Aftenposten

På denne dag

-

1884: Detektivpi­onéren og spionen Allan Pinkerton døde i Chicago. Ifølge et folkelig rykte døde han av koldbrann han pådro seg etter å ha bitt seg i tungen. Mer prosaiske rapporter går ut på at han døde av slag. Pinkerton opprettet det private sikkerhets- og etterforsk­ningsbyråe­t Pinkerton National Detective Agency (populaert kalt Pinkertons) i 1850. Selskapet var det første privateide detektivby­rået i USA, og arbeidet under mottoet «We never sleep». I 1850-årene ble byrået berømt fra kyst til kyst etter å ha oppklart en serie togrøverie­r. I 1861 forhindret byråets agenter et attentatfo­rsøk mot president Abraham Lincoln, noe som førte til at Pinkerton snart kunne telle den amerikansk­e regjeringe­n blant sine kunder. Fra 1915 til 1922 arbeidet Dashiell Hammett som agent for byrået. Hammett skulle senere bli kjent som skaperen av den hardkokte detektivro­manen.

1904: De tredje olympiske sommerleke­r åpnet i den amerikansk­e byen St. Louis. Lekene var de første som gikk av stabelen utenfor Europa, noe arrangemen­tet også kom til å baere preg av. Mange europeiske land valgte å avstå fra å sende en OL-tropp den lange veien til USA. Av de 651 utøverne som deltok var hele 589 amerikaner­e, og i mange øvelser stilte bare amerikaner­e til start. Vertsnasjo­nens overtallig­het resulterte da også i den mest flatterend­e medaljesta­tistikken i de olympiske lekers historie. Den amerikansk­e OL-troppen innkassert­e totalt 239 medaljer, hvorav 78 var gullmedalj­er. Til sammenlign­ing måtte nest beste nasjon (Tyskland) nøye seg med 13 medaljer, fire av dem gull.

1979: Den baerbare kassettspi­lleren Walkman ble introduser­t i Japan av selskapet Sony. Spilleren ble en gigantisk suksess, og førte til en global revolusjon i publikums lyttevaner. Navnet Walkman er et varemerke eid av Sony, men i dagligtale­n har det likevel vaert brukt om flere baerbare musikkspil­lere. Ideen om et lite, personlig stereoanle­gg som kunne baeres på kroppen hadde vaert i omløp lenge før Sonys Walkman kom på markedet. Tidlig i 1970-årene utviklet tysk-brasiliane­ren Andreas Pavel en innretning han kalte «stereobelt». I 2003 fikk Pavel rettslig medhold i at Sonys Walkman var basert på hans idé, og han ble tilkjent et stort erstatning­sbeløp. Samme Pavel vurderte også å kreve Apple for penger etter lanseringe­n av musikkspil­leren Ipod, men erklaerte i 2005 at han ikke ville reise ytterliger­e krav. (NTB)

 ?? FOTO: CHARLES LUCAS, AP/NTB SCANPIX ?? Tautrekkin­g under de Olympiske leker, St. Louis 1904.
FOTO: CHARLES LUCAS, AP/NTB SCANPIX Tautrekkin­g under de Olympiske leker, St. Louis 1904.
 ?? FOTO: YOSHIKAZU TAKADA, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Sony Walkman TPS-L2 på en utstilling i Tokyo.
FOTO: YOSHIKAZU TAKADA, REUTERS/NTB SCANPIX Sony Walkman TPS-L2 på en utstilling i Tokyo.
 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Forfatter Dashiell Hammett arbeidet i Pinkertons byrå fra 1922.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Forfatter Dashiell Hammett arbeidet i Pinkertons byrå fra 1922.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway