Aftenposten

En «rød haer» av rådgivere

- THOMAS SPENCE thomas.spence@aftenposte­n.no

– Vi må rekke over alle komiteer og stemme i alle saker. Uten rådgivere er det ikke mulig å sette seg inn i alle sakene, sier Bjørnar Moxnes.

– Det borgerlige samfunnet sponser de revolusjon­aere?

– Ja, vi er for at partiene skal få støtte. Pengene kommer ikke fra det borgerlige samfunnet. Det er skattepeng­er fra hele det arbeidende folk, svarer han.

– Opposisjon­en må ha mulighet for å forstå, kritisere og fremme en alternativ politikk, skyter Rødts nestleder Marie Sneve Martinusse­n inn. Hun er en av de åtte personene som jobber i Rødts stortingss­tab. Alle partier får et grunntilsk­udd på kroner 4.761.208. I tillegg gis et tilskudd på kroner 785. 611 pr. representa­nt. Rødt får dermed vel 5,5 millioner kroner i støtte. Partier i opposisjon, som har to eller flere representa­nter, får i tillegg et opposisjon­stilskudd på 2.975.756 kroner.

Uro over forskjelle­ne

Rødts stab har lavere lønn enn vanlig, rundt 500.000 kroner, og partiet får dermed flere rådgivere pr. krone enn de store partiene. Moxnes selv betaler omtrent 250.000 kroner i partiskatt av stortingsl­ønnen på 956.000 kroner.

I går oppsummere­r partiet stortingså­ret. Moxnes har liten sans for klassisk arbeiderre­torikk og prioritere­r saker velgere langt inn i de naerliggen­de partiene bryr seg om mer enn rødglødend­e symboler. Tidvis har Rødt derfor truet med å stille både Ap og SV i skyggen: Han fremmet mistillits­forslaget mot Sylvi Listhaug, var aktiv i striden rundt EUs energidire­ktiv ACER og ambulansef­lyene i Nord-Norge.

Viktigste sak er og forblir «Kampen mot Forskjells-Norge».

– Vi er mot ulikhet ut fra lommebok og postnummer. Under denne regjeringe­n har ulikheten vokst hvert eneste år, sier Martiniuss­en.

– Det er en voksende uro over at forskjelle­ne øker og at trygge, faste jobber forsvinner. Fundamente­t for det beste ved Norge forvitrer: Et land med små forskjelle­r, hvor vanlige folk har en frihet og trygghet mange andre land bare kan drømme om, sier Moxnes.

Rødts andre hovedsak er å kaste alle kommersiel­le aktører ut fra all velferdspr­oduksjon, fra barnehage, barnevern og skole til eldreomsor­gen.

– Vi ønsker at det offentlige sammen med ideelle aktører som Kirkens Bymisjon, skal levere velferden, sier han.

– Er det aktuelt med Rødt i regjering?

– Det kan godt vaere. Men ikke før vi er veldig mye større

– Tror du Ap og SV opplever deg og Rødt som en brysom konkurrent?

– Jeg tror mange av de som stemmer Ap, SV og Sp er glade for det vi har gjort, men kanskje ikke alle. Men kan hende toppene i Ap hadde hatt en enklere hverdag uten oss, sier Moxnes diplomatis­k.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? – Jeg kan ikke stemme i blinde, sier Rødts Bjørnar Moxnes. Staben bak er fra venstre: rådgiver og nestleder Marie Sneve Martinusse­n, første vararepres­entant og rådgiver Seher Aydar, Julia Maliszewsk­a, Eirik Vold, Lars Gunnesdal og Iver Aastebøl. Anna...
FOTO: ROLF ØHMAN – Jeg kan ikke stemme i blinde, sier Rødts Bjørnar Moxnes. Staben bak er fra venstre: rådgiver og nestleder Marie Sneve Martinusse­n, første vararepres­entant og rådgiver Seher Aydar, Julia Maliszewsk­a, Eirik Vold, Lars Gunnesdal og Iver Aastebøl. Anna...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway