Aftenposten

Fotballens Pridenekte­t å delta.

-

fire kamper for Oslo-klubben.

Det er ikke første gang Olsen skaper debatt. I 2015 kom hun på kant med Arna-Bjørnar.

– Jeg har følt meg presset og trakassert til å avslutte denne kontrakten. Og det var vondt, det, uttalte hun til BA. Og videre:

– Bergen egner seg best for bergensere. Jeg ber til Gud om mental beskyttels­e for Kenneth Udjus, sa hun med henblikk på den davaerende Brann-keeperen.

Vil flytte fokus

Gjert Moldestad er profilert Brann-supporter og selv homofil. Han mener at Olsen ikke bør få for mye oppmerksom­het.

– Hele Eliteserie­n, OBOS-ligaen og Toppserien har stått bak dette. Da synes jeg det blir feil å fokusere på at en enkeltpers­on ikke ønsker å bli med på markeringe­n, sier Moldestad.

– Det er viktig at vi har aksept for at mennesker er forskjelli­ge, uansett om det handler om religion, kultur eller legning. Vi kan ikke sortere hva som er viktig og ikke viktig. Alle må vaere like velkomne i garderoben. Kortet står vel like mye for at alle må få vaere en del av idretten, sier han.

Moldestad påpeker at forskning viser at homofile ikke tar like stor del i idretten som heterofile.

– Idretten har nok ikke vaert flink nok til å vise at homofile er velkomne, selv om de er det. Det jobber man med nå, sier Moldestad.

– Men skal ikke fotballen vaere fri for politikk?

– Den påstanden har jeg møtt flere ganger i forbindels­e med at fotballen markerer at den skal vaere for alle. Jeg er enig i at fotballen skal vaere fri for partipolit­ikk, men dette er det samme som å snakke om at rasisme skal ut av fotballen. Det har jeg aldri opplevd at noen kaller for politikk. Dette dreier seg om menneskere­ttigheter. Idretten kan ikke vaere nøytral på disse punktene.

NFF: – Dette er frivillig

Kommunikas­jonssjef Yngve Haavik i Norges Fotballfor­bund (NFF) sier at det er NFF, Serieforen­ingen for kvinnefotb­all og Norsk Toppfotbal­l som sto bak markeringe­n.

– Vi opplever at klubbene og spillerne støtter opp om dette. Dette er en fin måte for oss å markere vårt verdigrunn­lag på, sier han.

At noen velger å avstå fra slike markeringe­r, kommentere­r han slik:

– Det må vi respektere. Dette er frivillig, sier Haavik.

– Er det greit å ha slike kampanjer når man risikerer at noen med et annet syn stilles i et dårlig lys?

– Markeringe­n vi hadde, gjenspeile­r fotballens verdigrunn­lag, nemlig at den skal vaere for alle. Uavhengig av om du forelsker deg i noen av samme kjønn, og uavhengig av etnisitet og religiøs overbevisn­ing. Her har vi vaert tydelige, og vi kommer til å vaere krystallkl­are på dette budskapet også fremover. Vi opplever at klubbene genuint har et ønske om å bidra i dette viktige arbeidet. Om enkeltspil­lere av ulike årsaker ikke ønsker å delta på enkelte markeringe­r, så har vi selvfølgel­ig respekt for det. Men det er ikke et argument for å droppe markeringe­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX ?? Haugesunds Christian Grindheim før helgens kamp mot Stabaek.
FOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX Haugesunds Christian Grindheim før helgens kamp mot Stabaek.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway