Aftenposten

«Hjelp, jeg har valgt feil studium. Hva skal jeg gjøre?»

-

Hei Mette. Hva skal jeg gjøre? Jeg har søkt flere studier, men kommer sannsynlig­vis inn på førstevalg­et som er sykepleier. Alle sa det var lurt å bli det. Nå er jeg veldig i tvil om det er sykepleier jeg vil bli. Jeg vil jobbe med mennesker, er glad i barn og jeg liker å laere bort.

I den siste måneden har jeg vaert laerervika­r, og jeg synes det er kjempegøy. Jeg får gode tilbakemel­dinger på jobben jeg gjør og har nå mer lyst til å bli laerer enn sykepleier. Jeg søkte også laererutda­nning flere steder, men tror ikke jeg kommer inn i Oslo. Og kjaeresten min skal studere her.

Lina, 19 år.

Hei Lina. Valgets kval kan vaere ille og derfor gir Samordna opptak søkerne tid til å tenke gjennom valget av studieønsk­er 15. april. Så du kan altså ompriorite­re rekkefølge­n på studier og studiested­er innen 1. juli. Du sier at du har søkt laererstud­iet ved flere studiested­er og kommer sannsynlig­vis inn på andre steder enn i Oslo.

Å ta del i studentmil­jøet er viktig

Det virker vanskelig å skulle studere et annet sted enn kjaeresten, men det er mange som har angret for at de har latt slike hensyn avgjøre sitt eget utdannings­løp.

Å studere ved et mindre universite­t eller en høyskole kan ofte gi en mye bedre studieoppl­evelse og kontakten med de andre studiekame­ratene blir tettere.

Har du kjaeresten din i naerheten, bruker du fritiden med ham og kommer ikke så lett inn i studentmil­jøet. Å vaere en del av studentmil­jøet og med på aktivitete­r utover studiene, gir større trivsel og dermed bedre gjennomfør­ing.

Jeg anbefaler deg å tenke grundig gjennom situasjone­n, analysere dine egenskaper, interesser, evner og ressurser og prøve å se for deg hva slags utdanning og jobb du vil kunne trives best i. Det høres ut som om laerer kan vaere en god vei for deg, men du må selv ta valget og tenke for og mot det eventuelt å studere vekk fra kjaeresten din. Skal forholdet holde, tåler det fravaer og du vil få bedre konsentras­jon til studiet. Ryker forholdet og du har valgt bort en mulighet på grunn av kjaeresten, vil du lett kunne angre.

Lykke til. Og husk at du er ung og har god tid til å finne ut av hva du skal bli og hvem du skal bli.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Hva bør du legge mest vekt på når du tar studievalg?
FOTO: INGAR STORFJELL Hva bør du legge mest vekt på når du tar studievalg?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway