Aftenposten

I dag kan han bli historisk

- Odd Inge Aas Journalist Aftenposte­n i Nizjnij Novgorod

Åge Hareide kan skrive både norsk og dansk fotballhis­torie. Det eneste hinderet er et Kroatia som så langt har vaert utilnaerme­lige i VM.

– Jeg er ikke opptatt av dansk historie, sa nordmannen, og begynte heller å legge ut om hvordan han ønsker at laget hans skal kunne spille på ulike måter.

En journalist ville gjerne vite hva Hareide tenker om at han kan han bli den andre treneren som leder «dansk dynamitt» til en kvartfinal­e i et verdensmes­terskap.

Det kan Hareide gjøre til tross for at dansk presse ved flere anledninge­r har kritisert mannen fra nord. Den mer defensive tilnaermin­gen og kynismen som nå kjennetegn­er «landsholde­t» treffer ikke hjertene til våre mest fotballrom­antiske naboer.

Men Hareide var ikke interesser­t i å snakke om historie, heller ikke hva det betyr for han personlig at han nå er én kamp unna å vaere blant de åtte gjenvaeren­de trenerne i Russland.

Skulle danskene slå de kroatiske favoritten­e på arenaen som ligger et par klareringe­r fra Volgas bredd, vil Hareide også vaere den første nordmannen som er i kvartfinal­en i et herre-VM.

Et ekstra press som vil virke hemmende på et lag uten erfaring fra slike kamper? Nei da, mener sunnmøring­en. – Jeg tror vi får frigjort en del energi, for nå vet vi at vi må vinne for å bli vaerende i Russland. Det er bare positivt, sier Hareide.

Han ser bare en kjempemuli­ghet.

– Ikke fordi det er enkelt å slå Kroatia, men fordi alt nå avgjøres på 90 minutter. Håndterer vi det på en korrekt måte, så blir det bra.

Halvorsen og Drillo

Han er førstereis­gutt i VM-sammenheng, men det er lenge siden 64-åringen markerte seg som en av de største, norske trenerne.

Seriegull i Norge, Sverige og Danmark er unikt. I tillegg har han ledet Malmö i Champions League og er den eneste som har vaert sjef for både det norske og det danske landslaget.

I den største av alle turneringe­r har det vaert langt mellom nordmennen­e på benken.

Asbjørn Halvorsen ledet Norge til bronse i 1936-OL og til verdensmes­terskapet i Frankrike to år senere. Der ble det tap for Italia i første runde.

Egil «Drillo» Olsen tok Norge tilbake til det ypperste selskap nesten seks tiår senere. I 1994 endte

det med sisteplass i det som ble kalt «dødens gruppe», med samme poengsum og måldiffera­nse som gruppevinn­er Mexico.

Fire år senere ledet han Norge til åttendedel­sfinalen etter den beryktede seieren over Brasil i siste gruppespil­lkamp, men Christian Vieris scoring ble den eneste i utslagskam­pen mot Italia.

Kun én kvartfinal­e tidligere

Også i danskenes stolte fotballhis­torie vil en kvartfinal­e vaere enormt. Der har de kun vaert en gang før. I 1998 vant de «røde og hvite» 4–1 over Nigeria i åttendedel­sfinalen med Bo Johansson som trener.

I neste hinder måtte Bebeto score én gang og Rivaldo to for at brasiliane­rne skulle overgå Martin Jørgensen og Brian Laudrups mål.

Ellers er det kun det legendaris­ke 1986-laget og 2002-utgaven under Morten Olsens ledelse som har tatt seg videre fra et VM-gruppespil­l. Begge gangene ble det stopp i åttendedel­sfinalen.

EM-gullet fra 1992 og -semifinale­n fra 1984 må selvsagt nevnes i dansk mesterskap­ssammenhen­g, men nå øyner danskene igjen suksess.

– Vi er mer kyniske nå, men vi kan spille på flere måter. Kroatia vet det. 18 kamper uten tap er dansk rekord, og jeg tror de andre legger merke til det. Kroatia vil ha respekt, vi er ikke enkle å spille mot. Vi har ikke mange svakheter, sier kaptein Simon Kjaer.

Han ble spurt hva han tenker om kritikken som er kommet mot laget og det faktum at de samtidig har en så god resultatre­kke.

Den lureste vinner

Hareide skapte litt forvirring da han varslet journalist­ene i salen om «et annet Danmark» mot Kroatia. Nå er det tid for å angripe mer, sa nordmannen, før han la ut om laerdommen fra Frankrike-kampen da laget lå dypt og forsvarte seg til 0–0.

– Det er litt vanskelig å forstå deg, sa en noe forvirret pressemann.

Hareide svarte med å skissere viktighete­n av ulike tilnaermin­ger til ulike kampbilder, før han la til:

– Det handler mye om hvem som er smartest. Det lureste laget kommer til å gå videre, sier Hareide. Med seier blir han stående som en av de aller lureste både i norsk og dansk fotballhis­torie.

 ??  ?? Åge Hareide
Åge Hareide
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CARLOS BARRIA, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Åge Hareide under gårsdagens trening i Russland. Med seier over Kroatia i kveld vil han skrive både norsk og dansk fotballhis­torie.
FOTO: CARLOS BARRIA, REUTERS/NTB SCANPIX Åge Hareide under gårsdagens trening i Russland. Med seier over Kroatia i kveld vil han skrive både norsk og dansk fotballhis­torie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway