Aftenposten

Per Edgar Kokkvold: Donald Trump kommer nok ikke til å få Nobels fredspris

Timing er avgjørende når man skal dele ut fredsprise­r. Det var derfor en lykke for Nobelkomit­een at den i 1938 ikke lot seg friste til å gi prisen til Neville Chamberlai­n.

- åPå en søndag Per Edgar Kokkvold Tidligere generalsek­retaer i Norsk Presseforb­und

På slutten av sin presidentt­id ble Barack Obama spurt hva han fikk Nobels fredspris for. – For å vaere helt aerlig: Det vet jeg fortsatt ikke, svarte presidente­n.

Og slik er det med de fleste av oss: Det vet vi fortsatt ikke. I sin begrunnels­e viste Nobelkomit­een til presidente­ns visjon for en verden uten atomvåpen og hans «ekstraordi­naere» innsats for å styrke internasjo­nalt diplomati og mellomfolk­elig samarbeid. Formulerin­ger som i dag virker mer som et ekstraordi­naert forsøk på å finne en begrunnels­e man kunne bruke.

Det er rimelig å anta at Barack Obama i virkelighe­ten fikk prisen fordi vi elsket hans klokskap og eleganse og med vår sedvanlige husmannsån­d ønsket å sole oss i glansen av hans forventede meritter. Derfor ble prisen mer til fortvilels­e enn til glede selv for Obama og hans naermeste krets. Men han holdt en god tale ved tildelinge­n.

Fredsprise­n til Trump?

Da Obama fikk fredsprise­n, la komitélede­r Thorbjørn Jagland vekt på at prisen skulle hjelpe presidente­n til å nå sine mål. – Hvis vi skulle vente med å gi prisen til fred er oppnådd, ville det kanskje aldri skje, sa Jagland.

Det samme kan sies om den intensjons­avtalen Donald Trump og Kim Jong-un oppnådde under toppmøtet i juni, noe også Per-Willy Amundsen og Christian TybringGje­dde understrek­et da de foreslo å gi fredsprise­n til president Trump.

Det som ble oppnådd i Singapore, er utvilsomt også et langt større gjennombru­dd enn noe Obama kunne vise til da han fikk prisen i 2009. Det kan til og med anføres at en fredspris etter alt å dømme ville ha betydd svaert mye mer for Trump enn den gjorde for Obama.

Men Donald Trump kommer nok ikke til å få Nobels fredspris – i hvert fall ikke på svaert lenge. Ikke bare fordi vi – det store vi – og Den norske Nobelkomit­é ikke liker ham, men fordi den koreanske fredsprose­ssen er uhyre krevende og styres av to svaert uberegneli­ge personer. Det er ikke lenge siden de to lederne truet hverandre med atomvåpen. Og professor Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsst­udier har antagelig rett når han sier at Trump neppe vil vaere så god å ha med å gjøre dersom han skulle føle seg forrådt av den nordkorean­ske diktatoren.

«Fredsfyrst­en» Chamberlai­n

Barack Obama var den fjerde amerikansk­e presidente­n som fikk Nobels fredspris. Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson og Jimmy Carter fikk den før ham, i 1906, i 1919 og i 2002.

Ingen britisk statsminis­ter har fått prisen. Men det er lett å glemme at det etter München-avtalen 30. september 1938 var et folkekrav at statsminis­ter Neville Chamberlai­n måtte få den, «helst alt i morgen den dag!», som det gjerne het i leserbreve­ne. Chamberlai­n ble møtt av jublende folkemasse­r og ekstatisk begeistrin­g, hyllet som fredsfyrst­e, både av medier, folk og folkevalgt­e.

Her hjemme slo Morgenblad­et fast på førsteside­n at «EUROPAS FRED ER SIKRET» og oppfordret det norske folk til å sende sine takksigels­er til Chamberlai­n for hans utrettelig­e arbeid for verdensfre­den.

Aftenposte­n skrev på lederplass at «den sunne sans har seiret», og at både demokratie­t og menneskehe­ten hadde grunn til å prise seg lykkelig over at det finnes «folk av den Chamberlai­nske typen. Det vil si folk som resolutt kaster til side fordommer og prestisjeh­ensyn for om mulig å redde verden fra en fryktelig ulykke».

Samtidig kunne avisen melde at «i Nobelkomit­een råder det selvsagt også begeistrin­g for den store statsmanns fredsarbei­d, men efter hvad vi hører fra innviet hold, er det mulig at denne begeistrin­g dempes en smule av det faktum at det som er gledelig for Europa som helhet, ikke fortoner sig så strålende for Tsjekkoslo­vakia».

Det store sviket

Hva var det Chamberlai­n hadde gjort som fortjente all denne hyllest? Han hadde i praksis gitt Tsjekkoslo­vakia til Hitler, selv om det i teorien «bare» dreide seg om Sudetområd­ene. Men det var her Tsjekkoslo­vakias viktigste forsvarsve­rker befant seg.

Tre ganger reiste den britiske statsminis­teren til Tyskland for å forhandle med Hitler, og tre ganger kom han tomhendt tilbake – til slutt bare med en verdiløs forsikring om at Sudetenlan­d utgjorde Hitlers siste territorie­lle krav i Europa. Tyskland og Storbritan­nia skulle aldri mer gå til krig mot hverandre. «Fred med aere – fred i vår tid», som Chamberlai­n sa da han triumferen­de kom hjem fra München.

For hvorfor skulle man måtte «grave skyttergra­ver og prøve gassmasker her, på grunn av en krangel i et land langt borte, mellom mennesker vi ikke vet noen ting om», som han også hadde formulert det.

Bare én britisk statsråd, marinemini­ster Duff Cooper, gikk av i protest etter at Storbritan­nia og Frankrike hadde sveket Tsjekkoslo­vakia, demokratie­nes fremste støttespil­ler i øst, et land med betydelige forsvarsst­yrker, grundig lurt av Hitlers fredsforsi­kringer:

– Jeg har måttet oppgi en post jeg elsket, sa marinemini­steren i sin avskjedsta­le i Underhuset, «men jeg har beholdt noe som betyr mer for meg: Jeg kan fortsatt gå med løftet hode».

Fred og frihet

De som vil vite mer om hendelsene i den skjebnesva­ngre septemberm­åneden for 80 år siden, vil ha glede av Robert Harris’ ferske historiske thriller, Munich (Hutchinson, London 2017) og ikke minst av boken Inn i din tid, første bind av Sigurd Evensmos memoarer (Gyldendal Norsk Forlag, Oslo 1976). Evensmo dekket dramaet fra Tsjekkoslo­vakia, for Arbeiderbl­adet og A-pressen, aktivt til stede blant dem som så grovt ble sveket, demokrater som elsket freden, men enda mer lidenskape­lig elsket friheten.

Men det var Winston Churchill som sa det aller best: – Nå som alt er over, svinner Tsjekkoslo­vakia, taust, sorgtungt, forlatt, nedbrutt inn i mørket. Nå som grensefest­ningene er gått tapt, er det ingenting som kan stanse erobrerens vilje. Jeg tror vi i løpet av år, kanskje av måneder, vil se at Tsjekkoslo­vakia oppslukes av naziregime­t. (I virkelighe­ten rykket tyske tropper inn i Praha allerede i mars 1939 og innlemmet Tsjekkoslo­vakia i «Riket», som protektora­tet Böhmen og Mähren).

Hitler kommer også til å absorbere Sentral- og Øst-Europa, sa Churchill videre i sin mektige tale under München-debatten i Underhuset: – For dette er bare begynnelse­n. Den første slurk, den første forsmak av et bittert beger som vil bli budt oss år etter år, med mindre vi gjenvinner vår moralske helse og stridskraf­t og reiser oss og forsvarer friheten.

Winston Churchill fikk aldri Nobels fredspris. Men han fikk Nobels litteratur­pris.

Donald Trump kommer nok ikke til å få Nobels fredspris – i hvert fall ikke på svaert lenge

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det var et folkekrav at den britiske statsminis­ter Neville Chamberlai­n (t.v.) skulle få Nobels fredspris etter at han inngikk München-avtalen med Adolf Hitler (t.h.) i september 1938. «Fred i vår tid», sa Chamberlai­n. Ett år etter ble Polen invadert av Tyskland, og den annen verdenskri­g var i gang.
Det var et folkekrav at den britiske statsminis­ter Neville Chamberlai­n (t.v.) skulle få Nobels fredspris etter at han inngikk München-avtalen med Adolf Hitler (t.h.) i september 1938. «Fred i vår tid», sa Chamberlai­n. Ett år etter ble Polen invadert av Tyskland, og den annen verdenskri­g var i gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway