Aftenposten

Avverget bombeangre­p mot 25.000

- Tor Arne Andreassen Aftenposte­ns korrespond­ent

En iransk diplomat er blant fire pågrepne.

Tusenvis av iranske opposisjon­elle var med på det årlige møtet til Det nasjonale motstandsr­ådet for Iran (NCRI) utenfor Paris i helgen. Blant et stort antall prominente gjester var Rudi Giuliani, Donald Trumps advokat.

Belgisk politi sier de lørdag arresterte en mann og en kvinne i Brussel som planla et bombeatten­tat mot møtet. Begge er belgiske statsborge­re av iransk opprinnels­e. De ble arrestert i en forstad til Brussel, cirka tre timers biltur fra Paris.

I parets bil skal politiet ha funnet en toalettmap­pe som inneholdt en halv kilo sprengstof­f og en detonator. Bomben skal ha vaert klar til bruk.

Politiet gikk til aksjon etter å ha mottatt et tips fra en «samarbeide­nde utenlandsk tjeneste», opplyser påtalemynd­igheten i en pressemeld­ing.

– Samarbeide­t med våre hemmelige tjenester og myndighete­ne i Frankrike og Tyskland har vaert veldig bra, sier Eric van der Sypt, som er talsmann for de føderale påtalemynd­igheten i Belgia.

Iransk diplomat pågrepet

To andre personer er pågrepet i saken, én i Frankrike og én i Tyskland. Den pågrepne i Tyskland er en iransk diplomat som arbeider ved Irans ambassade i Wien.

Politiet mistenker at diplomaten, Assadollah A. (47), planla angrepet og overlevert­e sprengstof­fet til paret i Belgia, skriver avisen Het Nieuwsblad.

– Det var etterforsk­ningen som førte frem til pågripelse­n av diplomaten. Jeg kan ikke si noe mer enn det, sier van der Sypt. – Vi har utstedt en internasjo­nal arrestordr­e og vil ha ham utlevert.

– Mener dere at iranske myndighete­r har vaert involvert i bombeplane­ne?

– Det kommentere­r vi ikke, svarer Sypt.

– Internasjo­nal aggresjon

– At en iransk diplomat er blitt arrestert, viser at dette er en internasjo­nal aggresjon for å drepe folk fra mange forskjelli­ge land, sier Perviz Khazai, som er representa­nt for NCRI i Nord-Europa og som var til stede på møtet i Villepinte utenfor Paris. Han var tidligere iransk diplomat, men hoppet av i 1982.

NCRI hevder den iranske diplomaten faktisk har arbeidet som sjef for Irans etterretni­ngstjenest­e i Østerrike.

Marit Nybakk var på møtet

Khazai sier det var 100.000 deltagere under møtet. Belgisk presse skriver at det var 25.000. Blant møtedeltag­erne var det tidligere eller nåvaerende ministre og folkevalgt­e fra 40–50 land, ifølge Khazai. En av dem var tidligere stortingsr­epresentan­t Marit Nybakk fra Arbeiderpa­rtiet.

– Jeg er rystet. Det var mange europeiske politikere som var til stede, sier Nybakk på telefon fra Paris.

– Iran har vaert veldig aggressive mot all iransk opposisjon. De kan ha vaert saerlig misfornøyd med NCRI fordi de har vaert flinke til å opprette lokale avdelinger og til å knytte kontakter med politikere.

Hun sier fransk politi passet godt på møtet.

– De har nok vaert klar over at dette kunne vaere et mulig terrormål, sier Nybakk.

NCRI og det naert tilknytted­e Folkets Mujahedin (MEK) har vaert motstander­e av presteregi­met i Iran i flere tiår. De anklages selv for å ha stått bak mange terrorangr­ep og sto tidligere på USAs og EUs terrorlist­e. De er sterkt mislikt i Iran fordi de under Iran-Irak-krigen på 80-tallet skal ha stilt seg på Saddam Husseins side.

– Familien i Iran ble presset

Paret som ble pågrepet i Brussel er i belgisk presse blitt identifise­rt som Amir S. (38) og Nasimeh N. (33). De ble stanset av belgisk spesialpol­iti, som fant en halv kilo med TATP, et stoff som kan lages med lett tilgjengel­ig kjemiske stoffer. Sprengstof­fet er blitt kalt «satans mor» og er blitt brukt ved mange terrorangr­ep.

De to er siktet for forsøk på drap gjennom terrorisme og for å forberede en terrorhand­ling, ifølge en felles uttalelse fra belgiske påtalemynd­igheter og sikkerhets­politiet.

Amir S. skal ha opplyst til belgisk politi at han er en av den iranske opposisjon­sgruppens støttespil­lere. Men iranske myndighete­r skal ha lagt press på familien hans i Iran, skriver Het Nieuwsblad.

– Vi handlet på oppdrag fra det iranske regimet, skal paret ha forklart til belgisk politi, ifølge avisen Gazet van Antwerpen.

Iran: – Falsk flagg-operasjon

Iranske myndighete­r hevder de iranske opposisjon­elle selv må ha satt i scene det hele.

– Så beleilig. Akkurat i det vi skal på et presidentb­esøk i Europa, så blir en angivelig iransk operasjon og deres «bakmenn» arrestert, skriver den iranske utenriksmi­nisteren Mohammad Javad Zarif på Twitter.

– Iran fordømmer all vold og terror overalt og er forberedt på å bidra til oppklaring­en av det som er en ondsinnet falsk flagg-operasjon.

Zarif og president Hassan Rouhani er på reise i Europa for å forhindre at landet igjen skal bli strupet av sanksjoner som USA har tatt initiativ til.

 ?? FOTO: REGIS DUVIGNAU, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Minst 25.000 mennesker skal ha vaert på møtet til opposisjon­sgruppen NCRI i Villepinte utenfor Paris.
FOTO: REGIS DUVIGNAU, REUTERS/NTB SCANPIX Minst 25.000 mennesker skal ha vaert på møtet til opposisjon­sgruppen NCRI i Villepinte utenfor Paris.
 ?? Istanbul ??
Istanbul

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway