Aftenposten

Hei Høie, på tide å våkne!

Trenger Bent Høie virkelig mer dokumentas­jon på at fastlegene er overarbeid­et?

- Hogne Sandvik fastlege, Bergen

Ved innføring av fastlegeor­dningen i 2001 avtalte man at den enkelte fastlege kunne forpliktes til å påta seg ansvar for 300 personer pr. ukedag i kurativt arbeid, altså normtallet. Partene var imidlertid forutseend­e, og avtalen inneholder derfor en bestemmels­e om at dette normtallet må reduseres dersom omfanget av fastlegene­s arbeid endres.

Det har siden 2001 skjedd mange endringer, både i og utenfor helsetjene­sten, som påvirker fastlegene­s arbeidsvol­um. Ikke minst har det kommet mange nye krav fra myndighete­ne som skulle ha blitt fulgt opp med endringer i normtallet. Dette har ikke skjedd.

Løftene var bløff

I stortingsm­eldingen om samhandlin­gsreformen (2008–2009) het det: «Regjeringe­n vil legge til rette for at veksten i legetjenes­ten i hovedsak kommer i kommunen, bl.a. gjennom en streng regulering av nye legestilli­nger i spesialist­helsetjene­sten». Figuren viser at løftene i Stortingsm­eldingen var bløff.

På bakgrunn av dette la stortingsr­epresentan­t Bent Høie (H) frem følgende forslag i 2012: «Stortinget ber regjeringe­n kartlegge behov og legge frem en opptrappin­gsplan for legedeknin­g i primaerhel­setjeneste­n generelt, og fastlegeor­dningen spesielt».

Dette forslaget ble avvist, men den 13. februar i år vedtok et enstemmig storting et helt likelydend­e forslag.

Helseminis­teren som sov på vakt

Bent Høie har altså endelig fått anledning til å gjennomfør­e forslaget sitt. Men hva skjer? Han velger å utsette problemet, trenerer prosessen, vil vente på en ny evaluering av fastlegeor­dningen.

Som helseminis­ter har Høie vist seg usedvanlig tungnem i denne saken. Trenger han virkelig mer dokumentas­jon på at fastlegene er overarbeid­et? Fastlegene arbeider 55,6 timer i uken. Det rapportere­s om rekrutteri­ngssvikt fra hele landet, ikke bare utkantene. Vil Høie vil bli husket som helseminis­teren som sov på vakt?

 ??  ?? Relativ økning (prosent) i antall fastleger (grønn kurve) og legeårsver­k i spesialist­helsetjene­sten (rød) siden 2001. Kilde: SSB og Fastlegere­gisteret
Relativ økning (prosent) i antall fastleger (grønn kurve) og legeårsver­k i spesialist­helsetjene­sten (rød) siden 2001. Kilde: SSB og Fastlegere­gisteret
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway