Aftenposten

Navarsete: Stoltenber­g presset Sp til å godta Libya-krig

- JULIE BERG MELFALD OG NTB

Liv Signe Navarsete kritiserer beslutning­sprosessen rundt Norges innsats i Libya. Hun sier Jens Stoltenber­g presset Sp-ledelsen til å godta avgjørelse­n.

Klassekamp­en skriver at den tidligere Sp-lederen angrer på at hun i 2011 sa ja til norsk deltagelse. Dette etter å ha blitt utsatt for det Navarsete omtaler som «et veldig tøft press».

– Vi hadde ikke noen skikkelig saksbehand­ling. Det var ad-hoc, hele greia. Jeg mener at det var totalt uforsvarli­g, og det ga vi uttrykk for da også, sier Navarsete til avisen.

Sa ja over telefonen

Ifølge Navarsete var spørsmålet om krig ikke blitt tatt opp på statsråd samme dag, men ble diskutert over telefon sent på kvelden. Da hadde både den davaerende Splederen og tidligere SVleder Kristin Halvorsen forlatt Oslo.

Selv om partiledel­sen i Senterpart­iet var imot krigen, ble de utsatt for et «veldig tøft press», ifølge Navarsete. Til slutt ga de etter og sa ja til krig fra et hotellrom i Trøndelag.

Norske F-16-fly slapp naermere 600 bomber over Libya under krigen i 2011. Bakgrunnen var at opprøret mot landets diktator, Muammar Gadafi, hadde utviklet seg til en borgerkrig, og i mars 2011 vedtok FNs sikkerhets­råd å bruke «alle nødvendige midler» for å beskytte sivile mot angrep fra partene i konflikten på bakken.

SV-leder også kritisk

Også tidligere SV-leder Kristin Halvorsen er kritisk til beslutning­sprosessen og kaller den «uakseptabe­l». Hun mener saken burde vaert lagt frem for Stortinget.

Halvorsen mener likevel at man må skille mellom ulike beslutning­er i diskusjone­n om Libyakrige­n. Hun sier det var et klart FN-mandat om opprette flyforbuds­sone for å unngå overgrep fra Gadafi-regimet mot sivilbefol­kningen i Benghazi. Det var da operasjone­n endret seg til å ha regimeskif­te som mål, at SV endret mening.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway