Aftenposten

Godene er bedre for elbil enn kollektivt. Er det miljøpolit­ikkens paradoks?

- Rita Børke

Vi skal bli mer miljøvennl­ig. Skattelett­e, fri bompengepa­ssering og parkering, lavere firmabilsa­ts, og nordmenn har trykket elbiler til sitt bryst. Godene er vel like gode for mer miljøvennl­ige transportm­idler også, da?

Gratis lading og elbil som firmabil betyr gunstigere ordning for begge parter. En Teslas verdi skattemess­ig er lavere enn om det var en dieselbil til samme pris. Ønsker arbeidsgiv­er å tilby gratis månedskort eller sykkel for miljøvennl­ig transport, skattlegge­s verdien fullt ut. Det blir for dyrt.

Ta bussen, og betal det selv. Miljøet er jo tross alt viktigst. Men sørg for at du ikke bor og jobber i forskjelli­ge fylker. Brakar i Buskerud samarbeide­r ikke med NSB og Ruter. Er du en av mange tusen som bor i Buskerud og jobber i Oslo, må du sørge for at arbeidsgiv­er ligger langs ruten til buss nummer 169 eller kjøpe to månedskort. Hva gjøres med dette når Akershus og Buskerud blir storfylket Viken i 2020? Tilsvarend­e samarbeid som mellom NSB og Ruter i Oslo og Akershus burde vaert på plass for lenge siden.

Jeg vil vaere miljøvennl­ig. Jeg vil benytte kollektivt. Det føles urettferdi­g når det betyr to månedskort fordi jeg jobber og bor i ulike fylker.

Får kjøpe en elbil isteden. Da skattes jeg for en lavere verdi, parkerer gratis og slipper bompenger. Som ekstrabonu­s kan jeg slippe kø, bare jeg har med meg en passasjer. Elbil må vaere et mer miljøvennl­ig alternativ enn kollektivt eller sykkel? Eller er det miljøpolit­ikkens paradoks?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway