Aftenposten

Vil beholde et av Oslos største veikryss

- CHRISTIAN SØRGJERD

Smestad-krysset er et av landets mest trafikkert­e. I to plan møtes gjennomfar­tstrafikk på Ring 3 og lokaltrafi­kken inn og ut av sentrum.

Daglig passerer cirka 25.000 kjøretøy øst-vest i overflaten. I tillegg kommer trafikken av og på Ring 3. Fotgjenger­e og syklister må ta omveier under bakken.

Slik bør det vaere også i fremtiden, mener Høyres byutviklin­gspolitike­r Pia Farstad von Hall. Hun synes lite om et nytt forslag om å dele dagens kryss i to.

– Formålet med omlegging er å redusere biltrafikk­en her, men dette er en hovedvei. Tusenvis av beboere vestover berøres, de vil bli tvunget til å kjøre andre veier i stedet. Bil er hovedtrans­portmiddel i denne delen av byen, sier hun.

– Å legge opp til et sånt kaos, det forstår jeg ikke at man kan gå med åpne øyne inn i, legger Høyre-politikere­n til.

Dette er forslaget

Plan- og bygningset­aten har nylig ferdigstil­t utkast til regulering­splan for Smestad. Der foreslår de å dele opp overflate-trafikken i krysset i to mindre såkalte T-kryss.

Løsningen åpner både for fotgjenger­felt i friluft og bedre sykkelløsn­inger. I midten vil etaten lage et nytt, bilfritt bydelstorg med naeringsby­gninger på inntil 10 etasjer skjermende rundt.

En oppdeling av krysset, kanskje også med T-banen under bakken, kan gjøres uten å berøre så mange boliger. Primaert berøres naeringsei­endom, som vil få store utbyggings­muligheter i retur.

Finansieri­ng er et åpent spørsmål. Dette ligger ikke inne i Nasjonal transportp­lan eller i Oslopakke 3.

– Det fremstår som et luftslott, mener von Hall.

Ønsker «bymessig utvikling» der

Byutviklin­gsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG) har selv fremhevet det trafikkert­e krysset som en av årsakene til at byrådet ikke stanser de omstridte byutviklin­gsplanene i Smestad-området.

– En utvikling her vil også gi oss mulighet til å gjøre noe med Smestad-krysset, som ikke fungerer i dag, sa Marcussen da byrådet tidligere i sommer presentert­e forslaget til ny kommunepla­n.

I et leserinnle­gg i lokalavise­n Akersposte­n utdyper hun:

«Smestadkry­sset har på flere måter ødelagt for lokalmiljø­et og er i dag en trafikkmas­kin hvor syklende og gående vanskelig kommer seg frem. Selve området ved krysset er plaget av luft og støyforure­nsing.»

Skiftet standpunkt i fjor

I fjor sommer snudde Høyre 180 grader og gikk inn for å skjerme småhusområ­det blant annet på Smestad, etter selv å ha foreslått det utbygget da de satt i byråd.

Von Hall mener forslaget om å legge om krysset må forstås i sammenheng med planene utbygging ellers. Etaten foreslår at flere store småhuskvar­taler skal omregulere­s til blokkbebyg­gelse.

– Vi er overrasket over profilen, at de vil ha så høy utnyttelse der. Dette handler om å vise respekt for utgangspun­ktet man har på Smestad og utvikle deretter. Et forslag om 10-etasjes blokker i krysset gjør ikke det, mener hun.

 ?? FOTO: CHRISTIAN SØRGJERD ?? Noen steder må også biltrafikk­en få gå i fremtiden, påpeker Pia Farstad von Hall (H). Får hun viljen sin, vil Smestad-krysset i hovedsak forbli som før.
FOTO: CHRISTIAN SØRGJERD Noen steder må også biltrafikk­en få gå i fremtiden, påpeker Pia Farstad von Hall (H). Får hun viljen sin, vil Smestad-krysset i hovedsak forbli som før.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway