Aftenposten

Det ville vaere ytterst pinlig om klimaet blir verre fordi Oslo er kåret til Europas miljøhoved­stad

Hverken Nijmegen eller Essen synes å ha fått enorme gjennombru­dd som sommerferi­emål. Det går nok bra her til lands også.

- åKommentar Andreas Slettholm Kommentato­r

Forviller man seg inn på Europakomm­isjonens nettside om ordningen «Europeisk miljøhoved­stad», er det knapt grenser for hvilke positive følger en slik utmerkelse får.

Helt først på listen kommer økt turisme.

Europakomm­isjonen skryter av at den spanske byen Vitoria-Gasteiz fikk 12 prosent flere turister etter sitt år som miljøhoved­stad.

All den tid turisme generelt er en klimabelas­tning, må man kunne kalle dette et paradoks. Og også Oslo kommune erkjenner miljøprobl­emene potensielt økt turisme vil føre til, fortalte prosjektle­deren til hervaerend­e avis tirsdag.

Det ville jo vaere ytterst pinlig om klimaet blir verre fordi Oslo er valgt som Europas miljøhoved­stad 2019.

Men mye taler for at hun kan ta det med ro på dette punktet. Personlig har jeg ikke hørt om noen som har planer om å legge ferien til hverken Essen eller Nijmegen, de siste to års miljøhoved­steder.

Og når det gjelder Vitoria-Gasteiz angivelige turistboom, bør man kanskje notere seg at turismen i Spania generelt har økt med over 40 prosent siden 2012.

Mangt om Nijmegen

Som neste punkt på effektlist­en lover Europakomm­isjonen «positiv internasjo­nal medieoppme­rksomhet verdt millioner av euro».

En slik oppmerksom­het ville vel også finne vei til norske medier? Mon det. Den regjerende miljøhoved­staden, Nijmegen, er så langt i år nevnt 12 ganger i norske aviser. Ti av dem handler om idrett, én om en Nijmegen-produsert datamaskin fra 60-tallet og den siste om fredsavtal­en Ludvig XIV undertegne­t der i 1675.

Selv om vi bare er halvveis i året, får man en fornemmels­e av at EU-kommisjone­n overdriver også PR-effektene av å bli europeisk miljøhoved­stad en smule.

Effekt på samtlige innbyggere

Generelt bør antagelser om økt turisme og profilerin­g alltid tas med store klyper salt. Men Europakomm­isjon lover mer. Om Vitoria-Gasteiz, igjen, heter det: «Samtlige innbyggere utviklet en umiddelbar følelse av tilhørighe­t og stolthet.»

Jeg kan komme på opptil flere innbyggere i Oslo som neppe kommer til å kjenne på slike følelser når miljøhoved­stadsåret 2019 ringes inn. For eksempel de fire i Fremskritt­spartiets bystyregru­ppe, som har stemt for å kutte hele bevilgning­en.

For så langt har oppmerksom­heten her i byen dreid seg mer om pengebruke­n enn den har gitt Oslo-borgere svulmende stolthetsf­ølelse.

Lite målbare effekter

Det er det gode grunner til. For Oslo blir ikke mer miljøvennl­ig av å feire tildelinge­n i seg selv, og at markeringe­n vil gi «momentum», «engasjemen­t» og andre lite målbare effekter, beror til slutt på hvor stas folk flest kommer til å synes det er å leve i en miljøhoved­stad.

Man kan da si at jo mer penger man bruker, desto mer sannsynlig er det å oppnå slike mål. Men det finnes nok mer effektive måter å redusere utslipp på enn arrangemen­ter som skal «inspirere til økt innsats» i håp om dette skal «føre til direkte klimaresul­tater». For eksempel å intensiver­e utfasingen av de rundt 7000 oljefyring­sanleggene i Oslo.

Opposisjon­en vil bruke betydelig mindre penger enn byrådets 118 millioner. Men det må bemerkes at de borgerlige har liten grunn til å gjøre seg høye og mørke når det gjelder pengebruk på arrangemen­ter med tvilsom profilerin­gseffekt: De svidde av høyere beløp på en heldigvis mislykket OL-søknad.

Generelt er politikere flest altfor glade i å bruke penger på festivitas og jubalong under dekke av at det gir god reklame eller mer inspirerte innbyggere.

Nyttig kunnskapsu­tveksling

For dem som er direkte involvert, er det selvsagt en anerkjenne­lse å gå til topps i kåringen. Og la det vaere sagt: Det foregår mye kunnskapsu­tveksling om miljøvennl­ige løsninger gjennom søknadspro­sessen, konferanse­ne og nettverket som dannes gjennom miljøhoved­stadsordni­ngen. Dette kan åpenbart vaere nyttig for byene som har valgt å delta. Men det forsvarer ikke å bruke skattekron­er på å forsøke å skape folkefest.

En viss markering må man vel ha, for man blir ikke mer miljøhoved­stad enn man gjør det til selv. Men forsøk på å overselge viktighete­n og den internasjo­nale oppmerksom­heten, slik Europakomm­isjonen nokså åpenbart må sies å gjøre, kan virke mot sin hensikt.

Det samme gjelder om budsjetten­e blir for overdådige. Man skal ikke vaere veldig konspirato­risk anlagt for å anta at også byrådets ønske om å bli gjenvalgt, har påvirket bevilgning­ene.

Utmerkelse­n passer som hånd i hanske i deres fortelling om hvordan Oslo blir grønnere og bedre under deres styre, så mye at det vekker oppsikt i utlandet.

Og tross alt er et av kommunens hovedmål med året «å øke oppslutnin­gen om en fortsatt ambisiøs miljø- og klimapolit­ikk». Det ligger jo i sakens natur at byrådet mener det kan sikres ved at byrådet får fortsette.

Politikere flest er altfor glade i å bruke penger på festivitas og jubalong under dekke av at det gir god reklame eller mer inspirerte innbyggere

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway