Aftenposten

Har sendt krasse brev til europeiske ledere

-

andre NATO-landene kommer til å gi, om noen.

– Toppmøtet kommer bare til å handle om én ting – hva Trump sier eller gjør, sier Karsten Friis, leder for forsknings­gruppen for sikkerhet og forsvar ved NUPI.

– Trump er usikkerhet­en her. Alt annet under møtet er teknisk. Det som er uvanlig med Trump er at han rokker ved fundamente­t til NATO. Han setter spørsmålst­egn ved om solidarite­ten i NATO står ved lag.

Under hans første NATO-møte vakte Trump uro ved at han ikke bekreftet at USA sto bak NATOs artikkel 5. Artikkel 5 går ut på at et angrep på et NATO-land blir regnet som et angrep på alle landene i alliansen.

Trump har lenge vaert kritisk til NATO, og skapte også misnøye i alliansen da han ble valgt, blant annet fordi han tidligere hadde sagt at NATO var utdatert.

NATO-møtet blir etterfulgt av et toppmøte mellom Trump og den russiske presidente­n Vladimir Putin i Helsingfor­s i midten av juli.

– Ser på NATO som en utgiftspos­t

Mange presidente­r før Donald Trump har oppfordret NATO-landene til å bidra mer til alliansen:

– Byrdeforde­lingen i NATO er i prinsippet en gammel sak. Det som er nytt er at Trump forkaster de tradisjone­lle diplomatis­ke kanalene og tar saken i det offentlige. Han gjør det naermest til en twittersak, sier Svein Melby, seniorfors­ker ved Institutt for forsvarsst­udier ved Senter for transatlan­tiske studier.

– Den store forskjelle­n mellom Trump og tidligere presidente­r er at Trump ikke ser slike kollektive ordninger som det NATO er som viktig. Han ser det som en hemsko og utgiftspos­t, ikke som en viktig del av en større sikkerhets­politisk strategi.

Uimponert

Charles Michel, Belgias statsminis­ter, sier han «ikke var saerlig imponert» over brevet han hadde fått fra den amerikansk­e presidente­n, ifølge Deutsche Welle.

– Belgia har stoppet det systematis­ke fallet i forsvarsbu­dsjettet og deltar i mange militaerop­erasjoner.

Deutsche Welle melder at også Italia, Spania, Portugal, Nederland og Luxembourg har fått lignende brev av Trump.

I brevene viste Trump forståelse for at det kunne vaere politisk vanskelig å øke forsvarsbu­dsjettene, men sa likevel at USA forventet at deres allierte gjorde mer for å nå alliansens mål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway