Aftenposten

Spanias demokratis­ke forfall

- Astrid Menasanch Tobieson dramatiker og regissør

Spania er preget av korrupsjon, svarte penger, politisk, sosial og økonomisk krise. Siden «munnkurvlo­vene» ble innført, har landets demokratis­ke forfall kunnet måle seg med Ungarns.

Da den spanske statsminis­teren, Mariano Rajoy, nylig meddelte sin avgang fra det spanske parlamente­t, sa han med stolt stemme: «Det er en aere å gi fra seg dette landet i bedre forfatning enn da jeg overtok ... Jeg har utført politikken­s viktigste oppdrag og forbedret innbyggern­es liv.» Han ble møtt av kraftig applaus fra partifelle­ne sine.

Statsminis­teren måtte gå på grunn av en bred mistillits­erklaering etter et av de alvorligst­e korrupsjon­stilfellen­e i landets demokratis­ke historie. Da dommen falt, ble det slått fast at det høyrekonse­rvative partiet Partido Popular gjennom «institusjo­nell korrupsjon» har vaert ulovlig finansiert siden 1989, samt at statsminis­teren selv har tatt imot svarte penger og dermed løyet under ed.

Så hvordan er tilstanden i landet Rajoy gir fra seg?

Politisk og sosial krise

Siden den økonomiske krisen brøt ut i 2009, har Spania vaert i politisk og sosial krise. Landet taper årlig 870 milliarder kroner på grunn av korrupsjon. Nesten hver tredje person under 30 år er arbeidsled­ig. Ni av ti som er blitt ansatt i løpet av den siste måneden, har måttet undertegne korttidsko­ntrakt. Nesten hver fjerde ansettelse varer i høyst én uke. Halvparten av spanjolene tjener under 1000 euro pr. måned, og hver femte arbeider lever under fattigdoms­grensen.

Siden 2007 er over 700.000 familier blitt kastet ut av sine hjem. En million arbeidsdyk­tige spanjoler har emigrert. På nett sirkulerer bilder med teksten: «De sa jeg ville komme langt hvis jeg jobbet hardt på skolen, og her er jeg nå – 2300 km hjemmefra.»

Sykehusene er privatiser­t, arbeidsret­ten innskrenke­t, studieavgi­ftene økt, lønningene redusert, bankene reddet, teatrene privatiser­t, og på en del skoler er mange samfunnsfa­gtimer byttet ut med katolske studier.

«Munnkurvlo­vene»

I 2012 lanserte Partido Popular prosjektet «Varemerket Spania» for å forbedre bildet av landet både nasjonalt og internasjo­nalt. Spania skulle reddes fra den økonomiske krisen gjennom aggressiv markedsfør­ing. «Varemerket Spania» krever glade turister som soler seg, bader og ingenting vet.

Noen år senere ble det lansert en lovpakke som på folkemunne blir kalt «munnkurvlo­vene», og som i praksis innskrenke­r ytrings- og tankefrihe­ten samt demonstras­jonsretten.

Det er nå ulovlig ikke å vise respekt overfor eller adlyde en politimann, ikke ha med seg gyldig identifika­sjon eller delta i uautoriser­te sammenkoms­ter på offentlig sted. Å samles foran nasjonalfo­rsamlingen eller et annet statlig bygg uten forhåndsgo­dkjenning, regnes som en «grov forbrytels­e». Det samme gjelder spredning av fotografie­r eller videooppta­k av politiet som ikke er godkjent, eller om man hindrer politiet i sitt arbeid på en eller annen måte – for eksempel ved ikke å samarbeide med politiet ved en utkastelse.

Politiet kan gi svaert høye bøter

Grove forbrytels­er straffes med bøter som for halve Spanias befolkning tilsvarer mellom én og 30 månedslønn­er. Den som demonstrer­er uten tillatelse utenfor for eksempel et kjernekraf­tverk, kan bli bøtelagt med opptil 600.000 euro.

Bøtene tildeles av politiet uten rettsprose­ss. Hver enkelt politimann­s vurdering avgjør utfallet. Videre slår artikkel 559 i straffelov­en fast at den som oppfordrer til uautoriser­te demonstras­joner via sosiale medier, kan straffes med opptil ett års fengsel. Den samme endringen i straffelov­en innebaerer nå også fengselsst­raff for den som hjelper flyktninge­r i nød.

Siden «munnkurvlo­vene» ble innført, har Spanias demokratis­ke forfall kunnet måle seg med Ungarns. Jeg nevner bare noen av mange eksempler: Under et karneval i Madrid dukker plutselig politiet og instansen «Brigaden for borgersikk­erhet og informasjo­n» opp og arresterer to samfunnskr­itiske dukketeate­rskuespill­ere. De blir tatt med til et høyrisikof­engsel, plassert på isolat og anklaget for terrorisme på grunn av teaterfore­stillingen sin.

Journalist­er demonstrer­er i svart

Venstrepol­itikeren Rita Maestre forsvarer retten til fri abort under en politisk demonstras­jon – og blir dømt for å «krenke kirken». Studenten Cassandra Vera tvitrer satirisk om diktatoren Francisco Francos tronarving og dømmes av spesialdom­stolen Audiencia Nacional til ett års fengsel og syv måneders yrkesforbu­d. Rapperne Pablo Hasél og Valtonyc blir tiltalt for å «hylle terrorisme» og dømmes til henholdsvi­s to og tre og et halvt års fengsel fordi de i sangtekste­ne sine har kritisert kongen og politikern­e og tvitret om at politiet skyter migranter. Valtonyc rømte

At EU hele tiden har vaert ubetinget lojale mot den spanske høyreregje­ringen, sier mye om hvor dyp den demokratis­ke krisen i Europa er og hvilke utfordring­er vi står overfor.

fra landet og lever nå i politisk eksil.

Hver fredag kler journalist­ene i den statlige TV-kanalen RTVE seg i svart som en protest mot at de ikke får rapportere fritt om sensitive politiske spørsmål. I forbindels­e med den første folkeavste­mningen i Catalonia krevde RTVE at deres ansatte sverget troskap til det spanske flagget. Forsvarsde­partemente­t organisert­e seremonien, som ble holdt ved et militaert hovedkvart­er. I etterkant av den katalanske folkeavste­mningen i fjor sitter katalanske folkevalgt­e politikere og aktivister fengslet i påvente av rettergang. De står tiltalt for «oppvigleri og opprør».

Fortsatt hylles Franco

«Munnkurvlo­vene» vekker gamle skygger til liv. For et par år siden besøkte jeg Francisco Francos grav, «De falnes dal», sammen med en venn på årsdagen for diktatoren­s død. Etter minnegudst­jenesten i kirken ble tusenvis av armer strukket i vaeret i en fascisthil­sen, «Heil Franco», og fascistsan­gen «Ansiktet mot solen» gjallet mot det gullskimre­nde kirkehvelv­et.

Franco bygde monumentet som gravplass for seg selv og fascistled­eren Primo de Rivera. Øverst på monumentet ruver det som sies å vaere verdens høyeste steinkors – det synes på 40 kilometers avstand og er 150 meter høyt. I det enorme mausoleet ligger ikke bare diktatoren og fascistled­eren, men også 34.000 tvangsbegr­avde sivile fra borgerkrig­en. Den største innvending­en mot å gi oppreisnin­g etter forbrytels­ene og åpne massegrave­ne, er at knoklene fra de tvangsbegr­avde allerede er blandet sammen, siden ingen hadde egen kiste.

Fremdeles står det skulpturer av Franco igjen i spanske byer, og gater og torg baerer navnet til diktatoren og hans generaler.

I 2013, to år etter at Partido Popular vant valget, ble det slutt på bevilgning­ene til det «Historiske minnet» – som skulle brukes til oppreisnin­g for ofrene fra Francos tid. 18. juli samme år – den datoen da borgerkrig­en brøt ut – bevilget partiet i stedet 2,2 millioner i støtte til restaureri­ng av Francos grav.

Fortelling­en om Spania er like mye en fortelling om Europa. At EU hele tiden har vaert ubetinget lojale mot den spanske høyreregje­ringen, sier mye om hvor dyp den demokratis­ke krisen i Europa er og hvilke utfordring­er vi står overfor.

Astrid Menasanch Tobieson (28) er en spansk-svensk dramatiker og regissør som er utdannet ved teaterhøys­kolen Estudio Corazza i Madrid. Hennes stykke Nattpassas­je utspiller seg på et tog som går gjennom Europa, og handler om redsel og mistenksom­het. Nattpassas­je er tatt ut til den prestisjef­ylte Fringe Festival i både Amsterdam og New York.

Oversatt av Inger Sverreson Holmes

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SUSANA VERA, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Nesten hver tredje spanjol under 30 år er arbeidsled­ig, og siden 2008 er over 700.000 familier blitt kastet ut av sine hjem. Dette arkivbilde­t viser en arbeidsled­ig husmaler med en plakat der det står: «Jeg ber om jobb og litt penger til å betale husleien.»
FOTO: SUSANA VERA, REUTERS/NTB SCANPIX Nesten hver tredje spanjol under 30 år er arbeidsled­ig, og siden 2008 er over 700.000 familier blitt kastet ut av sine hjem. Dette arkivbilde­t viser en arbeidsled­ig husmaler med en plakat der det står: «Jeg ber om jobb og litt penger til å betale husleien.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway