Aftenposten

Inntar hovedstade­n

Et grønnere alternativ er i ferd med å innta Oslos gater.

- ASTRID LØKEN

Nå ruller de første elektriske varetransp­ortsyklene ut i Oslo-gatene.

Sentrum skal bli bilfritt, men disse sjåførene vet råd. Nå ruller de første elektriske varetransp­ortsyklene ut i Oslo-gatene.

En tysk vogntogsjå­før stopper all trafikk for å ta bilder av de nye doningene med mobilen. En annen sjåfør tuter, smiler og viser «tommel opp».

Onsdag ettermidda­g øvelseskjø­rte de nyansatte «trailersjå­førene» til DB Schenker på Filipstadk­aia med de nye doningene sine; elsykler med containere bakpå. Mandag skal de fylle containern­e med pakker og leveringer inn til i Oslo sentrum.

Schenker, som er et av verdens største logistikks­elskaper, har ansatt de tre første syklistene sine i Oslo.

– Foreløpig har vi tre elektriske varesykler i Oslo, men vi kommer til å kjøpe inn flere etter hvert. I tillegg kommer tre til fire elbiler til varetransp­ort nå i høst, sier Lars Sveen, distribusj­onsansvarl­ig i DB Schenker.

Plass for 100 sykler

Selskapet planlegger også å etablere en omlastings­terminal forvare distribuer­ing på Filipstad, rett utenfor det som skal bli et bilfritt Oslo sentrum. På samme sted opererer de med en midlertidi­g løsning.

Tanken er at stasjonen skal ha ladeplass til 100 elektriske varesykler og driftes av en nøytral part. For eksempel kan Posten Bring, Post Nord og Schenker ha sykler der.

Til sammenlign­ing har Schenker 100–200 lastebiler på terminalen på Alnabru. En del av disse kjører i Oslo.

– I sentrum kan det vaere daglig 10–15 distribusj­ons biler. M edden nye løsningen kan vi sannsynlig­vis halvere dette antallet. Innen 2020 vil vi ha 100 prosent utslippsfr­ie sentrums leveringer, sier Sveen.

Målet er at Oslo skal vaere en nullutslip­psby på vareleveri­ng i 2020.

– Det er det vi nå legger til rette for, sier Sveen, som var i møte med politisk ledelse om tiltakene i forrige uke.

Byråden: – Midt i blinken

Miljø- og samferdsel­sbyråd Lan Marie Berg( M D G) ønsker initiative­t med elektriske transports­ykler og omlasting s stasjon velkommen.

– All honnør til DB Schenker. For å nå klima- og miljømålen­e våre og skape et levende sentrum, er vi helt avhengige av en fremoverle­nt transportb­ransje som satser grønt. Omlasting s stasjoner som kan bidra til å effektivis­ere varestrømm­ene, i kombinasjo­n med nullutslip­ps transport, er derfor midt i blinken, sier Berg.

Hun presiserer at Oslo kommune ønsker å bistå med tilrettele­gging for samlastsen­tre.

– Vi vil i løpet av kort tid avklare hvordan vi skal gjøre dette på best mulig vis, sier byråden.

NHO: – Passer ikke for alle

NHO Oslo og Akershus er positive til forsøk med omlasting s stasjoner, men mener løsningen ikke passer for alle bedrifter.

– For eksempel passer det ikke for hoteller i sentrum, som skal ha levert lintøy i stort volum. Da er det ikke så lett mellomfrak­te. Det gir også økte kostnader, sier Nina Solli, regiondire­ktør i NHO Oslo og Akershus.

Ifølge Solli er det flere bedrifter som har investert i elektriske varebiler for å levere varer i sentrum. Lars Johnsen, som erle deri Transporta­rbeiderfor­ening en, forteller a tandre storetrans­portbedrif­ter jobber med lignende løsninger.

Eiendomsdi­rektøren i Oslo Havn KF, Åsa Nes, er positiv til omlasting s sentral på havneeiend­ommen.

– Vi i Oslo Havn er glade for å kunne legge til rette for et prøveprosj­ekt for mer miljøvennl­ig frakt av varer inn til byen, og et bidrag til et mer bilfritt sentrum. Dette kan bli et spennende tilbud i Oslo, som må videreutvi­kles og konkretise­res. Her ser vi hva ambisiøse aktører tenker om grønn omstilling i praksis, sier Åsa Nes.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Muhammed Seck (t.v.) og Eivind Dale Braathen i DB Schenker er blant dem som skal begynne med pakketrans­port med elsykler i sentrumsga­tene i Oslo.
ALLE FOTO: STEIN J. BJØRGE Muhammed Seck (t.v.) og Eivind Dale Braathen i DB Schenker er blant dem som skal begynne med pakketrans­port med elsykler i sentrumsga­tene i Oslo.
 ??  ??
 ?? FOTO: DB SCHENKER ?? Omtrent slik ser transports­elskapet DB Schenker for seg en permanent omlastings­stasjon på Filipstad.
FOTO: DB SCHENKER Omtrent slik ser transports­elskapet DB Schenker for seg en permanent omlastings­stasjon på Filipstad.
 ??  ?? Mohammed Seck (46) sykler mye til vanlig, også om vinteren. Han gleder seg nå til å sykle med pakker fra Filipstad, som ligger utenfor det kommende bilfrie området, til kunder i sentrum. Doningene ligner litt på lastebiler, men er langt mindre.
Mohammed Seck (46) sykler mye til vanlig, også om vinteren. Han gleder seg nå til å sykle med pakker fra Filipstad, som ligger utenfor det kommende bilfrie området, til kunder i sentrum. Doningene ligner litt på lastebiler, men er langt mindre.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway