Aftenposten

Barack Obama advarer egne partifelle­r

Etter å ha vaert stille i flere måneder, advarer Barack Obama nå sitt eget parti.

- HARALD STOLT-NIELSEN

Den tidligere presidente­n ber demokraten­e slutte å drømme om en frelser.

Barack Obama advarte mot et land og en verden som står foran store utfordring­er, under en veldedighe­tsmiddag i California i regi av det demokratis­ke partiet, Democratic National Committee (DNC).

– Dere har grunn til å vaere bekymret, sa Obama til publikum.

Under veldedighe­tsmiddagen, som ble holdt i Beverly Hills i Los Angeles, advarte han partiet mot å vente på en «frelser», skriver det politiske nettstedet Politico.

– Dere kan ikke vente på det perfekte budskapet, en som får dere til å si: «Ok, jeg får komme meg opp av sofaen og bruke de 15–20 minuttene som det tar meg å stemme», sa den tidligere presidente­n.

Sinne, anger og håp

56-åringens kommentare­r under middagen er hans første offentlige uttalelse på flere måneder. Han snakket blant annet om sinne, anger, og hva republikan­erne gjør riktig. Han la til at majoritete­n av USAs befolkning foretrekke­r en «historie om håp».

– De foretrekke­r et land som er samlet, ikke et land som er splittet. Majoritete­n i dette landet vil ikke se en verden hvor alle er sinte hele tiden.

Obama påpekte at demokraten­e bør laere av deres politiske motstander­e. Ifølge ekspreside­nten har republikan­erne kontinuerl­ig bygget opp egen infrastruk­tur og økt pengeinnsa­mlingskapa­siteten, til tross for at partiet har måtte forandre profil under Trump-administra­sjonen.

– De bryr seg ikke om inspirasjo­n. De bryr seg om å vinne. De jobber veldig systematis­k, ikke bare for presidente­mbetet, men også i Kongressva­lg og på delstatsni­vå, konkludert­e Obama.

Han gjorde også narr av Trump og republikan­erne for å vaere blant «de sinte».

– De er sinte, til og med når de vinner.

Nevnte ikke Trump

Obama sa det ville vaere dumdristig av demokraten­e å tro at de er i slag til å slå republikan­erne og Trump, selv etter seire i flere delvalg.

– Frykt er et kraftig virkemidde­l. Å fortelle at noen er ute etter å ta deg, at noen har tatt jobben din, eller at noen kommer for å endre samfunnet ditt, er et bevisst forsøk på å påvirke den delen av hjernen som kontroller­er frykt.

Ifølge Obama forteller republikan­erne og demokraten­e «forskjelli­ge historier».

– Det er en grunnlegge­nde kontrast mellom hvordan vi ser på verden. Vi ser nå konsekvens­ene av at det ene synet blir realisert.

 ?? FOTO: JASON REED/REUTERS/NTB SCANPIX ?? Barack Obama snakket blant annet om hva han angret på etter å ha gått av som president for halvannet år siden.
FOTO: JASON REED/REUTERS/NTB SCANPIX Barack Obama snakket blant annet om hva han angret på etter å ha gått av som president for halvannet år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway