Aftenposten

Jeg drømmer om en humanistis­k, demo-kratisk og mangfoldig feminisme

- Øystein Stene forfatter, dramatiker og regissør

Det er fantastisk å se nye stemmer og nye tema i #metoo-debatten, og jeg skulle aller helst brukt tiden til å lytte til dem. Høyskolele­ktor, skuespille­r og medlem av #stilleforo­pptak, Janne Heltberg, vil imidlertid fortsette å diskutere detaljer i teksten min, og tar nå tak i eksempelet rundt vold i partnerska­p. Dette må jeg nesten kommentere, ikke minst fordi det illustrer hvordan offerfokus­ert tenkning kan virke.

Velkjent konklusjon

Jeg var ikke opptatt av å kjønne partnervol­d, jeg tok det opp fordi det er påfallende at deler av faktagrunn­laget ikke nevnes: Som at undersøkel­ser viser at flere menn opplever vold fra partneren sin enn kvinner. Heltberg har lest videre i statistikk­en, og funnet at den grove og gjentagend­e volden derimot oftest begås av menn. Det bør vaere kjent for de fleste, grov partnervol­d har vaert omtalt som et manneprobl­em i generasjon­er. Heltberg kommer til en velkjent konklusjon: «Trakasseri­ngen og volden mot kvinner har vaert så omfattende, så alvorlig, så gjentagend­e, over så lang tid og overalt, at kvinnene ikke ønsket dialog eller relasjon med mannen i startfasen av #metoo.»

Heltberg leser altså den grove volden og trakasseri­ngen som et uttrykk for en systematis­k kvinneunde­rtrykkelse, og antyder derfor at menn som sådan ikke kan stoles på i kampen mot den. Men at flere kvinner trolig har lettere for utøve vold mot partner enn menn, er ikke uttrykk for noe som helst som vi bør merke oss. På samme måte som at én tredjedel av de trakassert­e skuespille­rne er menn, er noe menn selv må ta opp – uten å ta inn over seg at disse tingene kanskje henger sammen og må bearbeides i et større fellesskap.

Dobbelt bokholderi

Dette doble bokholderi­et har vaert representa­tivt for mye av #metoo. Slik Heltberg nå mener det er viktig å gradere vold som «grov» og «mindre grov» når det kommer til partnervol­d, har det vaert viktig ikke å skille mellom «grov» og «mindre grov» når det gjelder trakasseri­ng av kvinner. Eller at menn som ikke har peiling på hva det vil si å vaere kvinne må slutte å uttale seg – med mindre mannen står opp for akkurat det perspektiv­et bevegelsen selv promoterer, da er det full applaus.

Uavhengig av om vi mener at vold og trakasseri­ng er uttrykk for noe strukturel­t eller ikke, har nok denne type argumentas­jon gjort det litt for vanskelig for mange å stille seg 100 prosent bak #metoo.

Humanistis­k feminisme

Personlig drømmer jeg om en humanistis­k feminisme – som like naturlig kjemper for fars rettighete­r som kvinners lønninger, fordi den skjønner at det er en sammenheng. Jeg drømmer om en demokratis­k feminisme, som ikke diskvalifi­serer deg fra å delta i samtalen på grunn av kjønn, alder eller legning. Jeg drømmer om en mangfoldig feminisme, der ideer og perspektiv ikke blir nedkjempet med makt- og offerretor­ikk.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway