Aftenposten

Skremmende om kjernefami­lien

- Monica Isakstuen Per Christian Selmer-Anderssen

problemati­kk og få det til å virke friskt og ferskt.

Det betyr ikke at situasjone­ne er spesielt finurlige, heller ikke intellektu­aliserte eller påtvunget poetiske. Isteden er hun brutalt konkret. Her er et eksempel fra andre akt, der far og datter utveksler minner og erfaringer med en seksualise­rt overtone.

«DATTEREN MIN: Alle døtre tenker sånn / Faren min har en pikk, tenker de plutselig. / Er den immun mot meg, tenker de videre.

JEG: Hold opp med det der.

DATTEREN MIN: Men det er sant! / Det kalles å vokse til. Å bli kvinne. Det er helt normalt, pappa.»

Karakteren­e er ikke selvstendi­ge individer, de er representa­nter for oss alle. Det er ingen hemmelighe­ter som skal avdekkes eller en handling som skal følges. Isakstuen lar isteden sine rollefigur­er gå inn i hverandres tankestrøm. Hun etablerer en rekke allmenne sannheter, som hun tvinger leseren til å ta stilling til. Alle døtre tenker sånn. Ja vel?

Det er ubehagelig, og ja, det er spennende.

Symptom for sin tid

Formen minner om den internasjo­nalt anerkjente Arne Lygre, som også er husdramati­ker ved Dramatikke­ns hus. Hans karakterer ser seg selv utenfra, er bortenfor tid og rom og snakker sine egne sceneanvis­ninger. Både Lygre og Isakstuen skriver for en moderne teaterform, der skuespille­rne er like mye seg selv som i rolle.

Slik sett er Isakstuen også et symptom på det nye, skandinavi­ske scenespråk­et, som etter hvert har beveget seg langt fra Henrik Ibsen. Likevel blir det interessan­t å se hva en regissør får ut av dette stoffet. Vil vedkommend­e klare å legge til et ekstra, scenisk nivå i et formfullen­dt lesestykke?

Det er uansett ingen grunn til å vente til 2019. Se på meg når jeg snakker til deg er et bevis på at skuespill også er til for å leses.

 ??  ?? Monica Isakstuen .
Monica Isakstuen .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway