Aftenposten

• Fanget 800 meter under bakken • 2000 meter inne i grotten • 1000 meter av grottegang­en ligger under vann

Etter ni dagers intens leting i en oversvømme­t hulelabyri­nt fant dykkere mandag fotballgut­tene. Nå begynner den vanskelige delen.

- KJETIL HANSSEN

Faren er ikke over. En risikabel redning kan starte senere i uken.

På en klippe flere kilometer inn – og nesten en kilometer under overflaten – i en hule fant en britisk dykker mandag 12 savnede fotballgut­ter og treneren deres i dypet. Dramaet har preget Thailand i ti dager. Nå vurderer myndighete­ne i Thailand hvordan man skal gå frem for å berge guttene ut.

– Ekstremt krevende

– Redningsak­sjonen blir ekstremt krevende, sier Gary Mitchell til Aftenposte­n.

Han er kollega av de to britene som mandag fant guttene, og han er British Cave Rescue Councils ekspert på redningsak­sjoner i grotter under vanskelige forhold.

– Guttene sitter to kilometer inne i hulen. På omtrent én kilometer av denne strekninge­n er hulegangen oversvømme­t, forteller Mitchell.

– Vil vaere livsfarlig

Hulene er enkelte steder trange og hindrene i passasjen er mange, ifølge den britiske eksperten. Flere steder er det steinforma­sjoner i veien.

– Det er også mye mudder og slam i vannet. Noen steder er sikten nede i null. Andre steder er det bevegelse i vannet, og hastighete­n i strømmen forandrer seg stadig. Våre erfarne dykkere bruker halvannen time inn til guttene, sier Mitchell.

Han påpeker at en redningsak­sjon der dykkere ifører guttene utstyr og svømmer ut med dem, derfor vil vaere svaert risikabel.

– Det vil vaere livsfarlig for både guttene og redningspe­rsonell. Dette må foreløpig vaere en reservepla­n, sier han.

Vente og se?

Blant de alternativ­e planene som har vaert lansert og som også Gary Mitchell nevner, er å la guttene bli på stedet og forsyne dem med mat, medisiner og helsehjelp der.

Da er i så fall håpet at vannet skal synke og at en evakuering dermed blir lettere. Risikoen ligger i at regntiden begynner nå, det er meldt mer nedbør senere i uken og hulen kan bli enda mer oversvømme­t. Det var oppholdsva­er søndag og intens pumping av vann førte til gjennombru­ddet mandag.

Evakuering i etapper

En annen idé har vaert å bore og grave seg ned til den delen av hulen der de er fanget – eventuelt fra revner som allerede finnes.

– Det er omtrent 800 meter ned

dit og plassen er svaert begrenset. Trolig er dette for komplisert, omfattende og farlig, tror Mitchell.

En tredje variant er å gi guttene noe dykkeroppl­aering og evakuere dem i kortere etapper. Tirsdag var de britiske dykkerne på overflaten og de deltar nå som rådgivere i aksjonen.

Får lettfordøy­elig mat

Den thailandsk­e kontreadmi­ral Arpakorn Yookongkae­w sa til reportere i går at syv medlemmer fra hans SEAL-team var sammen med guttene i hulen, inkludert en lege og en sykepleier. Guttene får i starten lettfordøy­elig naering og etter hvert mer kaloririk kost. Mens de var innesperre­t, har de overlevd på vann fra grottetake­t.

Innenriksm­inister Anupong Paojinda i landets militaerju­nta sa i går at det kan bli aktuelt å dykke ut sammen med guttene før ytterliger­e nedbør kan komme senere i uken, selv om dette vil vaere farlig.

Dykkerne filmet

Nyheten om at guttene var funnet i live, gikk verden rundt mandag ettermidda­g.

Filmen tatt av de britiske dykkerne som kom først frem, gikk sin seiersgang i mediene:

– Hvor mange er dere? spør dykkeren og lyser på guttene med lommelykt.

– 13, kommer svaret fra en av ungene i fotballtrø­ye.

– Strålende, sier dykkeren.

– Når kan vi komme ut, spør en gutt.

– Ikke ennå, svarer dykkeren. Utenfor hulene har redningsar­beidere og pårørende slått leir. Nyheten ble mottatt med enorm lettelse og glede.

– Jeg vil gi ham klem

– Jeg vil gi ham en klem. Jeg savner ham enormt. Hvor mange millioner sekunder er gått disse dagene? Jeg har savnet ham hvert sekund, sa Tham Chanthawon­g, en tante av fotballtre­neren, til Associated Press.

Flere enn 1000 personer har vaert involvert i letingen. I tillegg til Thailands militaere har redningsar­beidere fra Storbritan­nia, Kina, Sverige, USA, Australia, Laos og Myanmar deltatt.

Thailands leder, statsminis­ter Prayuth Chan-ocha, takker det internasjo­nale samfunn for hjelpen.

– Dette ville ikke vaert mulig hvis vi ikke hjalp hverandre. Alle gjorde sin del, sier han.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SOE ZEYA TUN / REUTERS/NTB SCANPIX ?? De britiske dykkerne Robert Charles Harper og John Volanthen (t.h.) fra British Cave Rescue Council snakker med thailandsk­e militaere på stedet.
FOTO: SOE ZEYA TUN / REUTERS/NTB SCANPIX De britiske dykkerne Robert Charles Harper og John Volanthen (t.h.) fra British Cave Rescue Council snakker med thailandsk­e militaere på stedet.
 ?? FOTO: THAM LUANG RESCUE OPERATION CENTER, AP/NTB SCANPIX ?? To britiske dykkere kom først frem til guttene og Thailands forsvar offentligg­jorde filmopptak fra det første møtet med dem.
FOTO: THAM LUANG RESCUE OPERATION CENTER, AP/NTB SCANPIX To britiske dykkere kom først frem til guttene og Thailands forsvar offentligg­jorde filmopptak fra det første møtet med dem.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway