Aftenposten

Kjell Grinde

- Kaare Hagness

Kjell Grinde døde på Drammens Helsehus, lindrende avdeling 22. juni, naer 89 år. Han ble født i Bergen og vokste opp i Fana. I 1954 tok han sivilingen­iøreksamen bygg ved NTH (NTNU). I 1956 ble han ansatt i Norconsult (NC) med stasjoneri­ng i Etiopia og Nigeria og kom til NCs hovedkonto­r i Oslo i 1964. Fra 1969 til 1981 var han selskapets administre­rende direktør.

Dette ble en meget ekspansiv periode med store og betydelige oppdrag for offentlige klienter i utviklings­land, ofte via insti-

tusjoner som FN, Verdensban­ken og Norad. I 1976 fikk Grinde NTNFs aerespris for eksport av rådgivende tjenester, sammen med Jørgen Longem, leder av NCs partnerfir­ma Tele-Plan. I perioden 1973–1981 var han styremedle­m i Internatio­nal Federation of Consulting Engineers, to år som president, et betydelig tillitsver­v, en anerkjenne­lse av norsk teknisk kompetanse.

Grindes hovedverk var utvilsomt videreføri­ngen av NC, et norsk flaggskip som kunne måle seg med de største og beste internasjo­nale rådgivning­sfirmaene. Men også i oljesektor­en gjorde han en betydelig innsats, bl.a. i etablering­en av Norwegian Petroleum Consultant­s og var styreforma­nn der i fem år.

I 1981 gikk han over til Saga Petroleum, først som teknisk direktør og senere i andre stillinger i konsernled­elsen, frem til 1992. Han var styremedle­m i Offshorein­dustriens Landsforen­ing og i Norsk undervanns­teknisk senter. Han deltok i og var aktiv i etablering­en Senior Ekspert Gruppen ved Tekna i Oslo og Drammen og styreforma­nn i Drammen Tekniske Forening i seks år.

Jeg har kjent Kjell Grinde i 55 år, som kollega og sjef, men ikke minst som en god, naer, hjelpsom og støttende venn. Vi er mange som har erfart hans betydelige innsikt og kunnskap i mangt, hans utholdenhe­t, hans integritet og lojalitet mot oppgaver og kolleger.

Godt humør og god humor har gått hånd i hånd med dypt alvor, en kombinasjo­n som gjorde ham til en god leder og inspirator. Han var engasjert og viste tillit, men var bestemt, satte mål og forventet resultater.

Vi er mange som vil savne Kjell, og våre tanker går i disse dager spesielt til Anneliv og til Lars, Eva, Céline og Vilde med familier.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway