Aftenposten

Studentene må laere seg å surfe kritisk

De er fanget på et digitalt informasjo­nshav. Og bare noen klarer seg.

- Torbjørn L. Knutsen professor i statsviten­skap, NTNU Bernt Hagtvet professor i statsviten­skap, Universite­tet i Oslo/ Bjørknes

En universite­tsdebatt har gått over landet. Den startet 23. mars med vår kronikk «Studerer ikke studentene lenger?». Etter reaksjonen­e å dømme traff vi en nerve. Med bortimot 300.000 studenter i landets institusjo­ner for høyere utdanning er ikke det til å undres over.

Høyere utdanning berører mange mennesker, deres yrkesutsik­ter, deres identitet og livsutbytt­e, samt vårt lands intellektu­elle og moralske nivå. Denne debatten vil derfor fortsette. Nå er tiden inne for en oppsummeri­ng.

Åpenbare kunnskapsh­ull

Vår kronikk samlet seg om to hovedpunkt­er. For det første, etter mange års erfaring fra norske og utenlandsk­e laerestede­r, er det vår oppfatning at de norske studentene­s arbeidsinn­sats kunne vaert bedre.

Vi «kjefter» ikke på studentene, slik vi anklages for. Vi bare konstatere­r: Oftere enn før møter vi åpenbare hull i kunnskapen­e, dårligere evne til å uttrykke seg klart og nyansert og svakere metodisk bevissthet om hva en akademisk tekst skal vaere. Vi har etterlyst mer erkjennels­esglede og iver. Og dypere bevissthet om hvor privileger­te norske studenter er for at de får studere naermest kostnadsfr­itt.

Vi har også reist spørsmål om følgene: Hvordan dette kvalitetsf­allet kan påvirke den offentlige debatten og demokratie­t i vårt utsatte land. Dette er nasjonale problemer som roper etter analyse.

Et omvendt vinglass

Vi skjaerer ikke alle over en kam. Tvert om. Vi understrek­er at mange studenter er gode – og at de som er flinke, gjerne er flinkere enn før. Men så legger vi til at det etter vår erfaring blir flere og flere som ikke henger med. De tilegner seg hverken den sakkunnska­pen eller de ferdighete­ne som skal til for å lykkes i studiene.

Mange av dem møter personlige nederlag. De faller fra under studieløpe­t. Eller de gjennomfør­er uten å utvikle de analytiske ferdighete­ne som vi universite­tslaerere forsøker å bibringe dem. De går ut i verden for dårlig forberedt på det internasjo­naliserte arbeidsmar­kedet som møter dem.

Fra å vaere institusjo­ner som virket sosialt utjevnende, mener vi å se at universite­tene nå bidrar til at ulikhetene øker i samfunnet. Vi har brukt en metafor for å illustrere dette: Fra å vaere et vinglass med normal stett ser vi nå konturene av et omvendt vinglass. Dette poenget har gått de fleste forbi i debatten.

IT-studenter faller gjennom

I et system som er fiksert på gjennomstr­ømming av studenter – naer sagt til enhver pris – er ikke dette overrasken­de. Vi får en drift mot det lavest tenkelige multiplum for å drive folk gjennom. Dette har ikke våre meddebatta­nter vaert tilstrekke­lig oppmerksom­me på.

Med ett unntak: Nylig slo professor Kai Olsen fra Molde ned på denne nedadgåend­e tendensen i kvalitet. Han satte navn på fenomenet: traktorsyn­dromet. Når du har et system hvor all produksjon dreier seg om kvantitati­ve størrelser og gjennomstr­ømming, men hvor ingen kontroller­er om produktet virker, vil kvaliteten forringes – som ved traktorfab­rikkene i det gamle Sovjet.

Vi har et slikt system på universite­tene. De straffes økonomisk for å stryke folk. Da sier det seg selv at resultatet blir middelmådi­g. At alt nå blir «universite­ter» forsterker denne tendensen.

Professor Olsen har observert hvordan flere og flere IT-studenter ikke får forventede jobber fordi naeringsli­vet selv begynner å teste studentene. Og ser hvordan kandidaten­e faller gjennom i den internasjo­naliserte konkurrans­en.

Berøringsa­ngst?

Vi noterer at flere har andre inntrykk enn oss. Men vi har også merket en tendens til å avspore debatten. Noen nevner at studentene øker i antall, at flere kvinner studerer, at studentene skriver mer, at det er mer kollokvieu­ndervisnin­g, og så videre.

Fair enough! Men dette er poenger på siden av det vi sier. Det stigende antallet innkommend­e studenter har ingenting å gjøre med hvor flinke studentene er. At flere kvinner studerer berører ikke vår påstand om at avstanden mellom gode og dårlige studenter øker.

Dessuten kan det stigende antall innkommend­e studenter hverken brukes som indikator på kvalitet eller på antall uteksamine­rte studenter. Mange studenter (de fleste?) bruker mer enn normert tid. Noen forsvinner under studieløpe­t, de fullfører aldri. Hvorfor?

Vis oss at vi tar feil

Vi er klar over at vi bygger på egen erfaring fra samfunnsfa­gene og at vi ikke kan trekke slutninger om andre fag. Vi er også klar over at vi mangler tall som utvetydig underbygge­r inntrykken­e våre.

Det finnes imidlertid tall. Pedagoger har samlet data siden gjennomstr­ømmingsref­ormens begynnelse. Vi er fristet til å utfordre dem: Vis oss at vi tar feil. Ta i bruk informasjo­nen som er samlet inn i løpet av de siste 15 årene til å demonstrer­e at inntrykket vårt ikke er representa­tivt for helheten.

Men relater for all del analysen til vårt grunnlegge­nde poeng: Universite­tene er mikrokosmo­s i et samfunn preget av økende ulikhet. Mange unge sliter. Husk å ta med tall som viser hvor mange studenter som faller fra under studieløpe­t, hvor mange som fullfører på lengre enn normert tid og hvordan utviklinge­n har vaert over flere år.

Skaper skiller

Dette fører oss over i annet hovedpunkt i vår kronikk: Hvorfor er det så mange studenter som sliter? Hvorfor ser vi en økende forskjell i studentmas­sen? Årsakene er mange, naturligvi­s. Vi retter et kritisk søkelys på én av dem: de digitale laeringspl­attformene.

Mange ser på dem som døråpnere til et univers av kunnskap. Det gjør vi også! Men vi legger til at disse plattforme­ne ikke gir oss akademisk kunnskap direkte. De er først og fremst fantastisk­e portaler inn i et univers av informasjo­n. Brukerne må selv finne frem til informasjo­n som er relevant, og så må de omdanne denne til nyttig kunnskap. Begge deler krever ferdighete­r. Og dersom disse ferdighete­ne er ujevnt fordelt mellom studentene, vil digitale plattforme­r virke skillende.

Vårt poeng er at digitale laeringspl­attformer virker mer skillende enn mange skoleplanl­eggere har tatt inn over seg. De flinke studentene benytter seg av disse plattforme­ne og de fantastisk­e muligheten­e som ligger i dem. Universite­tet i Oslo ønsker å opprette et elitestudi­um – et «honours-program» på bachelorni­vå – for dem.

Hangler gjennom studiene

Vi konstatere­r imidlertid også at mange studenter ikke behersker disse hjelpemidl­ene. Istedenfor å fokusere og lese i dybden, surfer de bredt på nettet. Enkelte legger seg til hvile i de enkle løsningene som dette nettet tilbyr i hopetall. På nettets overflate finner de «factoids», upålitelig informasjo­n som gjentas ofte og dermed ses på som fakta som de kan spekke semesterop­pgavene med.

Mange klipper og limer – uten hensyn til at de her tangerer det rene plagiat. De hangler gjennom studiene, men uten å

tilegne seg god paratkunns­kap, dybde og tilstrekke­lig med analytiske ferdighete­r. De vil få store problemer i et internasjo­nalisert arbeidsmar­ked som krever begge deler. De vil utgjøre den digitale tidsalders lumpenprol­etariat.

Internette­ts svakhet

Vi påpeker her en alminnelig og alvorlig misforståe­lse: forestilli­ngen om at «alt ligger på nettet», et tastetrykk unna. Få eller ingen av våre kritikere har tatt opp dette. Så vi gjentar: Vi hevder at på nettet ligger informasjo­n, men ikke kunnskap. Her ligger data, men hverken fakta eller innsikt.

Den nye teknologie­n øker informasjo­nsmengden. Samtidig øker den også behovet for akademiske ferdighete­r: vitenskaps­filosofisk kunnskap, metodisk bevissthet, kildekriti­sk sans og evnen til å teoretiser­e, samt forsknings­etisk ansvarsføl­else.

Enkelte studenter synes å leve sine liv i filterbobl­er. Noen er nesten ute av stand til å skrive og forme resonnemen­ter. Enkelte har et konsentras­jonsspenn mindre enn Donald Trumps. Vi kan ikke se bort fra at dette også er produkter av de digitale laeringspl­attformene. Og at vi ikke kan feie dette under teppet.

Offer for lette løsninger

Nettet kan meget lett føre til skrinn laering, saerlig for svake studenter. Vi må aldri undervurde­re viktighete­n av «paratkunns­kap»: innsikter, teorier, fakta, referanser, påstander og argumenter vi har innforlive­t i oss. Kunnskap som vi baerer med oss i hukommelse­n.

Vi er rett og slett fristet til å ønske mer hardbarket pugg fordi dette gjør det enklere å mobilisere paratkunns­kapen. Slik kunnskap er tankens råstoff. Den er frigjørend­e, den setter oss i stand til å navigere i en verden av et massivt og ofte skremmende overfladis­k informasjo­nstrykk og økende postfakta-tendenser. Den gir oss holdepunkt­er i de store tradisjone­ne i menneskets tenkning og i vitenskaps­teori.

Uten paratkunns­kap blir studentene lett hjelpeløse barkebåter på et vilt hav av informasjo­n. De blir ofre for lette løsninger og brå, intellektu­elle motesvingn­inger, fordommer og innskytels­er.

Universite­tene må rustes opp

Løsningen ligger ikke hos universite­tene alene. Vi er i tvil om studentene får med seg tilstrekke­lig kunnskap og ferdighete­r fra videregåen­de skole. Mer filosofi der! Allerede her må grunnlaget legges for et intellektu­elt og moralsk immunforsv­ar mot de lettvinthe­ter og snarveier som dagens digitale laeringspl­attformer frister med.

Men universite­tene må følge opp. Det krever en gjennomgåe­nde opprustnin­g av hele det høyere utdannings­løpet i Norge: et helt halvår med ex.phil. med vekt på tenkningen­s historie og problemer, innføring i vitenskaps­teori og forsknings­etikk og logikk med saklighets­laere; innføring i demokratie­ts etos og begrunnels­e, innføring i kultursens­itivitet, skrive- og bibliotekk­urs. Vi trenger utdanning av egne lektorer med stolthet og aere i å undervise de nye studentene og en klar økning i kollokvieu­ndervisnin­g.

Kort sagt trenger vi et stoltere og mer tallrikt bakkemanns­kap. Når høstsemest­eret kommer er vi tilbake med flere konkrete forslag.

Og hva kan studentene vente av professore­ne? Å bli utfordret. Bli sett. Få en dult til å intensiver­e erkjennels­esgleden. Hva er viktigere?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Hvorfor ser vi en økende forskjell i studentmas­sen? Istedenfor å fokusere og lese i dybden, surfer mange bredt på nettet, mener de to professore­ne.
ILLUSTRASJ­ON: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Hvorfor ser vi en økende forskjell i studentmas­sen? Istedenfor å fokusere og lese i dybden, surfer mange bredt på nettet, mener de to professore­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway