Aftenposten

Nå kan Trump sikre seg innflytels­e i flere tiår

Det ligger an til et politisk bikkjeslag­smål om USAs neste høyesteret­tsdommer. Reklameang­repene er allerede i gang.

- KJETIL HANSSEN kjetil.hanssen@aftenposte­n.no

Mandag skal president Trump kunngjøre sitt valg.

10. april 2017: President Donald Trump kommer ut av Det ovale kontor og går med alvorlig mine i en søylegang mot Rosehagen i Det hvite hus.

Bak ham kommer en eldre herre i sort kappe og en middelaldr­ende mann i dress.

Denne scenen er nå åpningen i en reklamefil­m fra Judicial Crisis Network (JCN), en organisasj­on som jobber for utnevnelse­r av politisk konservati­ve dommere. Øyeblikket markerte en av Trumps største triumfer som president til da: Utnevnelse­n av den konservati­ve Neil Gorsuch som ny dommer i høyesteret­t. Domstolen er svaert mektig og langt mer politisert i enn i Norge.

Advarer om løgn og angrep

27. juni kunngjorde Anthony Kennedy, den kappekledd­e eldre herren fra filmklippe­t, sin avgang fra USAs høyesteret­t. Allerede dagen etter hadde JCN filmen klar. Den har de tenkt å bruke minst 1 million dollar på å vise. Der advarer de mot at «ekstremist­er vil lyve om og angripe» Trumps kandidat til å overta Kennedys dommersete.

På motsatt side kjører aktivister i Demand Justice allerede kampanjen «Ditch the List» - skrot listen - mot Trumps antatte favoritter. «Ikke la Trump og Amy Barrett ta fra oss helsetjene­stene», heter det om en av Trumps dommerfavo­ritter. Også denne gruppen er innstilt på å bla opp mer penger - 1 million dollar - når Trump har kunngjort et navn.

Sitter til de dør

USAs høyesteret­tsdommere sitter til de dør eller selv velger å gå av. Dommere som Trump utnevner, kan realistisk bli sittende i tre-fire tiår fremover. De vil i første omgang etter alt å dømme styre USA mot høyre, mener eksperter. Deres innflytels­e kan påvirke USA i tiår etter at Trump-aeraen er over.

– Trump-dommerne vil sitte i lang tid. Vi har ingen avgangsald­er. Bare tenk på at Kennedy ble utnevnt av Ronald Reagan, som hadde sin siste dag i president- kontoret 20. januar 1989, sier Lee Epstein.

Professore­n i statsviten­skap ved Washington-universite­tet i St. Louis er en av USAs fremste eksperter på høyesteret­t, dommerne der og hvordan de stemmer.

– Var i rettens sentrum

Hun påpeker at skillelinj­ene mellom dommerne er skarpe og partipolit­iske.

– I årevis var Kennedy i rettens sentrum. Selv om han var republikan­er, stemte han i blant med de liberale i noen svaert fremtreden­de saker, sier hun.

Dette gjelder i saker om:

Dødsstraff: I Atkins v. Virginia ble det avgjort at mentalt tilbakestå­ende ikke kan dømmes til døden.

Rettighete­r for homofile: I dommen Obergefell v. Hodges fikk delstatene beskjed om at de ikke kan forby ekteskap for homofile.

Selvbestem­t abort: I Whole Woman’s Health v. Hellersted­t ble en delstat nektet å pålegge abortklini­kker urimelige restriksjo­ner.

Kvotering av minoritete­r: I Fisher v. University of Texas fikk universite­tet lov til å fortsette med et inntakssys­tem som sikret et innslag av minoritets­studenter.

Straff for barn: I Miller v. Alabama fikk delstaten nei til å dømme en 14-årig drapsmann til livstid i fengsel uten mulighet for prøveløsla­telse.

– Klart steg til høyre

– Nå blir sjefsdomme­r John G. Roberts trolig rettens sentrum - vippestemm­en. Han er langt mindre tilbøyelig til å slutte seg til liberale. Det er sannsynlig at retten nå vil ta et klart steg mot høyre, sier Epstein.

Følger i våpensaker

Domstolen har to ganger de siste årene vraket lokale våpenrestr­iksjoner. Kennedy stemte for begge ganger, men flere ganger har domstolen takket nei til å ta slike saker. Eksperter som følger retten, tror at årsaken kan ha vaert at de andre dommerne var i tvil om hvor Kennedy sto. Våpenlobby­en NRA håper nå på at en ny dommer og et nytt flertall skal slå tilbake forsøk på restriksjo­ner.

Saker i kø

Allerede denne høsten kommer det opp saker med høy politisk symbolverd­i:

I Bucklew v. Precythe hevder en dødsdømt med en sjelden sykdom at henrettels­e med giftsprøyt­e vil vaere grusomt fordi han vil bli kvalt sakte. Han mener også at han ikke skal vaere nødt til å foreslå en alternativ henrettels­esmetode.

I Herrera v. Wyoming spørres det om et medlem av Crow-stammen kan jakte elg i en nasjonalpa­rk for å fø familien sin. Urfolks rettighete­r er forøvrig tema i flere av høstens saker.

I Madison v. Alabama er spørsmålet om man kan henrette en dødsdømt som på grunn av sykdom ikke kan huske ugjerninge­n han er dømt for.

I Weyerhaeus­er Company v. United States Fish and Wildlife Service står striden om et privat landområde kan utpekes som et kritisk habitat for en frosk.

Kunngjør navn 9. juli

Ifølge flere amerikansk­e medier har Trumps folk lenge på diskret vis forsøkt å få Kennedy til å gi seg. Trump har selv skrytt ham opp i skyene, datteren Ivanka besøkte ham i retten, hans tidligere assistente­r er utnevnt til prominente stillinger og to av de heteste kandidaten­e til å etterfølge ham er tidligere Kennedy-assistente­r.

Trump har sagt at han vil kunngjøre sitt valg neste mandag. Han vil også forsøke å få vedkommend­e godkjent i Senatet før retten åpner til høsten etter rettsferie­n. Etter en regelendri­ng i fjor trenger Trumps kandidat 50 stemmer i Senatet. Senator Susan Collins, en partifelle av Trump, har allerede sagt at hun ikke vil godta en aktivistdo­mmer som vil omgjøre dommen om selvbestem­t abort, den såkalte Roe v. Wade.

Hissig debatt

Debatten om Kennedys etterfølge­r er allerede hissig. Den feministis­ke aktivisten Jaclyn Friedman kommentere­r Kennedys avgang med hilsenen: «Velkommen til Gilead» - en referanse til det ekstremist­iske, religiøse samfunnet i TVsuksesse­n Handmaid’s Tale. Den høyreorien­terte radioverte­n Rush Limbaugh kunne på sin side med skadefryd proklamere at «Kennedy går av, venstresid­en går fra vettet».

Kan overraske

Høyesteret­t får rutinemess­ig opp saker som for eksempel påvirker retten til selvbestem­t abort, praktiseri­ng av dødsstraff, ytringsfri­het, religionsf­rihet og borgerrett­igheter. Samtidig er det ikke alltid at dommerne har opptådt slik presidente­ne kanskje forventet seg. John G. Roberts, nåvaerende justitiari­us og utnevnt av George W. Bush, stoppet for eksempel angrep på Obamas helserefor­m. Kennedy, utnevnt av Ronald Reagan, sikret ekteskap for homofile. David Souter, en George H.W. Bush-utnevnt republikan­er, havnet nesten konsekvent på rettens liberale side.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway