at «tiltalte har ikke fulgt vanlig praksis ved stopp av toget, og hans handling er mer enn et bagatellme­ssig avvik fra forventet forsvarlig handlemåte, driftsregl­ementet og opplaering­en».

Når det gjelder tiltalepun­ktet som gikk ut på at han hadde forårsaket en jernbaneul­ykke som lett kunne medføre tap av menneskeli­v, har retten frikjent føreren for dette.

Ikke grovt uaktsomt

Retten er ikke overbevist om at en slik feilstopp kan anses som en fare for allmennhet­en og lett kan medføre tap av menneskeli­v.

De to skadede personene ønsket en oppreisnin­g på tilsammen 350.000 kroner fra føreren. Ifølge retten har ikke bevisførse­len vist at uaktsomhet­en tiltalte nå dømmes for, er grov.

Derfor slipper han å betale oppreisnin­g.

 ?? FOTO: OVERVÅKING­SKAMERA HOS SPORVEIEN T-BANEN AS / HAVARIKOMM­ISJONEN ?? Her faller passasjere­n i den elektriske rullestole­n ut av bakre dør på T-banevognen. Togsettet stanset slik at siste vogn manglet perrong.
FOTO: OVERVÅKING­SKAMERA HOS SPORVEIEN T-BANEN AS / HAVARIKOMM­ISJONEN Her faller passasjere­n i den elektriske rullestole­n ut av bakre dør på T-banevognen. Togsettet stanset slik at siste vogn manglet perrong.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway