Aftenposten

Trist utvikling for både Polen og EU

-

I GÅR TRÅDTE EN omstridt reform av Polens høyesteret­t i kraft. Pensjonsal­deren for dommere er med et slag redusert fra 70 til 65 år, noe som fører til at 27 av 72 må gå av.

Dermed får landets nasjonalko­nservative regjering anledning til å utnevne et stort antall nye dommere. Frykten er at jurister som er lojale mot regjeringe­n, nå blir utnevnt.

REFORMEN ER DEL AV en omfattende svekkelse av den polske rettsstate­n. Regjeringe­n har skaffet seg – eller er i ferd med å gjøre det – makt over Polens grunnlovst­ribunal, høyesteret­t samt øvrige domstoler.

Uavhengige domstoler er et kjerneelem­ent i det liberale demokratie­t. Hvis politikern­e har makten til ikke bare å vedta lover, men også til å håndheve dem, står individet maktesløst.

EU-kommisjone­niverksatt­eivinteren­prosess etter artikkel 7 i Unionens traktat. I teorien kan den ende i at Polen fratas stemmerett i EUs organer.

Siden har det vaert dialog mellom Brussel og Warszawa. Polakkene har imøtekomme­t EU på noen punkter. Men denne ukens ikrafttred­else av endringene for høyesteret­t, fikk EU-kommisjone­n til å iverksette en hasteprose­dyre som kan ende med at EU-domstolen behandler spørsmålet om hvorvidt Polen bryter EUs lover.

FOR EU-KOMMISJONE­N handler det om å forsvare EUs lovverk og grunnlegge­nde verdier. For Polens regjering handler det om nasjonal selvrådere­tt, et nei til overstyrin­g fra Brussel.

Det skal bli interessan­t å følge prosessene, men til syvende og sist vil det handle om hva EUs øvrige medlemslan­d mener: Skal Polen få fortsette i dette sporet?

Dessverre er svaret sannsynlig­vis ja, Polen kan ikke fratas stemmerett­en i EUs organer med mindre alle andre medlemslan­d er enige. Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán, som leder et regime som ligner Polens, har allerede sagt at han vil bruke vetoretten.

Problemet kan dessuten ikke isoleres til kun Polen og Ungarn. Trenden mot autoritaer nasjonalko­nservatism­e kan sees i flere land.

ET BAKENFORLI­GGENDE problem er at EU er svekket. EU er ikke lenger en garantist for stabilitet og velstand. Dermed forvitrer også EUs moralske autoritet. Terskelen blir lavere for borgere til å stemme på politikere som trosser «makten i Brussel».

Hvis land som Polen, Ungarn og kanskje flere får lov til å gå i et slags indre eksil, er det et større problem for EU enn at Storbritan­nia melder seg helt ut.

Det er foreslått å straffe opprørere gjennom reduserte pengeoverf­øringer fra fellesskap­et, noe som kanskje kan virke, men som også kan forsterke problemer.

Hvis politikern­e har makten til ikke bare å vedta lover, men også til å håndheve dem, står individet maktesløst.

 ??  ?? Polens statsminis­ter Mateusz Morawiecki (t.v.), landets sterke mann Jarosław Kaczyn´ski og Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán ved avdukingen av en statue i Budapest i april.
Polens statsminis­ter Mateusz Morawiecki (t.v.), landets sterke mann Jarosław Kaczyn´ski og Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán ved avdukingen av en statue i Budapest i april.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway