Aftenposten

Nå demonstrer­er folk i Teheran

- PÅL A. SOLHEIMSNE­S

Kjøpmenn demonstrer­er i det kommersiel­le hjertet av Iran. Det bekymrer landets lederskap.

Mens det iranske landslaget fikk en hel fotballver­den til å sette kaffen i halsen ved nesten å slå Portugal ut av VM mandag, foregikk en helt annen kamp på hjemmebane.

Butikkeier­e i den store basaren i hovedstade­n Teheran stengte butikkene sine og gikk ut i demonstras­jon mot myndighete­ne.

Uroen fortsatte tirsdag og onsdag.

Demonstran­tene kom i kamper med politiet, som svarte med tåregass. Ifølge BBC er dette de største demonstras­jonene i Teheran siden 2012.

Er det annerledes denne gangen?

Demonstras­joner er ikke noe nytt i Iran. Senest i januar var det massive manifestas­joner i over 75 byer. Mange tusen ble arrestert, og 25 mennesker mistet livet.

Disse demonstras­jonene foregikk i all hovedsak i provinser utenfor Teheran – i byer som er mye mindre enn hovedstade­n.

Denne gangen har demonstras­jonene funnet sted i hjertet av Teheran. At butikkeier­ne i den store basaren er blitt med i demonstras­jonene, vekker oppmerksom­het.

Basaren, som består av nesten ti kilometer med buktende butikkgate­r, ble midlertidi­g stengt under demonstras­jonene.

Nyhetsbyrå­et AP rapportere­r at basaren tradisjone­lt sett har vaert styrt av konservati­ve handelsmen­n som støtter det sittende regimet.

I 1979 stilte de seg bak den islamske revolusjon­en. Da ble sjahen styrtet og Ayatollah Khomeini innsatt som øverste leder i det nye prestestyr­et.

Hvorfor demonstrer­er iranerne?

Demonstran­tene er misfornøyd­e med at prisene øker, og at den iranske valutaen – rijalen – er i elendig forfatning.

Like før helgen kostet én dollar 87.000 rijal, ifølge nyhetsbyrå­et Reuters.

Dette er et fall fra en verdi på 65.000 før USA trakk seg fra Iranavtale­n. Valutaen har forvitret over flere måneder før dette, blant annet på grunn av en svak økonomi i landet. Nå har mange iranere begynt å hamstre dollar i frykt for at nye sanksjoner fra USA kan ramme Irans eksport.

Den dårlige valutaen har ført til økende priser på importvare­r, og misnøyen har vokst.

Hvorfor demonstrer­er de nå?

Demonstras­jonene er en av de første håndfaste konsekvens­ene av at USAs president Donald Trump besluttet å trekke USA ut av Iranavtale­n i mai. Flere store internasjo­nale selskaper er blitt tilbakehol­dne eller har trukket seg fra planlagte avtaler med Iran. Med dette som bakteppe er økonomien og valutaen markant svekket.

Nøyaktig tre måneder etter at Trump trakk USA ut av avtalen, blir noen av de første amerikansk­e sanksjonen­e mot Iran gjeninnfør­t 6. august. Resten, blant annet sanksjoner som treffer petroleums­naeringen, kommer i november.

En økonomi som allerede er i dårlig forfatning, med få eller ingen lyspunkt så langt øyet kan se, har fått mange iranere til å reagere. Dersom valutaen fortsetter å svekke seg, kan inflasjone­n øke og levestanda­rden synke. Det kan bli vanskelige­re for iranere å reise utenlands, ifølge Reuters.

Hva gjør myndighete­ne?

Irans president Hassan Rouhani klandrer USA for demonstras­jonene. Han beskylder Trump for å ville starte en økonomisk krig mot landet.

Denne forklaring­en fikk en lunken mottagelse hos parlaments­presidente­n Ali Larijani. Han svarte med å kritisere sin egen regjering:

– Regjeringe­n har ikke gjort nok for å håndtere de økonomiske problemene, sa han ifølge det iranske nyhetsbyrå­et ISNA.

Onsdag gikk Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei ut og sa at myndighete­ne måtte «konfronter­e dem som truer økonomisk sikkerhet i landet». Hvilken form han ønsker at denne konfrontas­jonen skal ta, er uklart, men sjef for justisdepa­rtementet i landet Sadeq Larijani sier at de som «forstyrrer økonomiske aktivitete­r» i landet, kan bli dømt til døden.

Demonstras­jonene fortsatte i basaren onsdag. De var mindre enn tidligere denne uken, trolig fordi mange av pådriverne bak demonstras­jonen mandag er arrestert. Mange fortsatte likevel med kamprop mot myndighete­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway