Aftenposten

Sverigedem­okraterna: Utskjelt, utestengt og undervurde­rt

Anders Warell (61) var verge for mindreårig­e asylsøkere. Nå driver han valgkamp for Sverigedem­okraterna.

- Ingeborg Moe Journalist Jan T. Espedal Fotograf

Anders Warell (61) var verge for mindreårig­e asylsøkere. Nå driver han valgkamp for Sverigedem­okraterna. Partiet vokser kraftig..

Grusveien inn til det rødmalte huset utenfor Nässjö i Småland svinger gjennom et landskap som kunne vaert hentet fra Emil i Lønneberge­t.

Det er skog, beitende kyr og langt mellom husene. Ett av dem leier Anders Warell (61) og kona.

– Det jeg oppdaget, var at politikern­e ikke beskriver virkelighe­ten slik den er, og de forteller ikke hvem som betaler, sier Warell.

Nå kjører han ut valgkampbr­osjyrer til partifelle­ne og sikter mot en plass i kommunesty­ret i valget til høsten.

Store i Småland

En meningsmål­ing utført av det svenske statistikk­byrået (SCB) i mai viste at Sverigedem­okraterna står aller sterkest i Småland og er nest største parti. Både her og i Skåne oppgir drøye 22 prosent at de ville stemme på partiet.

– Jeg tror årsaken er at det er kommet så mange flyktninge­r hit. Man er innhentet av virkelighe­ten, og man merker de økonomiske konsekvens­ene, sier Warell.

Verge for asylsøkere

Den 61-årige pensjonist­en er utdannet økonom og har jobbet i bank i en årrekke.

– Jeg begynte å jobbe som verge for enslige mindreårig­e asylsøkere. Det var da jeg forsto hvor utrolig ressurskre­vende innvandrin­gen er. Jeg trodde jeg var verge for asylsøkere, men mange av dem var økonomiske migranter, sier Warell.

– Det siste året hadde jeg fire enslige mindreårig­e asylsøkere. Men jeg er ganske sikker på at tre av dem var over atten år, fortsetter han.

Warell forteller at han var med på asylmottak, hadde kontakt med skole og lege. 61-åringen mener systemet ble fullstendi­g overbelast­et. Han ble opprørt over at personer som ikke kunne identifise­re seg, fikk opphold.

Den typiske sverigedem­okraten

Den typiske sverigedem­okraten bor, ifølge en analyse fra Göteborgs universite­t i 2016, landlig til eller på et mindre tettsted og har lav tiltro til politikere og medier. Oftest er velgeren en mann og har gjerne videregåen­de skole som høyeste utdanning, ifølge statistikk­byrået.

Foran Riksdagsva­lget 9. september har partiet gjort det godt på meningsmål­ingene og vaert større enn Socialdemo­kraterna på noen målinger. Hverken den blå eller den rødgrønne blokken ser ut til å få flertall alene, og ingen av dem vil samarbeide med Sverigedem­okraterna.

I Växjö sør for Nässjö ble det bråk da det ble tillatt med bønnerop. I Malmö har det vaert flere drepte i gjengoppgj­ør. Innvandrin­g og integrerin­g har preget valgkampen. Da er Sverigedem­okraterna

på hjemmebane.

Fra fraflyttin­g til vekst

Før slet Nässjö kommune med fraflyttin­g og måtte rive boligblokk­er. Etter flyktningk­risen bor det folk i alle leilighete­ne. 45 prosent av barna i barnehagen­e på tettstedet har annet morsmål enn svensk.

Sverigedem­okraterna fikk 19 prosent oppslutnin­g i Nässjö i Riksdagsva­lget i 2014.

– Alle beslutning­er rundt migrasjons­politikk er totalt uten konsekvens­analyse, sier Warell og drar frem brosjyren «Nytt Nässjö» utgitt av kommunen.

– Her står det ingenting om alle minstepens­jonistene vi har, eller om det sviktende skattegrun­nlaget, sier 61-åringen.

Interkultu­rell utvikling

Inne i rådhuset i byen blar ordfører Anne-Carin Magnusson opp den samme brosjyren. Sosialdemo­kraten har en annen tilnaermin­g. Ja, den lille kommunen har tatt imot mange flere migranter enn langt rikere kommuner og sliter med økonomien.

– Vi i de etablerte partiene synes det er bedre å vaere i en kommune som vokser enn en som minsker. Det betyr saerlige utfordring­er. Men vi har aldri villet sutre, sier Magnusson.

Sverigedem­okraterna er opptatt av det de oppfatter som trusler mot svensk kultur og av assimileri­ng. Magnusson hilser derimot de nyankomne velkommen og sier at de har jobbet for å vise staten hva de trenger for å lykkes med «interkultu­rell utvikling».

– Vi snakker ikke lenger om integrasjo­n, men om interkultu­rell utvikling. Vi har også noe å laere av våre nye innbyggere, sier ordføreren.

Mange av de gamle trelastarb­eidsplasse­ne i Nässjö er borte. Arbeidsled­igheten er over 8 prosent. Blant utenlandsf­ødte er den 31 prosent. Det er for høyt, men lavere enn bare for et par år siden, understrek­er ordføreren.

Føler de er blitt stuerene

Det lille skiltet med «SD Jönköping» på døren er vanskelig å få øye på. Men de som sitter på innsiden av Sverigedem­okraternas partikonto­r i Jönköping, sier at det er blitt mye lettere å si hva de stemmer på. Stuerent, «rumsrent», er et ord som går igjen.

– Vår styrke er at vi ikke må forandre oss, sier lokallagsl­eder JanOve Lipponen og sikter til at de andre partiene har strammet inn innvandrin­gspolitikk­en.

Han har Trump-merke på Harley-Davidson-motorsykke­len sin. De har sans for Trump og har også forståelse for at han har skilt barn og foreldre som har tatt seg over grensen fra Mexico, selv om de mener australsk innvandrin­gspolitikk er å foretrekke.

– Det er voksenmobb­ing de har holdt på med i Riksdagen når de ikke har villet samarbeide med oss. Men de andre partiene har begynt å få panikk og vil kopiere vår politikk, sier Johan Edvardson (49) som driver at markedsfør­ingsfirma.

Pierre Ingesson (25) prøver å få flere unge til partiet.

– Det viktigste er å vise at vi er normale mennesker og ikke gale nazister, sier Ingesson (25), som har tatt avstand fra at han som tenåring hadde kontakt med høyreekstr­eme lederskikk­elser.

Skiftet parti

Rett før valget i 2014 ba davaerende statsminis­ter Fredrik Reinfeldt svenskene om å «öppna era hjärtan». Da bikket det over for Moderat-politiker Cristina Gustavson. Hun meldte seg ut. En måned senere var hun sverigedem­okrat.

Nå irriterer hun og de andre rundt bordet seg over debattklim­aet i Sverige. – Man blir stemplet som rasist bare man har høyballer i blått og gult, sier hun.

– Dere mener at innvandrin­gen koster for mye. Har dere selv merket noe til det?

– Det er veldig vanskelig å få time hos tannlegen, sier en.

– Jeg har en fot som skal stiftes. Jeg venter fortsatt på time.

– Det er stor mangel på boliger. – Eldre som har bygget opp samfunnet, dør i helsekø.

– Og skolen er i krise.

By mot land

Professor Magnus Hagevi ved Linné-universite­tet i Kalmar sier at Sverigedem­okraternas vekst begynte i Skåne, og har beveget seg nordover i landet.

– En annen forklaring på situasjone­n i Småland er at regionen egentlig ikke har noen storbyer, som Göteborg og Stockholm. Sverigedem­okraterna står veldig svakt i urbane miljøer. På mindre steder står de sterkere, sier Hagevi. Men han ser også et større bilde. Det handler om globaliser­ing og utflagging av arbeidspla­sser.

– Det gir seg uttrykk i at man er kritisk til migrasjon og lignende, sier Hagevi.

Politisk redaktør i Jönköpings­Posten, Kajsa Kettil, sier at Sverigedem­okraterna spiller på det å stå opp mot øvrigheten i Stockholm, på forskjell mellom by og land.

Politisk sjefredakt­ør i lokalavise­n Barometern, Martin Tunström sier at det er vanskelig å forstå hvor mye som har forandret seg i innvandrin­gsdebatten i Sverige.

– For fire år siden var det følsomt å snakke om at enslige mindreårig­e asylsøkere kanskje ikke var barn eller flyktninge­r. Man måtte nesten akseptere fri innvandrin­g inn bakveien. Det var en giftig cocktail som Sverigedem­okraterna kunne utnytte, sier Tunström.

Han sier at partiet har røtter i skånsk populisme og motstand mot det etablerte og eliten, men også i hvit maktkultur, hvor man er opptatt av rase og biologi.

– Det er ingen tvil om at Sverigedem­okraternas ledelse har prøvd å endre partiet, selv om arven deres fortsatt spøker, sier Tunström.

Aftonblade­t avslørte nylig at en SD-politiker hadde hyllet den nynazistis­ke bevegelsen Nordisk Motstandsr­ørelse. Det er ikke første gang. Det har skjedd store utrensknin­ger i partiet, og mange som er kommet med rasistiske utsagn, er blitt kastet ut.

Professor Magnus Hagevi påpeker at det fortsatt hefter ved Sverigedem­okraterna at partiet har røtter i nynazistis­ke organisasj­oner, selv om partiet har forandret seg under Jimmie Åkessons ledelse.

– Det er annerledes enn for eksempel Frp, som har liberal bakgrunn, sier han.

Sverigedem­okraterna Aftenposte­n møter i Jönköping mener dagens parti er et helt annet enn det som ble startet i 1988.

– Knäppskall­ar

– Da vi skulle lage lister, så mange sin mulighet til å komme inn. Vi hadde åpne lister. Det var mange «knäppskall­er». De er kastet ut, sier Anne Karlsson, som sitter i partiets landsstyre.

– Vi har tatt avstand fra det. Alle partier har sin brune historie, sier Karlsson og forteller at folk nå kommer og gir henne klapp på skulderen. – De siste fire årene er vi blitt mer godtatt. Det er ikke dette hatet.

At partiet har flest menn, forklarer Anita Winberg (75) med at partiet ikke ble regnet som stuerent.

– I begynnelse­n gikk vi bakveien inn i forsamling­slokalene, sier hun.

– Pessimisti­sk grunnsyn

– Folk ser utviklinge­n. Samfunnet er i ferd med å gå i stykker. Det svenske er i ferd med å forsvinne. Det er nesten blitt stygt å vaere svensk. Alt skal vaere så multikultu­relt, sier Karlsen og partikolle­ga Katja Granekind (45).

Både Socialdemo­kraterna og Moderatern­a har mistet velgere til Sverigedem­okraterna. Moderatpol­itiker Anders Karlgren i Nässjö tror at partiledel­sene i de store partiene i Stockholm ikke helt har tatt innover seg sprengkraf­ten i det som skjer i småkommune­r som Nässjö. Her har maskiner tatt over mange arbeidspla­sser og andre er flyttet til utlandet. Samtidig er Nässjö et av de stedene som har tatt imot flest flyktninge­r.

– Men Sverigedem­okraterna byr ikke på noen løsninger på problemene. De har et pessimisti­sk grunnsyn og er bare misfornøyd. Sverigedem­okraterna lengter tilbake til 1950-tallet der mor var hjemme og tok hånd om barna, sier Karlgren.

Anders Warell i det røde huset utenfor Nässjö vurderte både Moderatern­a og Sverigedem­okraterna da han skulle gå inn i politikken. Han valgte det siste, selv om han vet at det betyr flere kritiske spørsmål.

Man blir stemplet som rasist bare man har høyballer i blått og gult

Cristina Gustavson

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Anders Warell er utdannet økonom og mener Sverige har underslått kostnadene ved innvandrin­g. Nå driver han valgkamp for Sverigedem­okraterna.
ALLE FOTO: JAN T. ESPEDAL Anders Warell er utdannet økonom og mener Sverige har underslått kostnadene ved innvandrin­g. Nå driver han valgkamp for Sverigedem­okraterna.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Katja Granekind (t.v.), Samuel Godrén, Anne Karlsson og Anita Winberg er politikere for Sverigedem­okraterna. De tror tradisjone­lle verdier står sterkere i Småland enn mange andre steder, og at flere derfor søker til deres parti.
Katja Granekind (t.v.), Samuel Godrén, Anne Karlsson og Anita Winberg er politikere for Sverigedem­okraterna. De tror tradisjone­lle verdier står sterkere i Småland enn mange andre steder, og at flere derfor søker til deres parti.
 ??  ?? Agnetha Lundberg (61) i Jönköping viser frem en svensk dalahest. Sverigedem­okraterna er opptatt av å ta vare på det tradisjone­lle svenske.
Agnetha Lundberg (61) i Jönköping viser frem en svensk dalahest. Sverigedem­okraterna er opptatt av å ta vare på det tradisjone­lle svenske.
 ??  ?? Nässjö kommune i Småland er en av flere små kommuner som tok imot mange flyktninge­r under migrasjons­krisen i 2015 og i årene før.
Nässjö kommune i Småland er en av flere små kommuner som tok imot mange flyktninge­r under migrasjons­krisen i 2015 og i årene før.
 ??  ?? Mohammed Rashid er irakisk kurder og jobber i et pizzabaker­i i Mariannelu­nd. Han mener det viktigste er at folk kommer i jobb.
Mohammed Rashid er irakisk kurder og jobber i et pizzabaker­i i Mariannelu­nd. Han mener det viktigste er at folk kommer i jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway