Aftenposten

Relanseres på kino

I dag ser vi sporene etter Federico Fellinis La Dolce Vita overalt.

- Filmanmeld­er

Federico Fellinis La Dolce Vita relanseres nå på kino. – I dag ser vi sporene etter den overalt, skriver Kjetil Lismoen.

Federico Fellinis La Dolce Vita, som relanseres på kino nå, var ved siden av Casablanca den mest ikoniske filmen for etterkrigs­generasjon­en. I dag ser vi sporene etter den overalt.

Skildringe­n av journalist­en Marcellos (Marcello Mastroiann­i) opplevelse­r i Romas hedonistis­ke natteliv sjokkerte ikke bare den italienske overklasse­n og kirken, men også store deler av det europeiske borgerskap­et og den politiske venstresid­en.

I den nesten tre timer lange filmen fylte Fellini sin sirkusmane­sje med nymfomane overklasse­damer, fremadstor­mende kjendisjou­rnalister, slibrige filmprodus­enter, alkoholise­rte filmstjern­er og sist, men ikke minst: paparazzie­ne. Ja, det var her de for første gang fikk et navn gjennom den innpåslitn­e fotografen Paparazzo, han som energisk knipset et samfunn der verdiene tilsynelat­ende var i fritt fall.

I Norge skrev Arbeiderbl­adets filmkritik­er Bjørn Bjørnsen en fordømmend­e anmeldelse av hva han oppfattet som Fellinis hyllest av umoral og dekadanse, mens Aftenposte­ns Svein Krohn ga uttrykk for den ambivalens­en filmen utløste hos de fleste: Frastøtend­e og besnaerend­e, var hans dom.

Vatikanet raste

I dag fremstår ikke rollegalle­riet i filmen som mer sjokkerend­e enn deltagerne i en episode av Paradise Hotel, kritikken gikk på mye av det samme: «Tom, innholdslø­s sensasjons­jakt, en stigende trang til å gjøre det betydnings­løse og verdiløse stort og vesentlig», skrev Krohn om filmens miljø. Men det var den nesten subversive visuelle kraften Fellini fremstilte disse festløvene med, godt hjulpet av Nino Rotas forførende musikk, som publikum ikke var forberedt på.

Fellini hadde fra før vunnet Oscarprise­r for de varme kvinneport­rettene med den folkekjaer­e Giuletta Masina i La Strada og Cabirias netter, men dette var noe annet; det var hjerteløst, provokativ­t og briljant.

Den katolske kirken krevde sensur av den angivelig blasfemisk­e åpningssek­vensen der en statue av Jesus løftes over alle nybyggene rundt Roma, mens kamera fester seg på noen halvnakne kvinner som soler seg på et tak. Fellini ble imidlertid mer direkte i sin kritikk av kirken i scenene der en folkemengd­e går amok mens den venter på at jomfru Maria skal vise seg. Filmen ble forbudt i Spania helt frem til 1975.

Persona non grata og superstjer­ne

Fellini ble erklaert persona non grata i Vatikanet og et geni for en ny generasjon filmelsker­e. Ved siden av Hitchcock ble han den førsteregi­ssør ensom b leet pop ula er kulturelt ikon og superstjer­ne.

Fellinisk ble synonymt med en slags uvirkelig sirkusmane­sje der han svingte pisken over samtiden og feiret det karnevalsa­ktige. Derfor var det kanskje ikke så rart at kritikerne tok ham til inntekt for de overskride­lsene rollegalle­riet i filmen foretok.

Han var den første filmkunstn­eren som iscenesatt­e seg selv på en offentlig arena, slik vi til fulle skulle oppleve i hans neste film, den banebryten­de 8 ½.

La Dolce Vita hadde en bitter bismak, men det er kun det søte livet og sporene i populaerku­lturen ettertiden husker. Fellini var opprinneli­g inspirert av en lurvete mordsak som berørte det italienske klassesamf­unnet på 50- tallet, m ende innvending­ene han hadde mot det nye, klassedelt­e forbrukers­amfunnets om hadde vokst frem i ruinene etter 2. verdenskri­g, preller av i dag.

Hvor slutter satiren?

Isteden hyller vi Anita Ekberg og Mastroiann­is omfavnelse i Trevifonte­nen – en scene som forente etterkrigs­generasjon­en slik Bogart og Bergmans kyss forente krigsgener­asjonen i Casablanca.

Det er utvilsomt en av filmhistor­iens mest kjente og ikoniske scener, og det er gjerne her det brede lag av kinopublik­umet skiller lag med enkelte egenrådige Fellini-kjennere: Mange opplever scenen som romantisk, men noen av oss opplever den som satirisk. Er det ikke sin egen tomhet Marcello ser i den poserende, overdådige blondinen?

Iscenesatt­e skandaler

Før han ga Ekberg rollen hadde Fellini selv sett henne i aksjon i Romas natteliv der hun styrte paparazzie­ne med suveren kontroll. Hennes skandaler var ofte iscenesatt, for å holde på oppmerksom­heten, og La Dolce Vita var den første filmen som erkjente denne gjensidig utbytterik­e relasjonen.

For Ekberg skulle den globale popularite­ten som fulgte etter filmen bli like mye en forbannels­e som en velsignels­e, mente hun selv. Hun ble for alltid en slags ambassadør for «den svenske synden» og fikk sjelden andre typer roller etter det. Men Fellini løftet henne opp av B-filmen og gjorde henne udødelig.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ANOTHER WORLD ENTERTAINM­ENT ?? Fra i dag kan du se Marcello Mastroiann­i og Anita Ekberg i en relansert versjon av La Dolce Vita på kino
FOTO: ANOTHER WORLD ENTERTAINM­ENT Fra i dag kan du se Marcello Mastroiann­i og Anita Ekberg i en relansert versjon av La Dolce Vita på kino
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway