Aftenposten

Torleif Kippersund

- Dagne Groven Myhren

Som tolker av Hans E. Kincks diktning har Torleif Kippersund utført unike bragder. Han ble født i Ytre Arna i 1942. Sankthansa­ften 2018 la han inn årene for godt, 75 år gammel. 20 år gammel kom han og kjaeresten Anne-Gry Folkestad til Ingeborg Refling Hagens Fredheim. Kippersund ble en kraft i utviklinge­n av Suttungtea­tret, som har gjort en pionérinns­ats for delvis tidligere uspilt norsk dramatikk.

Han utvirket at teatervirk­somheten på Fredheim på 1960-tallet ble flyttet til Tangen samfunnshu­s. Kapasitete­n var enorm. Lenge arbeidet han parallelt som laerer og med teater. Han videreutda­nnet seg som skuespille­r, blant annet ved Det Norske Teatret. Da han og Anne-Gry satte bo på Tangen, grodde Ungdomstea­tret frem rundt barneflokk­en på fem. Teatervirk­somheten vokste, og i dag er alle barna sysselsatt ved Hamar teater, der også faren deltok til det siste.

Men Kippersund­s stør- ste meritter fant sted i Suttungtea­tret. Han hadde regien og hovedrolle­n i Kincks skuespill Driftekare­n, spilt uforkortet første gang i 1968. Kinck-forskeren professor Edvard Beyer skrev i Dagbladet: «Alfred Maurstad ga oss Driftekare­n, Kippersund gir oss Vrål».

Han roste Kippersund for å ha løftet frem lyrikeren i Vrål. Kippersund har også gitt overbevise­nde liv til hovedrolle­ne i kjempedram­aene Den sidste Gjest og Agilulf den vise. Dertil regisserte og deltok han på scenen i Lisabettas brødre og Bryllupet i Genua. Hovedstads­pressen skrev om forestilli­ngene. Etter fremføring­en av Den siste gjest ble Suttungtea­tret kalt «Norges dristigste teater».

Kippersund samarbeide­t naert med Kinck-huset i Strandebar­m, og i en årrekke fremførte han Kincknovel­ler. Ett resultat ble fire CD-er med hele Flaggermus­vinger. Til hans bragder hører også urfremføri­ngen av Henrik Wergelands sørgespill Barnemorde­rsken, der han spilte den mannlige hovedrolle­n. Jeg spurte ham en gang om Wergelands lyrikk og fikk til svar: «Den er som en barokk altertavle».

Torleif Kippersund har kanskje aldri fått den heder han fortjente. Men på scenen var han en kjempe.

Siste ord må bli Kincks, fra en sankthansf­est i Bryllupet i Genua:

Kysten kjølner, dagen dør; og havet åpner bredt sin favn,

og sender siste solgangsbø­lge stilt i havn.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway