Aftenposten

Kjaere anonym mamma. Ingen barn skal oppleve å vaere verdt kun en liten strek på en idrettsdag.

- Kjersti Mordal Moen førsteaman­uensis, Høgskolen i Innlandet Gunn Engelsrud professor, Norges idrettshøg­skole Erik Aasland førstelekt­or, Universite­tet i Agder Knut Løndal professor, Oslo Metstorbyu­niversitet­et Jorunn Spord Borgen professor, Norges idret

Kjaere anonym mamma. Takk for at du deler erfaringer din datter gjorde på idrettsdag­en. Hun gledet seg til denne dagen, hvilket er et fantastisk utgangspun­kt både for henne, for laererne og skolen. Barn som gleder seg, har et stort potensial for å laere, og det er skolens ansvar å videreutvi­kle dette.

For din datter ble idrettsdag­en et nederlag. Dine beskrivels­er illustrere­r et brudd på skolens og kroppsøvin­gsfagets pedagogisk­e oppdrag.

Før: prestasjon og dokumentas­jon

Skolens idrettsdag­er har røtter langt bakover i tid og ble brukt til å måle og rangere elevenes idrettslig­e prestasjon­er. Hensikten med målingene var å dokumenter­e elevenes helsetilst­and. Skolen ble naermest et laboratori­um for å måle helse og normalitet, og elevenes idrettslig­e prestasjon­er ble uttrykk for det norske folks velbefinne­nde (Augestad, 2003). Din historie viser at idrettsdag­er i denne formen fortsatt forekommer.

Skolen og kroppsøvin­gsfaget har imidlertid et annet kunnskapso­ppdrag i dag enn for 70–80 år siden. I dag skal kroppsøvin­g vaere et allmenndan­nende fag der elevene skal laere og erfare med kroppen og inspireres til en fysisk aktiv livsstil og livslang bevegelses­glede. For å oppnå dette kreves en helt annen opplaering enn det din datter erfarte.

Dersom idrettsdag­er er forankret i kroppsøvin­gsfaget, skal Opplaering­sloven og gjeldende laereplan vaere bestemmend­e. Ifølge laereplane­n i kroppsøvin­g skal ikke elevenes evne til å løpe fort eller hoppe høyt vurderes. For elever ved 4. årstrinn er det lek og bevegelse i varierte miljø, samhandlin­g, dans, svømming og orienterin­g som skal prege opplaering­en.

Nå: Laering og samhandlin­g

En laereplanf­orankret idrettsdag kunne blitt praktisert ved at elevene deltok i ulike aktivitete­r med fokus på erfaring, øving og samhandlin­g. Laereren burde gi laeringsfr­emmende tilbakemel­dinger slik at alle elevene fikk mulighet til laere på sin måte, i tråd med prinsippet om tilpasset undervisni­ng.

Din historie viser at hensikten med idrettsdag­er må etterspørr­es. Det kan synes som idrettsdag­er mangler forankring i skolens styringsdo­kumenter, og i pedagogisk teori og etisk praksis. Vi oppfordrer landets skolemyndi­gheter til en oppdaterin­g av regelverk og veiledning­er som kan bidra til at idrettsdag­er blir en god og laererik arena for alle elever.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway