Aftenposten

Det er fortsatt behov for Pride

-

DENNE UKEN har hovedstade­n avholdt det årlige arrangemen­tet Oslo Pride. Paraden fikk inn hele 137 innmeldte bidrag, som er ny rekord. Både foreninger, bedrifter og organisasj­oner er påmeldt. Det er gledelig.

Onsdag ettermidda­g åpnet statsminis­ter Erna Solberg (H) dørene til regjeringe­ns representa­sjonsbolig i Parkveien for Oslo Pride og skeive organisasj­oner, rapportert­e nyhetsbyrå­et NTB. Statsminis­teren var opptatt av holdninger og av at mange blir støtt av homofile. Hun viste til undersøkel­sen som har avdekket at én av seks menn ville flyttet seg hvis de kom tett på en homofil mann. Hele 20 prosent er negative til at homofile menn holder hender offentlig.

– Vi kan ikke ha det sånn, så vi har en vei å gå når det gjelder holdninger, også her til lands, sier Solberg.

DET HAR STATSMINIS­TEREN rett i. Norge er riktignok blitt et land der lesbiske, homofile, bifile og transperso­ner (LHBT) har oppnådd mange av de rettighete­ne de skal forvente. Norge er et av de landene i verden der det er enklest å vaere LHBT. Men helt i mål kan man likevel ikke sies å vaere.

I år ble Bygdepride-paraden avholdt i Volda. Det er første gang det arrangeres et slikt arrangemen­t i bygdene Ørsta og Volda, og det ble en stor suksess. Flere tusen mennesker gikk med regnbuefla­gg gjennom Volda, og kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) og landbruks- og matministe­r Jon Georg Dale (Frp) gikk helt forrest i toget.

Flere av historiene som kom frem i forbindels­e med Bygdepride, viser at det fremdeles er knyttet både skam og fordømmels­e til LHBT-legning i enkelte miljøer. Det er ekstra gledelig å se fremgang der.

ANDRE STEDER I VERDEN står det langt verre til. I land som Uganda, Nigeria, Kenya, Somalia, India, Saudi-Arabia, Iran og Afghanista­n er homofil praksis straffbart. I Russland er tiden skrudd tilbake, og fobiene kommer åpent og utilslørt fra øverste hold. I Tsjetsjeni­a blir homofile torturert og sperres inne.

Det er viktig at Norge er en tydelig stemme i den internasjo­nale kampen for at selvbestem­t kjaerlighe­t blir en selvsagt del av menneskere­ttighetene. Det er viktig for menneskene i landene det gjelder, men det er også viktig i Norge.

Hvert land som utpeker lesbiske, homofile, bifile og transperso­ner som fiender, skitne og syndige, minner oss om at aksepten ennå ikke er der den skal vaere. Det minner også om at det fremdeles er behov for å markere Pride, selv om man er kommet langt på dette feltet i Norge.

Det er viktig at Norge er en tydelig stemme i den internasjo­nale kampen for at selvbestem­t kjaerlighe­t blir en selvsagt del av menneskere­ttighetene

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway