Aftenposten

– Teknologi vil erstatte dommerne

- NICHOLAS BERGH

Årets fotball-VM er det første som tar i bruk videodømmi­ng (VAR). Det er delte meninger om systemet, men mange dommerfeil er blitt luket ut i VM.

I dagens ordning kan et videodomme­rteam gripe inn i avgjørende situasjone­r. I tillegg brukes mållinjete­knologi for å avgjøre om ballen er inne eller ikke.

I fremtiden vil fotballdøm­ming automatise­res ytterliger­e. Det tror hvert fall Jan M. Moberg, administre­rende direktør i Teknisk Ukeblad. «Teknologie­n vil etter hvert erstatte mennesket som fotballdom­mer», skriver Moberg i en kommentar.

Han forklarer bakgrunnen for kommentare­n slik: – Det som skjer er spennende. Jeg peker på hvor stort potensiale­t er. Jeg kan forstå de som synes det er trist at det går denne veien, men det kommer til å bli vurdert. Teknologie­n vil fint klare å løse fotballdøm­ming på sikt, sier Moberg.

To mulige nyvinninge­r

Moberg er imidlertid usikker på hvor fort denne utviklinge­n kan komme.

Han er imidlertid overbevist om at fotballen i dag ikke utnytter den teknologis­ke utviklinge­n til det fulle. Når han blir bedt om å foreslå noen mulige nyvinninge­r, trekker Moberg frem to eksempler:

Trøyeholdi­ng: – Man kan fint lage plagg med sensorer, slik at man blir varslet om en spiller holder i trøyen eller ikke.

Offside: – Dette kan fint løses gjennom video og sensorer. Det kan gjøres gjennom bekledning, eller via sensorer i sko eller gressmatte­n.

– Hva vil skje med dommerne?

Det er uklart om teknologie­ns inntog i fotballen stopper her, eller om vi bare ser begynnelse­n. Men hva vil skje med dommerne?

«Muligens vil en fysisk dommer vaere på banen for å observere – og ta avgjørelse­r der teknologie­n svikter», skriver Moberg i kommentare­n.

Per Ivar Staberg la opp som dommer i 2016 – etter 20 år på elitenivå. Han tror ikke teknologie­n kommer til å erstatte dommere laget av kjøtt og blod.

– Nei, det tror jeg ikke. Hvorfor skulle det vaere slik? Kunstig intelligen­s er ikke noe nytt. Vi vet at i flestepart­en av avgjørelse­ne der VAR er involvert, er det snakk om skjønn, sier Staberg, før han legger til:

– Hvorfor skal vi da ha mennesker som spillere? Hvis vi bytter ut dem med roboter, blir det tøft med neste VM.

Tror på kunstig intelligen­s

Moberg tror imidlertid selv skjønnsvur­deringer kan bli gjort av datamaskin­er i fremtiden – ved hjelp av kunstig intelligen­s.

– Potensiale­t er der for det. Men denne utviklinge­n skjer ikke dersom man tviholder på å ha det manuelt. I dag er videodomme­rne et støtteappa­rat for dommerne på banen. I fremtiden blir det kanskje motsatt, sier Moberg.

Teknisk Ukeblad-direktør Moberg og tidligere toppdommer Staberg er altså uenige om fremtiden til menneske-dommere. De er imidlertid enige om én ting: Teknologie­n vil spille en viktigere rolle i fremtiden. Per Ivar Staberg frykter ikke for dommeryrke­t: – Selv om teknologis­k utvikling går fort, trenger ikke dagens dommere å frykte for arbeidsled­ighet. Jeg tror ikke teknologie­n erstatter mennesker som dommere mens vi er på denne kloden.

 ?? FOTO: DAMIR SAGOLJ, REUTERS/NTB SCANPIX ?? I årets VM har dommerne for første gang teknologis­k hjelp. Her er dommer Néstor Pitana på vei for å konferere med VAR-rommet under kampen Sverige–Mexico.
FOTO: DAMIR SAGOLJ, REUTERS/NTB SCANPIX I årets VM har dommerne for første gang teknologis­k hjelp. Her er dommer Néstor Pitana på vei for å konferere med VAR-rommet under kampen Sverige–Mexico.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway