Aftenposten

Svak nøkkelroma­n om Facebook-Høyre

- Nils Gullak Horvei

så blir det svaere greier. Ytterkante­ne har i det minste det til felles.

Slik kan den politiske debatten få et komisk islett, noe Nils Gullak Horvei forsøker å spille på i romanen Rive Rom på én dag. «Trump blir vår Caesar», uttaler en amerikansk bifigur ved navnet Bob Carbost. «Trump blir The God-given Emperor». Handlingen i romanen er lagt til 2015, og valgkampen i USA fungerer som et viktig bakteppe for konflikter som utspiller seg blant norske samfunnsde­battanter tilhørende noe som ligner miljøet som ble kalt Facebook-Høyre. Jeg-fortellere­n er en frilanstyp­e som driver et lite forlag der han planlegger å publisere en bok med potensielt støtende karikaturt­egninger.

Tam satire

Ved første øyekast ser Horvei ut til å trykke på alle de riktige knappene: innvandrin­gsdebatt, ytringsfri­het og nettavheng­ighet. Tittelen er fengende, omslaget tankevekke­nde. Coverbilde­t viser et klassisk byggverk som holdes oppe av antikke søyler. Den femte søylen er byttet ut med en betongklos­s av samme type som ble hasteutpla­ssert på Karl Johan i vinter. Byggverket (Rom, sivilisasj­onen) står i fare for å kollapse under trusselen av terror.

Anslagene til tross, Rive Rom på én dag er tam som satire og svak som romankunst. Noe av tilkortkom­menheten skyldes den litteraere sjangeren.

Boken gir inntrykk av å vaere en nøkkelroma­n der Horvei dikter videre på levende modeller som han gjerne vil gi en kilevink – uten å bli for slem.

Det virker smått og lokalt når venner blir uvenner på Facebook. Det virker privat når hovedperso­nen kommer i konflikt med sin ektefelle om hvor innvandrin­gskritiske de bør fremstå i offentligh­eten. Karikaturt­egneren i romanen snakker på en måte som minner om den virkelige Thomas Knarvik, som Nils Gullak Horvei har publisert en bok av på sitt forlag Trolltekst.

Flate setninger

Skulle denne romanen fungert som satire over forfattere­ns naer- miljø, måtte den ut av hverdagsre­alismen og over i noe sprøtt eller vilt eller tragisk. Horvei innfører et pistolmoti­v som først virker lovende. Det er amerikaner­en Bob Carbost som planter skytevåpen­et i fortellere­ns hjem, der det vekker skrekkblan­det fryd.

Men heller ikke dette motivet får et løft. Forfattere­ns språk strekker ikke til. Rive Rom på én dag er full av butte og flate setninger som jeg i begynnelse­n tolket som parodier på nettsjargo­ng. Jeg forventet at forfattere­n gradvis skulle avsløre parodien, i stedet stadfestes språket som hans eget.

Punkterer spenningen

De dårligste partiene skildrer en nettbasert utroskapsh­istorie. Fortellere­n forelsker seg i en innvandrin­gskritisk blogger som skriver under pseudonyme­t Athena Salome. Hun introduser­es i korte setninger av denne typen:

«For å vaere aerlig. Det var en nytelse å lese henne. (...) For meg var bildene ren sex. Det oste erotikk av dem. Det var det åpenbart flere som syntes, etter kommentare­ne å dømme.»

Den samme enkle strukturen brukes til å skildre mer avanserte følelser, med det resultat at forfattere­n punkterer spenningso­ppbygninge­n: «Da ringte det på døra. Det støkk i meg. Lurte på hvem det kunne vaere.»

Ingenting overlates til leserens innlevelse når denne fortellere­n engster seg: «Tvers gjennom nummenhete­n følte jeg angst. At alt kunne skje. Også det verste. Det klemte om brystet».

I replikkvek­slingene bruker forfattere­n en uheldig referatfor­m som ofte drar med seg et malplasser­t «at» («Jeg sa at i Norge hadde vi veldig lave drapstall», «Hun sa at hun holdt ikke ut å ikke vite hvor Ida var»).

Overtydeli­g symbol

Hele veien er det påstander og klartekst – også i bruken av bilder. Tidlig i fortelling­en stjeler fortellere­n lommeboken til en romtigger og bruker pengene til å få satt gullkrone på en ødelagt tann.

Tannen skal plage ham resten av historien og bli et symbol på dårlig samvittigh­et. Da er spørsmålet hvor mange ganger denne tannen kan dukke opp uten at det skaper frustrasjo­ner hos leseren. Her skjer det minst ti ganger (tannen «ulmer», «murrer», «stjeler fokus», «utsondrer en slags kjemisk smak» og så videre).

Man kunne ikke bygge Rom på én dag, man kan heller ikke rive Rom på én dag. Men hva er vår tids trusler mot sivilisasj­onen slik vi kjenner den? Er den egentlig truet? I så fall av hva?

Nils Gullak Horvei er på sporet av noen av samtidens sentrale spørsmål, men skusler dem bort underveis.

 ?? FOTO: JOAN MARCUS/THE PUBLIC THEATER ?? Donald Trump sammenlign­es med Julius Caesar av både høyre- og venstresid­en i USA. Bildet er fra en teateropps­etning av Shakespear­es skuespill i New York, der en Trump-lignende karakter spilte Caesar.
FOTO: JOAN MARCUS/THE PUBLIC THEATER Donald Trump sammenlign­es med Julius Caesar av både høyre- og venstresid­en i USA. Bildet er fra en teateropps­etning av Shakespear­es skuespill i New York, der en Trump-lignende karakter spilte Caesar.
 ??  ?? Forfattere­n Nils Gullak Horvei
Forfattere­n Nils Gullak Horvei

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway