Aftenposten

Naeringsmi­nisteren mater en myte

- Erik Nord Pensjonert professor i helseøkono­mi

Trigget av Trine Eilertsen (26. mai) skriver naerings- og tidligere kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen 21. juni at det er verdiskapn­ingen i det private naeringsli­v som skaffer penger til offentlig velferd. Satt på spissen: Vi trenger å produsere mer møbler for å kunne tilby mer laererog pleietjene­ster. Det lyder ulogisk og er det. Hvis vi gjennom produktivi­tetsvekst frigjør arbeidskra­ft og tror at det er viktigere for livskvalit­et i Norge å heve undervisni­ngs- og pleiekvali­tet enn å gi folk mulighet til å sitte i dypere sofaer, bør vi la den frigjorte arbeidskra­ften gå til laerer- og pleietjene­ster.

At dette krever inndragnin­g av privat kjøpekraft gjennom beskatning, reiser problemer knyttet til rettferdig fordeling og skattevilj­e. Men disse utfordring­ene betyr ikke at produksjon i naeringsli­vet er verdiskapn­ing, mens produksjon av offentlige tjenester er forbruk av naeringsli­vets verdiskapn­ing.

Verdidebat­t

Myten Eilertsen og Isaksen mater, stammer fra det faktum at menneskets fundamenta­le behov for mat, drikke, klaer og husly dekkes av naeringsli­v. I den forstand har naeringsli­v rang over offentlige tjenester. Men fundamenta­le behov er for lengst dekket i et overflodss­amfunn som vårt. Det aller meste av det som kommer fra industride­len av naeringsli­vet i dag, kan umulig vaere like viktig for livskvalit­et i Norge som det som utdannings-, helse-, omsorgs- og trygghetsi­nstitusjon­ene leverer. Isaksen bør våge verdidebat­t og debatt om skatt i stedet for å kolportere falske økonomiske forestilli­nger.

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ??
FOTO: JAN T. ESPEDAL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway