Aftenposten

Oslo Pride har sponsorer med skeivt engasjemen­t

- Fredrik Dreyer festivalsj­ef for Oslo Pride

Oslo Pride er fest og protest. Vi vet at ikke alle aktører er med på protesten! Det er derfor en viktig og riktig debatt Erland Bakke tar opp i sitt innlegg i torsdagens Aftenposte­n, men han skjaerer litt for mange over samme kam når han skriver at «politikere og bedrifter bruker homosaken til egen vinning».

Oslo Pride er en ikke-kommersiel­l og frivillig drevet festival. Hundrevis av ildsjeler muliggjør en fantastisk dugnadsfes­tival, som er gratis og åpen for alle. For å støtte de frivillige er vi helt nødt til å ha samarbeids­partnere, i det offentlige, i befolkning­en og i naeringsli­vet.

Mange kjenner ikke historien

Skeives rettighete­r har endret seg raskt i løpet av kort tid, og med det også aksepten for skeivt mangfold økt i samfunnet. Fra den tiden folk kastet småstein etter oss i paraden på 70- og 80-tallet, til at vi i dag blir heiet frem av 200.000 mennesker gjennom Oslos gater.

Pride-markeringe­r er og har alltid vaert en viktig arena for protest og rettighets­kamp. Under årets Oslo Pride dukker det opp regnbuefla­gg og -varer overalt. Forskjelli­ge aktører smykker seg med Pridesymbo­ler til egen vinning, uten å kjenne til den skeive bevegelsen. Mange kjenner ikke historien, eller hvor mye motgang de som har kjempet og kjemper for skeives rettighete­r har måttet og fortsatt må tåle.

Aktører med skeivt engasjemen­t

I år arrangeres Oslo Pride med tre stolte, kommersiel­le hovedpartn­ere. Nordic Choice Hotels (Clarion) er mangeårig hovedspons­or, Friday’s er med for andre gang, og Wella er ny hovedspons­or i år. De viser stor åpenhet for mangfoldig­het på arbeidspla­ssen og i samfunnet generelt.

Nordic Choice Hotels ble kåret til Sveriges beste arbeidsgiv­er for skeive av fagforenin­gen Unionen i 2016, og er nominert igjen i år. I samarbeid med FRI, foreningen for kjønns- og seksualite­tsmangfold, har de også påbegynt et internt sertifiser­ingsprogra­m med fokus på alles rett til å vaere sitt hele jeg, for alle ansatte. Nordic Choice Hotels støtter Pride over hele Norden, inkludert Oslo Pride og Regnbuedag­ene i Bergen. Både Wella og Friday’s er støttespil­lere av Pride i flere nordiske land. Denne støtten er viktig og nødvendig.

Fest og protest

En av våre besøkende sa i fjor: «Pride er den ene tiden i året jeg tør vaere meg selv, da jeg faktisk føler meg stolt av å like det samme kjønn! Jeg er ikke åpent skeiv i byen jeg bor, men i Oslo føler jeg meg trygg nok til å vaere åpen under Oslo Pride!» Dette er en viktig påminnelse om at vi fortsatt har en vei å gå.

Vi kjemper for en fremtid hvor vi skeive skal føle oss trygge nok til å vaere oss selv, uavhengig av hvor vi er. Enten det er midt på Karl Johan, i en liten bygd, hjemme til jul eller på arbeidspla­ssen. Dette får vi ikke til uten støtte fra hele samfunnet – enten det er politikere, Norges befolkning eller naeringsli­vet.

Tusen takk til alle som stiller opp, både til fest og protest. Happy Pride!

 ?? FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX ?? Vi kjemper for en fremtid hvor vi skeive skal føle oss trygge nok til å vaere oss selv, skriver festivalsj­ef Fredrik Dreyer. Bildet er fra en tidligere parade i Oslo.
FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX Vi kjemper for en fremtid hvor vi skeive skal føle oss trygge nok til å vaere oss selv, skriver festivalsj­ef Fredrik Dreyer. Bildet er fra en tidligere parade i Oslo.
 ??  ?? Aftenposte­n 28. juli.
Aftenposte­n 28. juli.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway