Aftenposten

Venezuela målbinder Moxnes

- Leiv Marsteintr­edet, Institutt for sammenlikn­ende politikk, Universite­tet i Bergen

Bjørnar Moxnes (R) er kjent for klar tale. Det er derfor ikke overrasken­de at det er Marianne Gulli som må svare på vegne av Rødt når det gjelder Venezuela. I mitt innlegg stilte jeg spørsmål om Rødt fremdeles anser Venezuela som et demokrati, hvorfor partiet fornekter en humanitaer krise og baserer sin politikk på konspirasj­onsteorier.

Til tross for at Rødt er et politisk parti som har som oppgave å svare for egen politikk, svarer ikke Gulli i Aftenposte­n 26. juni med annet enn spørsmål til meg. Og, ja, Trumps trussel om å invadere Venezuela var idiotisk og kontraprod­uktiv, men ikke mer troverdig enn de venezuelan­ske konspirasj­onsteorien­e Rødt baserer sin politikk på. I motsetning til Venezuelas røde politikk har riktignok ikke Trumps uttalelser tatt livet av noen. Og, siden Gulli spør, dialog, frie valg og et fredelig regjerings­skifte er uten tvil beste utgang på krisen. Ja, spesialrap­portør de Zayas fornekter, som Rødt, den humanitaer­e krisen i Venezuela. Men de Zayas er omtrent et like troverdig vitne som valgledsag­erne Rødt kaller valgobserv­atører.

Moxnes vil ikke uttale seg om Venezuela eller møte meg til debatt. Jeg gjentar derfor spørsmålen­e: Er de økonomiske problemene skapt av økonomisk krigføring? Er Venezuela i en humanitaer krise? Står Moxnes og Rødt ved at Venezuela er et demokrati? I tilfelle bør Moxnes dementere at partiet består av «konsekvent­e demokrater».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway