Aftenposten

Trump vil straffe Iran: Irans svar kan gi prishopp på bensin

Donald Trump vil strupe Irans oljeinntek­ter. Irans svar kan skape ny oljekrise.

- Tor Arne Andreassen Istanbul

To måneder etter at president Donald Trump trakk USA ut av atomavtale­n med Iran, er USA i ferd med å gjøre alvor av truslene om å skjerpe sanksjonsr­egimet mot Iran.

Tirsdag i forrige uke erklaerte USA at landet fra 4. november vil innføre sanksjoner mot alle som importerer iransk olje.

Svaret fra Iran kan bli blokade i Hormuzstre­det. Ferdselsår­en for 20 prosent av verdens olje kan dermed bli sperret. Resultatet kan bli et hopp i oljeprisen og et påfølgende prissjokk ved bensinpump­ene.

– Det er det verst tenkelige som kan skje. Dersom det skulle skje, vil vi få en kraftig økning i oljeprisen, sier Thina Saltvedt, sjefanalyt­iker ved Nordea Markets og oljeeksper­t.

Usikkerhet = økt oljepris

Allerede før Iran kom med trusler om å stenge Hormuzstre­det, var det frykt for hva som kunne skje dersom Irans olje forsvant fra markedet.

Iran produserer cirka 2,5 millioner fat olje pr. dag, mer enn to prosent av verdens samlede produksjon. Dersom mye av deres eksport fjernes fra verdensmar­kedet, er det frykt for at det kan bli for lite olje på markedet. Lave oljepriser over flere år har nemlig bidratt til lavere investerin­ger og dermed mindre ny produksjon­skapasitet.

– Bare usikkerhet­en i seg selv presser opp oljeprisen, sier Saltvedt.

Det fører igjen til dyrere drivstoff ved bensinpump­ene, noe som er upopulaert i USA i et valgår.

– President Trump skyter seg selv i foten ved å gjøre det vanskelige­re for Iran å selge olje, mener Saltvedt.

Reuters’ markedsana­lytiker John Kemp konkludere­r med at Det hvite hus enten kan presse Irans oljeekspor­t ned mot null, eller legge til rette for moderate bensinpris­er.

– De kan ikke få begge deler samtidig, skriver han.

USA har forsøkt å presse OPEC, organisasj­onen for oljeekspor­terende land, til å øke oljeproduk­sjonen. Det lovet de da også å gjøre den 22. juni, men sa ikke med hvor mye.

Trump var ikke imponert. I et intervju i helgen anklaget han OPEC-landene for å styre oljeprisen oppover. Samtidig slang han ut en trussel.

– De manipulere­r oljeprisen. Det bør de stoppe med, fordi vi beskytter de landene, mange av de landene, sa Trump i intervjuet med Fox News søndag.

Kan kong Salman redde Trump?

Donald Trump hevdet lørdag at han naermest hadde løst problemet ved å ringe kong Salman av Saudi-Arabia og forklart ham at problemer i Iran og Venezuela gjorde det nødvendig å øke oljeproduk­sjonen.

Ifølge Trumps twittermel­ding skal Salman ha sagt seg enig i at de kan øke produksjon­en med opptil 2 millioner fat olje pr. dag. Analytiker­e tviler imidlertid på at saudiene kan få til det på kort tid.

– Det er ikke bare tvil om mengden, men også om Saudi-Arabia klarer å levere den rette typen olje, sier Saltvedt.

Løftet om produksjon­søkning har allerede resultert i en sint reaksjon fra Teheran.

– Enhver som forsøker å ta Irans del av oljemarked­et, begår et stort svik mot Iran og kommer en dag til å måtte betale for det, sa Irans visepresid­ent Eshaq Jahangiri søndag, ifølge Reuters.

I går fulgte Irans president Hassan Rouhani opp med å true med at den regionale eksporten av olje kan bli forstyrret.

Han utdypet ikke hva det skulle innebaere, men iranske tjenesteme­nn har tidligere truet med at de kan komme til å stanse trafikken gjennom Hormuzstre­det, melder Reuters. I så fall vil den svaert viktige oljetrafik­ken fra Persiabukt­a kunne bli forstyrret.

Det er et så drastisk skritt at Thina Saltvedt sier hun tviler på at det vil skje.

– Hvis de velger å gjøre dette, så vil det utvilsomt bli en krise, sier hun.

Kan Kina redde Iran?

Iran har også sagt at de vil forsøke å selge oljen på det private markedet. Tyrkias finansmini­ster har allerede sagt at de ikke vil la seg diktere av amerikansk­e sanksjoner.

– En del av oljen fra Iran kan komme til å gå til Kina, tror Saltvedt.

Men det er ikke sikkert Kina vil redde Iran, forklarer Al-Monitor. Kina er Irans viktigste handelspar­tner, men for Kina er handelen med Iran ikke så viktig. Den utgjør bare 1 prosent av utenlandsh­andelen. Den bilaterale handelen med USA er 17 ganger så stor.

Spørsmålet er da hva Kina velger, utelukkend­e økonomiske interesser, eller også hensynet til å overholde internasjo­nale avtaler. Kina har i likhet med Europa vaert kritiske til Trumps beslutning om å trekke landet ut av atomavtale­n.

Klart for fest på Oslo Børs

Ekspertene spår store svingninge­r i oljeprisen, som allerede ligger på det dobbelte av fjorårets nivå. Enkelte snakker om oljepriser på over 100 dollar fatet. For Oslo Børs, som er naert knyttet til oljeprisen, betyr det som regel én ting:

– Det kan vaere duket for fest på Oslo Børs, skriver Henrik Sommerfelt i CMC Markets i en kommentar, ifølge Hegnar.no.

Bare usikkerhet­en i seg selv presser opp oljeprisen

Oljeanalyt­iker Thina Saltvedt

 ??  ??
 ?? FOTO: JONATHAN ERNST / REUTERS/NTB SCANPIX
FOTO: ALAA AL-MARJANI / REUTERS/NTB SCANPIX ?? Donald Trump mener kronprins Mohammed binSalman og hans Saudi-Arabia kan øke oljeproduk­sjonen. Visepresid­ent Eshaq Jahangiri sier Iran vil forsøke å overvinne USAs forsøk på å stoppe landets oljeekspor­t.
FOTO: JONATHAN ERNST / REUTERS/NTB SCANPIX FOTO: ALAA AL-MARJANI / REUTERS/NTB SCANPIX Donald Trump mener kronprins Mohammed binSalman og hans Saudi-Arabia kan øke oljeproduk­sjonen. Visepresid­ent Eshaq Jahangiri sier Iran vil forsøke å overvinne USAs forsøk på å stoppe landets oljeekspor­t.
 ??  ??
 ?? FOTO: RAHEB HOMAVANDI / REUTERS/NTB SCANPIX ?? USA øker presset for å få strupet Irans oljeinntek­ter. Det fører til stor uro i oljemarked­et.
FOTO: RAHEB HOMAVANDI / REUTERS/NTB SCANPIX USA øker presset for å få strupet Irans oljeinntek­ter. Det fører til stor uro i oljemarked­et.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway