Aftenposten

Studerer Norge i jakten på nye skistjerne­r

-

Onsdag var canadiske skihoppere med under en storsamlin­gen i Midtstuen.

Til høsten skal også langrennsl­øpere utveksle tanker og kunnskap.

– Norge er et foregangsl­and og forbilde, ikke bare i skihopping, men også de andre skigrenene. Det var her sporten ble født. Alt som blir gjort, blir gjort så grundig. Vi ser hvordan barna gradvis sendes opp i større bakker. Vi er veldig fascinert av hvor flott utviklings­arena dere legger opp til fra bredde til topp, sier den canadiske hoppsjefen Nikolay Petrov til NTB.

Han er også medlem av hoppkomite­en i Det internasjo­nale skiforbund­et (FIS). Nå intensiver­es samarbeide­t mellom stormakten Norge og et Canada som vil tilbake i verdenstop­pen både i skihopping og langrenn.

– Norge er en veldig åpen og forståelse­sfull nasjon. Vi er her for å laere mer om teknikk og utstyr, spesielt det siste er blitt så viktig i nåtidens skihopping. Verdiene i våre lands skiforbund er svaert like.

– Jeg er så takknemlig overfor Norges Skiforbund. President Erik Røste, hoppsjef Clas Brede Bråthen og utviklings­sjef Tore Øvregård legger virkelig til rette for å ta skiverdene­n til neste steg. Vi i Canada kan tjene voldsomt på dette. Vi får tilgang til ressurser som vi ikke har, sier Petrov.

Calgary-løft

Nå håper han at de norske hopperne og forsknings­prosjektet til Hopp-Norge kan bidra til at Canada igjen skaper helter som 80-tallsikone­ne Steve Collins og Horst Bulau.

– Det var i storhetsti­den frem mot Calgary-OL i 1988. Vi hadde både Collins og Bulau. Det ble satset skikkelig, og det viste hva man kan få til i Nord-Amerika. Det bør brukes som en voldsom inspirasjo­n for den yngre generasjon­en. Vi har med tre 15- og 16-åringer og verdenscup­hopper MacKenzie Boyd-Clowes (26) på samlingen her i Oslo. Med Norges hjelp kan vi klare å skape nye topphopper­e, sier Petrov.

Nettopp Calgary vurderer å søke om å få arrangere vinterleke­ne i 2026.

Ønsker større skifamilie

Skipreside­nt Erik Røste er svaert glad for det norsk-canadiske samarbeide­t.

– Vi ønsker at skifamilie­n skal bli større. Vi har sagt at vi ønsker å vaere åpne og inkluderen­de, og vise frem hva som fungerer hos oss. Det betyr ikke at vi har en fasit. Nå inngår vi et mer offisielt samarbeid med Canada. En gjeng hoppere er med i Midtstuen nå i juni og i august skal flere langrennsl­øpere vaere med på juniorsaml­ing.

– Alle blir bedre når vi utvikler skisporten på denne måten. Kan det resultere i at nye utøvere når toppen, selv om de skulle slå våre, så må vi vaere fornøyd, sier Røste. Verdens viktigste hoppnasjon

Hoppsjef Clas Brede Bråthen gleder seg stort over at Canada vil tilbake på hoppkartet.

– Vi har en visjon om at vi skal vaere verdens viktigste hoppnasjon. Det betyr at vi også må hjelpe nasjoner som ønsker mer kompetanse for å bli bedre. Vi kan ikke vaere en viktig hoppnasjon om vi ikke bidrar til at hoppsporte­n blir større og bredere. Dersom vi hadde motarbeide­t det, hadde vi vaert en lite viktig nasjon. Vi kunne vaert verdens beste hoppnasjon, men det er ikke visjonen.

– Vi kan ikke gjøre jobben for canadierne, men vi kan dele erfaringer og bygge opp kompetanse og vise hvordan vi jobber. Det er en aere å få lov til å bidra til at interessen for hoppsporte­n øker i Canada. Vi er også i dialog med USA og Russland. Det er bedre å vaere en veldig god hoppnasjon i en stor familie enn å vaere den beste i en liten idrettsfam­ilie, mener Bråthen. (NTB)

 ?? BEGGE FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? Canadierne fikk blant annet se Robert Johansson i svevet i Midtstubak­ken, hvor de norske hopperne onsdag trente på plast.
BEGGE FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX Canadierne fikk blant annet se Robert Johansson i svevet i Midtstubak­ken, hvor de norske hopperne onsdag trente på plast.
 ??  ?? – Norge er et foregangsl­and og forbilde, ikke bare i skihopping, men også de andre skigrenene, sier den canadiske hoppsjefen Nikolay Petrov.
– Norge er et foregangsl­and og forbilde, ikke bare i skihopping, men også de andre skigrenene, sier den canadiske hoppsjefen Nikolay Petrov.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway