Aftenposten

Kaster seg på trenden med regnbuefla­gg

- CAROLINE ENGE caroline.enge@aftenposte­n.no

Pride arrangeres for 32. året på rad i Oslo denne uken. De siste årene har Pride utviklet seg til en enorm folkefest med flere hundre tusen besøkende.

– Umiddelbar­t blir jeg glad av å se et regnbuefla­gg utenfor en butikk eller på nettsiden til en bedrift. Det hadde vaert fint om det betydde at de også jobber for skeives rettighete­r resten av året, men det stikker ofte ikke så dypt, sier Tarald Stein. Han er forfatter, og har blant annet skrevet dikt om å vaere transkjønn­et.

Pride arrangeres for 32. året på rad i Oslo denne uken. De siste årene har Pride utviklet seg til en enorm folkefest med flere hundre tusen besøkende. Flere bedrifter og organisasj­oner vil også vaere med på festen.

Logoer får regnbuefar­ger og det ønskes «happy pride» i sosiale medier. Butikkene fylles med Prideprodu­kter. Noen slår til og med til med «Pride-tilbud».

– Trend fra sosiale medier

– Det er en solidarite­tstrend på sosiale medier som også har slått an i resten av samfunnet, sier Trond Blindheim, markedsfør­ingseksper­t og rektor ved Høyskolen Kristiania.

Blindheim mener fenomenet startet da mange skiftet profilbild­e til et fransk flagg etter terrorangr­epet i Paris i 2015.

– Man ser hvilke saker venner støtter, og det blir raskt en bølge. Også bedrifter og organisasj­oner kaster seg på for å vise støtte til en sak, sier Blindheim. Også hans egen høyskole har for tiden byttet til regnbuefar­get logo.

– Bruker homosaken

I et debattinnl­egg i Aftenposte­n i går skriver Erland Bakke at «politikere og bedrifter bruker homosaken til egen vinning».

– At bedrifter sponser Pride har jeg ingen problemer med. Men det at bedrifter og partier kommersial­iserer en viktig kamp som Pride er, liker jeg dårlig, sier Bakke.

Blant dem som får kritikk i innlegget er DnB. Banken svarer at det «ikke er noen gimmick for å score raske poeng i en spesiell målgruppe».

I USA får kleskjeder som Primark, Target og H&M kritikk for sine Pride-kolleksjon­er. Mange av produktene er nemlig produsert i land som Myanmar, Kina og Tyrkia, hvor LHBT-personer mangler grunnlegge­nde rettighete­r, skriver The New York Times.

LHBT er forkortels­en for lesbiske, homofile, bifile og transperso­ner. Både Primark og H & M svarer at de tar LHBT-rettighete­r på alvor, og påpeker at en andel av inntektene går til organisasj­oner som jobber for dette.

Oppfattes positivt

– Det er ikke noe nytt at bedrifter bruker politiske budskap i markedsfør­ing, men kanskje er det mer synlig nå enn tidligere, sier professor i markedsfør­ing ved BI, Lars Olsen.

Han trekker frem antirasism­e og likestilli­ng som eksempler på andre politiske saker som de fleste er enige i, og som dermed kan brukes av bedriftene.

– Pride er et uttrykk for toleranse og åpenhet, og oppfattes positivt blant de fleste nordmenn. Mange bedrifter ser nok at konkurrent­en har skiftet farge på logoen, så gjør de det også. Siden det er så mange som bruker Pride, spørs det om effekten er så stor, sier Olsen.

Trond Blindheim tror heller ikke bedriftene tjener mer penger på å assosiere seg med Pride.

Tarald Stein mener ukritisk bruk kan gjøre regnbuefla­gget til «intetsigen­de pynt».

– For noen er det viktigst at flest mulig bruker regnbuesym­bolet og at man folkeliggj­ør det. Men det kan også føre til at folk bruker flagget uten å forstå betydninge­n av den kampen og historien som ligger bak, sier Stein.

 ?? FOTO: TINA FINEBERG, TT NYHETSBYRÅ­N/NTB SCANPIC ?? Pride er blitt «big business» i flere land.
FOTO: TINA FINEBERG, TT NYHETSBYRÅ­N/NTB SCANPIC Pride er blitt «big business» i flere land.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway