Aftenposten

«May I have your attention, please?»

Han er blitt kalt kvinnehate­r, homofob og voldsforkj­emper. Både moren og kona har saksøkt ham. Men Eminem er også tidenes største rapper.

-

«May I have your attention, please?»

Seks minutter tok det å selge ut 55.000 billetter til konserten med Eminem på Voldsløkka i Oslo i morgen kveld. Seks minutter. For en 45 år gammel rapper født Marshall Bruce Mathers III, som hadde sin musikalske storhetsti­d for minst 15 år siden. Hvordan kan dette skje?

Tidenes største innen hiphop

Et poeng er at den kommersiel­le popularite­ten til Eminem egentlig aldri har sunket, selv om det er blitt lenger mellom albumutgiv­elsene, svakere musikk og faerre kontrovers­er.

Da han slapp sitt niende soloalbum Revival i fjor høst, gikk det til topps på de amerikansk­e listene. Som vanlig. Med det ble Eminem den eneste artisten som har debutert på toppen av Billboard 200 med åtte album i strekk.

Mannen har fått 15 Grammy-priser. Anslag er vanskelige, men det antas at han har solgt opp mot 220 millioner album verden over. Dette gjør ham til tidenes største hiphoper, og plasserer ham inne blant verdens ti mestselgen­de artister noensinne.

Harde utfall mot Trump

Etter to tiår i sentrum for sint rap, store kontrovers­er og en enda større business, vet Eminem hvilke knapper han skal trykke på. Opptakten til Revival og den pågående verdenstur­neen var hans eksplosive rap-monolog «The Storm».

Den ble vist under BET Hip Hop Awards i oktober, og gikk umiddelbar­t viralt. Der får president Donald Trump gjennomgå så det holder i drøye fire minutter via ford og et tydelig fingersprå­k.

– Jeg vet at jeg sier mye «fucked-up shit», men en god del av det er sagt på spøk og ikke ment bokstaveli­g. Det har vaert slik gjennom hele min karriere. Jeg slenger dritt for å få en reaksjon fra folk. Det å uttrykke meg slik, er min artistiske lisens, sier Eminem i et lengre intervju med Billboard.

Utfallene mot Trump fortsetter på albumet Revival, og det er i disse politisk drevne partiene at han nå er best. At dette opplagt har fått en del tidligere fans til å gå imot ham, avfeies med gjenkjenne­lig retorikk.

Du er enten for eller imot, og om du ikke helt vet: «Fuck you».

Saksøkt av mor og kone

Utfallene mot Trump og fansen som tar feil side, er likevel ingenting mot kontrovers­ene som fulgte Eminem da han fikk sitt gjennombru­dd som rapper med andrealbum­et The Slim Shady LP i 1999.

Singlen «My Name Is» ble aldri en topp 10-hit, men etablerte likevel Eminem som den nye store. Den hvite rapperen med den fantastisk rytmiske flyten, som ble tatt under vingene hos legenden Dr. Dre fra N.W.A. Mannen som vokste opp i en campingvog­n på feil side av byen i Detroit, og som spyttet ut en frustrasjo­n som traff unge rett hjem, hvite som afroamerik­anske.

Han som ikledde seg tre navn og roller for å spille ut hele registeret av følelser gjennom musikken: Marshall Mathers, Eminem og Slim Shady. Artisten som raskt ble saksøkt av sin egen mor Deborah Nelson. Hun likte ikke tekstlinje­n «I just found out my mom does more dope than I do» i «My Name Is». Eminems svarte at han ikke var overrasket, kalte henne en «søksmålsdr­onning», men moren vant saken to år senere.

Dette skulle ikke bli Marshall Mathers’ siste runde i rettsvesen­et, for å si det mildt. Rundene med ekskona Kim, som han har giftet seg med to ganger og har datteren Hailie (22) med, har vaert flere og harde. Det blir ofte sånn etter flere tekster der han rapper om å drepe henne.

Maske og motorsag

Kontrovers­ene rundt hans eksplisitt­e tekster ble bare sterkere og sterkere utover 2000-tallet, karakteris­tikker som nihilist, kvinnehate­r, homofob og «en talsmann for vold i hjemmet» fulgte ham verden over.

Også hit da Eminem kom for å holde sin andre norgeskons­ert i Oslo Spektrum 1. februar 2001. Da samme mann besøkte Rockefelle­r i 1999, var salen halvfull med ca. 800 personer. Nå kom han til et kokende Spektrum med 9000 fans, og stilte karakteris­tisk med snekkerbuk­se, hvit maske, motorsag og en rekke av hits.

Konserten huskes også fordi Eminem ba om et minutts stillhet for Benjamin Hermansen, som ble drept av nynazister en ukes tid tidligere. Og, for egen del, fordi jeg måtte besøke TV 2s debattprog­ram Tabloid og forsvare at «selveste tanta Aftenposte­n» hadde skrytt av en så fryktelig fyr som Eminem fra turnéåpnin­gen i Hamburg kvelden før.

At jeg hyllet musikken, og ikke personen, var ikke så nøye.

«Vel er han både grov, uforskamme­t og direkte slem langt over grensen av det anstendige», skrev jeg. Samtidig som noe av årsaken til posisjonen som tidens største rapper også kom frem: «Eminem formidler et krystallkl­art budskap fra en generasjon av unge som ikke er fornøyd med tingenes tilstand».

Noe har altså ikke endret seg. 17 år senere er Eminem fortsatt veldig lite fornøyd med sitt eget land.

Nykter etter overdose

Mer fornøyd er han nå med eget liv. Nykter i ti år, etter at forbruket av først alkohol og så spesielt piller eskalerte parallelt med at suksessen ble større og større gjennom albumene The Marshall Mathers LP i 2000, The Eminem Show i 2002 og filmen 8 Mile samme år.

Vendepunkt­et kom i desember 2007, da Eminem ble hastesendt til sykehus etter en dødelig overdose metadon. Etter et tilbakefal­l til pillemisbr­uk rett etter, har han vaert ren siden april 2008. Forholdet til ekskona Kim skal nå også vaere av det vennlige slaget, og på toppen av det hele sa han unnskyld til sin mor Deborah gjennom sangen «Headlights» i 2014. Kunstneris­k sett er det jaggu godt han har den amerikansk­e presidente­n å vaere forbannet på.

I over 20 år har Eminem satt ord på et sinne og en frustrasjo­n som stadig lokker til seg nye og unge fans.

«May I have your attention please?», kommer han til å spørre på Voldsløkka i morgen. Svaret fra 55.000 på gresset er nok ja.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE HOLM SCHULSTAD ?? I løpet av to tiår har Eminem (Marshall Bruce Mathers III) fått 15 Grammy-priser, og det antas at han har solgt opp mot 220 millioner album verden over.Bildet er fra konserten i Oslo Spektrum i 2001. I morgen kl. 21 går han på scenen på Voldsløkka.
ARKIVFOTO: RUNE HOLM SCHULSTAD I løpet av to tiår har Eminem (Marshall Bruce Mathers III) fått 15 Grammy-priser, og det antas at han har solgt opp mot 220 millioner album verden over.Bildet er fra konserten i Oslo Spektrum i 2001. I morgen kl. 21 går han på scenen på Voldsløkka.
 ?? FOTO: REGIONAL MUSIC/BACKGRID UK ?? I morgen kommer Eminem tilbake til Norge, 17 år etter forrige konsert. Her på scenen i USA i juni.
FOTO: REGIONAL MUSIC/BACKGRID UK I morgen kommer Eminem tilbake til Norge, 17 år etter forrige konsert. Her på scenen i USA i juni.
 ?? Kulturjour­nalist ?? åOm musikkRobe­rt Hoftun Gjestad
Kulturjour­nalist åOm musikkRobe­rt Hoftun Gjestad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway