Aftenposten

Slik gjør du ferien i Norge rimeligere

- CAMILLA FLAATTEN

Tre av fem nordmenn vil feriere i Norge, viser en fersk undersøkel­se Ipsos har gjennomfør­t for DNB.

32 prosent skal kombinere utenlandsf­erie med norgesferi­e, det er ti prosent flere enn i fjor. 31 prosent skal kun feriere her hjemme, mens 14 prosent av dem som tar sommerferi­e, skal tilbringe hele perioden utenlands. Like mange skal ikke ha noen ferie, ifølge den ferske undersøkel­sen.

– Vaer prisbeviss­t

I snitt ligger feriebudsj­ettet vårt på 40.650 kroner for 2018, ifølge Hovedorgan­isasjonen Virke. Det er høyere enn på mange år.

Men Norge er et ganske kostbart land å feriere i, så vi ba forbrukerø­konom Silje Sandmael i DNB om noen tips.

– For å holde kostnadene nede er planleggin­g viktig, i tillegg til å vaere prisbeviss­t. Lag et sommerbuds­jett hvor du skriver ned utgifter til bolig, mat, transport og aktivitete­r, sier Sandmael.

– Hvis du ikke er så glad i å lage mat selv, må dere kanskje bo billigere. Det kan vaere lurt å avklare dette i forkant med alle som skal på tur, så man vet hva man kan forvente.

Rimelig overnattin­g

Cirka halvparten av oss nordmenn eier en hytte eller har tilgang til hytte, viser tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB). For den som ikke har det, kan telt vaere et godt alternativ. Allemannsr­etten sikrer rett til å ferdes og oppholde seg i skog, mark og kystområde­r i Norge – noe som betyr at en kan telte gratis i store deler av landet.

– Det kan vaere både gøy og lønnsomt å ta med telt. Har du ikke et selv, er det mulig å leie på nett, eller du kan låne av venner eller bekjente. Det er ikke noe poeng å kjøpe et telt hvis du vet at du ikke kommer til å bruke det så mye. Bruk også nettet for å se om du kan leie eller låne overnattin­gssteder underveis, eller benytt deg av Den Norske Turistfore­nings gratis eller billige hytter, sier Sandmael.

Husk hengekøye

Norsk Friluftsli­v har merket seg en oppgang i salg av hengekøyer, og generelt har overnattin­g i friluft vaert en trend de siste årene.

Ønske om et enklere friluftsli­v kan vaere en av årsakene, mener generalsek­retaer Lasse Heimdal i Norsk Friluftsli­v.

– En hengekøye er enkel å ta med og henge opp, alt du trenger er et par traer. I hverdagen er vi så vant med komfort, og de enkle opplevelse­ne i naturen blir derfor en luksus. Tenk så deilig å bytte ut skjermen med en stjernehim­mel for en kveld, sier han.

Ta med stormkjøkk­en

Investerer du i et telt eller skal overnatte utendørs, er det også lurt å kunne lage egen mat.

– Spar penger på mat ved å ha med stormkjøkk­en. Har du med fiskestang, kan du få fersk fisk, i tillegg til en morsom opplevelse. Det er også gøy for barna å gå på jakt etter spiselige ting i naturen, sier forbrukerø­konom Sandmael.

– Smør matpakke og fyll opp vannflaske­ne. Har familien lyst på en is på veien, sparer du mye penger på å stoppe ved en matbutikk og kjøpe en pakke, fremfor å kjøpe is på bensinstas­jon.

Naturlig fornøyelse­spark

Fra våren til utpå høsten er dethøyseso­ng for badeland, klatrepark­er og fornøyelse­sparker over hele landet. Det kan vaere en kostbar affaere for en familie på fire.

– Hva kan vaere økonomiske alternativ­er?

– Naturen kan vaere en fornøyelse­spark i seg selv. En oppdagelse­stur på beina, på sykkel eller i kano kan vaere vel så spennende som å kjøre karusell. I tillegg slipper du kø, sier Sandmael.

Et kjapt nettsøk eller en stopp innom turistkont­oret kan gi mange alternativ­er .

– Det er viktig å presentere ferien som et eventyr, for da vil dere mest sannsynlig skape minnerike historier sammen, mener Sandmael.

 ?? FOTO: SYNNE KVAM/NORSK FRILUFTSLI­V ?? Hvis vaeret tillater det, ta med hengekøye og sov under åpen himmel.
FOTO: SYNNE KVAM/NORSK FRILUFTSLI­V Hvis vaeret tillater det, ta med hengekøye og sov under åpen himmel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway