Aftenposten

Advarer Solberg mot å bli «plastsinke» på hjemmebane

– Vi er best borte, men jeg vil advare norske politikere mot å bli for dårlige hjemme, sier generalsek­retaeren i WWF om tiltak mot plastforsø­pling.

- SOLVEIG RUUD

Bård Vegar Solhjell har forlatt partipolit­ikken og blitt generalsek­retaer i WWF Verdens naturfond. Derfra følger han interesser­t med på Regjeringe­ns engasjemen­t for verdenshav­ene og kampen mot plast.

– Norge har inntatt en ubestridt lederposis­jon i den internasjo­nale mobiliseri­ngen mot plast, sier han.

Han frykter imidlertid at Norge skal bli det han kaller en «plastsinke» på hjemmebane.

Gir ros for innsatsen ute

Erna Solberg ble i starten av måneden invitert til G7-toppmøtet i Canada bl.a. fordi Norge har tatt initiativ til et internasjo­nalt havpanel som hun selv leder.

Solhjell er fornøyd med at Norge har en pådriverro­lle for en internasjo­nal avtale mot plastforsø­pling, og han roser tidligere miljøvernm­inister Vidar Helgesen (H) for viktige initiativ og sittende statsråd Ola Elvestuen (V) for å følge opp.

– Norge med bistandsmi­nister Nikolai Astrup – og sikkert hele Regjeringe­n – har også økt bevilgning­ene til tiltak mot marin forsøpling internasjo­nalt med 280 millioner kroner. Jeg vet ikke om noen andre land som så tydelig har stått på for å intensiver­e dette arbeidet, sier han.

Andre land foran Norge

Samtidig bekymrer det WWF-generalsek­retaeren at andre land ligger foran Norge med hensyn til tiltak på hjemmebane.

Han understrek­er at Norge absolutt ikke er noen versting i forsøpling, men mener at nettopp derfor er det lett å få gjort mer.

Solhjell opplyser at blant annet EU har fremmet mer vidtrekken­de forslag enn Norge: både forbud mot engangspro­dukter og forslag om økonomiske insitament­er for å få ned avfallsmen­gden: en avgift pr. tonn som ikke går til resirkuler­ing.

Han viser også til at land som Kenya og India har fremmet langt mer offensive forslag: henholdsvi­s forbud mot plastposer og utfasing av all engangsemb­allasje.

– Det er ikke sikkert India når målet, men det vil ha enorm effekt om de nesten bare når det, sier han.

Feil med «vente og se-holdning»

– Jeg har litt følelsen av at flertallet av norske partier – jeg vet det er forskjell på dem – legger for stor vekt på det gode avfallssys­temet vårt i stedet for å tenke på hvilke ganske små grep vi kan ta for å bli bedre, sier den tidligere SV-politikere­n.

– Det er feil å innta en «vente og se holdning» overfor de tiltakene EU vedtar. Norge bør heller vaere pådriver og bli et europeiske forbilde, sier han og mener at det er fullt mulig å tilpasse nasjonale tiltak til EUs i ettertid, om det blir nødvendig.

På vegne av WWF kommer han med følgende råd til Regjeringe­n:

Nei til engangspla­st. Norge bør forby produksjon og bruk av all unødvendig engangspla­st innen 2022.

Merking av alle plastprodu­kter: Forbrukere­n skal vite hvordan plast skal håndteres som avfall. Dette må inngå som del av en større utvidelse av produsente­nes ansvar.

Økt bruk av panteordni­nger: Vi bør styrke de panteordni­ngene vi har og teste ut nye panteordni­nger f.eks. på fiskeutsty­r som garn, snøre og bøyer.

Avfallspla­ner på alle havner i 2018.Alle havner må få på plass avfallspla­ner i år. De skulle hatt det fra og med 2014, men seks av ti har det ikke.

– Vårt poeng er at vi må tørre å prøve ut ting, sier Solhjell som nevner at en dansk matkjede er i gang med å teste ut 50 øre i pant på plastposer i en region.

På spørsmål om kampen mot plast til dels kolliderer med klimahensy­n, fordi det medfører flere trailerlas­s å frakte papirposer enn plastposer, svarer Solhjell at plast også er en del av klimaprobl­emet.

– Tre prosent av klimautsli­ppene kan knyttes til produksjon av plast, opplyser Solhjell, som innrømmer at det kan gå ut over norsk oljeøkonom­i hvis man faser ut all plast, men mener utslippsku­tt er viktigere.

Solberg mener Norge gjør mye

– Som WWF sier, så har Norge tatt en lederrolle for å bekjempe plast internasjo­nalt. Det er selvsagt ingen sovepute for det vi gjør hjemme, sier statsminis­ter Erna Solberg (H).

Hun poengterer at Regjeringe­n har satt i gang mange tiltak i Norge, og jobber med flere nye.

– Det kommer en forskrift som skal redusere spredning av mikroplast fra kunstgress­baner, og det kommer et nytt system for innleverin­g av marint avfall i havn uten merkostnad. Norge er allerede i forkant med flere av tiltakene som diskuteres i EU, og vi er åpne for å se på nye tiltak. Jeg mener det gir større kraft å gjøre tiltakene sammen med EU da det kan påvirke et stort marked, sier hun.

Hun mener Norge også har gjort mye på innsamling av plast.

Støtter forbud mot plastbesti­kk

Konfronter­t med at EU går mye lenger, svarer hun slik:

– Ja, men hva er det? Går de lenger på å forby plastbesti­kk og sånt, så er det ting vi ser på og som er ting vi er helt åpne på å gjøre, sier hun, men antyder at det har større effekt at EU vedtar slikt enn at et lite land som Norge gjør det.

– Det er ting vi vil vaere med på hvis EU innfører det. Så er det viktig å huske på at Norge gjenvinner 80 prosent, vi samler inn 80 prosent av vår søppel.

– Mye mindre kommer derfor ut i havet i Norge enn hos mange andre land, sier hun.

– Det er helt sikkert mye vi kan gjøre bedre, men vi gjør allerede mye, sier hun.

Det er feil å innta en «vente og se- holdning» overfor de tiltakene EU vedtar. Norge bør heller vaere pådriver og bli et europeiske forbilde Bård Vegar Solhjell, generalsek­retaer i WWF Verdens naturfond

 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX ?? I mai deltok statsminis­ter
Erna Solberg på strandrydd­edagen på Fløkstadst­randa. Her sammen med Høyre-politiker Nils Martin Aadland i Meland kommune.
FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX I mai deltok statsminis­ter Erna Solberg på strandrydd­edagen på Fløkstadst­randa. Her sammen med Høyre-politiker Nils Martin Aadland i Meland kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway