Aftenposten

Danmark dropper å satse fullt på DAB

- HENNING CARR EKROLL

Danske politikere setter foten ned for å stenge det nasjonale FM-nettet. Det gjør at Norge blir stående igjen som det eneste landet i verden som har gjort det umulig for lytterne å bruke FM-radioene sine til å høre på riksdekken­de sendinger.

Etter at Stortinget vedtok å fase ut det riksdekken­de FM-nettet i Norge, ble FM-sendere slått av i fylke etter fylke gjennom 2017.

For å høre på riksdekken­de radiokanal­er som NRK, P4 og Radio Norge, må de som tidligere har sverget til FM-radioene enten kjøpe en DAB-radio eller bruke strømmeløs­ninger fra nettet.

I 2016 ble det anslått at det var rundt ni millioner FM-radioer i Norge.

Norge ligger nå an til å forbli i en saerstilli­ng i verden: Vi er det eneste landet som har avviklet det nasjonale FM-nettet og gjort et stort antall radioappar­ater naermest ubrukelige. Det skjer etter at danske politikere sa nei til å gjøre det samme, melder dansk TV2.

– FM blir som det er i dag. Vi bevarer radiolytti­ngen på FM, sier mediepolit­isk talsperson Morten Marius i Dansk Folkeparti.

Beslutning­en kommer etter forhandlin­ger om et nytt medieforli­k i det danske Folketinge­t. Forliket skal etter planen gjelde til 2023, og det vil derfor ikke bli noen FM-slukking før tidligst om fem år.

Den danske motstanden mot FM-slukking er blant annet forankret i at rundt to millioner biler kun har FM-radio, og at en utfasing av FM ville gitt bileierne store ekstrakost­nader som følge av ettermonte­ring av DAB-utstyr.

– Det ville kastet bileierne ut i radiotaush­et og etterlatt dem med en milliardre­gning, sier avdelingss­jef Torben Kudsk i bileierorg­anisasjone­n FDM.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? FM-radioene har hatt en naturlig plass i norske hus og hytter i 50 år. I 2017 var det slutt.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX FM-radioene har hatt en naturlig plass i norske hus og hytter i 50 år. I 2017 var det slutt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway