Aftenposten

– Ikke en bok jeg skal skrive

- SIMEN GRANVIKEN

Det bekrefter Åsne Seierstad (48) overfor Adresseavi­sen.

Seierstad signerte i vinter en intensjons­avtale med Gyldendal om en bok som skulle handle om norsk politikk og metoo-kampanjen generelt – og Ap og varslene mot nestleder Trond Giske spesielt.

Giske pådro seg før jul et titall varsler med ulike påstander om dårlig oppførsel og seksuell trakasseri­ng. Partiledel­sen kom til at Giske i fem av sakene hadde brutt Aps retningsli­njer for seksuell trakasseri­ng og upassende oppførsel.

Gikk av som nestleder

Sentralsty­ret stilte seg bak konklusjon­ene, som igjen førte til at Giske måtte gå av som nestleder og ikke fortsatte som partiets finanspoli­tiske talsmann på Stortinget.

Åsne Seierstad, som er fadder for Giskes eldste datter, har siden metoo-kampanjen traff Ap og norsk politikk som en bombe, researchet varslersak­ene mot Giske, med tanke på et bokprosjek­t.

– Jeg har brukt de siste månedene på å researche varslingss­akene i Arbeiderpa­rtiet, og å prøve å finne ut hvordan #metoo traff partiet. Til tross for at temaet lå langt fra hva jeg vanligvis skriver om, ville jeg forsøke å finne ut om dette var en historie som kunne bli en bok, skriver hun i en e-post til Adresseavi­sen.

Men nå er arbeidet stanset, og bokplanene lagt vekk for Seierstads del. Forfattere­n ga allerede i vinter uttrykk for at det ikke var sikkert bokplanene faktisk ville ende med en bok fra hennes hånd. Men hun mener fortsatt Ap, metoo og Giske kan vaere verdt en bok:

– Det mener jeg det er, men jeg har også vurdert det dit hen at dette ikke er en bok jeg skal skrive. Grunnen til det er at jeg ikke kom dit jeg ønsket å vaere med hensyn til informasjo­nsinnhenti­ng ut fra fristen jeg hadde satt meg.

Betent strid

Etter det Adresseavi­sen forstår, har flere av aktørene i det som har utviklet seg til å bli en svaert betent strid i partiet, nølt med å stille opp til samtaler med Seierstad.

Seierstad ønsker ikke å svare konkret på spørsmål om tilgang til de ulike berørte i varslingsd­ramaet i Ap. I vinter ga hun likevel uttrykk for at naerheten til Giske «er en viktig problemsti­lling som jeg tenker mye på».

– Det er en forutsetni­ng at jeg håndterer dette på en måte som jeg selv, de berørte og leserne mener er akseptabel. (…) Det er for øvrig ikke noe nytt at personer som kan sies å stå naer enkelte aktører, kan skrive gode og interessan­te bøker. (…) I Norge er det mange som har naere bånd, skrev Seierstad til Dagens Naeringsli­v i vinter.

Hun la til at hun «ikke har noe vennskapel­ig kontakt med Trond Giske, utover å bli invitert til enkelte bursdager med flere til stede».

VG-journalist­er med bok om Ap

Hvorvidt Gyldendal nå fortsetter med bokprosjek­tet om Arbeiderpa­rtiet, metoo-kampanjen og Giske med ny forfatter, er foreløpig uklart.

VG-journalist­ene Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård kommer uansett med bok om Arbeiderpa­rtiets utvikling det siste året på Kagge forlag. Den ventes utgitt tidlig i september.

 ??  ??
 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? Forfatter og journalist Åsne Seierstad (til venstre) dropper bokprosjek­tet om Arbeiderpa­rtiet og metoo. Her er hun med davaerende kulturmini­ster Trond Giske og Seierstads gode venninne, Giskes ekssamboer Anne Grethe Moe, på vei til en...
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX Forfatter og journalist Åsne Seierstad (til venstre) dropper bokprosjek­tet om Arbeiderpa­rtiet og metoo. Her er hun med davaerende kulturmini­ster Trond Giske og Seierstads gode venninne, Giskes ekssamboer Anne Grethe Moe, på vei til en...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway