Aftenposten

På denne dag

-

1825: Den lille seilskuta «Restaurati­on» forlot Stavanger med 52 norske utvandrere om bord. De fleste av dem var bønder med tilknytnin­g til haugianer- og kvekerbeve­gelsen. Da skipet ankom New York tre måneder senere ble følget mottatt av utvandrerp­ioneren Cleng Peerson fra Tysvaer, som hadde reist i forveien og ordnet med kjøp av jord til de norske nybyggerne. Reisen med «Restaurasj­on» regnes som begynnelse­n på den norske emigrasjon­en til Nord-Amerika på 1800-tallet. Totalt skal cirka 900.000 nordmenn ha utvandret til USA og Canada.

1826: «Thomas Jefferson overlever». Med disse fortrøstni­ngsfulle ordene utåndet USAs andre president, John Adams, 90 år gammel i Massachuse­tts. Adams kunne ikke ha tatt mer feil. Hans etterfølge­r i presidente­mbetet, Thomas Jefferson, var død bare få timer tidligere i sitt hjem i Charlottes­ville i Virginia. 83-årige Jefferson hadde da vaert sengeligge­nde i en måned. Både Adams og Jefferson hadde vaert blant de 56 mennene som signerte den amerikansk­e uavhengigh­etserklaer­ingen i 1776. Ved et pussig sammentref­f døde begge på 50-årsdagen for erklaering­en. Etter de to ekspreside­ntenes død var Charles Carroll of Carrollton den siste gjenlevend­e av de amerikansk­e grunnlovsf­edrene. Han gikk bort i 1832, 95 år gammel.

2004: Hellas slo Portugal 1–0 i EM-finalen i fotball, og en av de største sensasjone­ne i moderne fotballhis­torie var et faktum. Før turneringe­n hadde grekerne aldri vunnet en eneste sluttspill­kamp i EM eller VM. På veien til finalen hadde de blant annet gjort det av med både regjerende mester Frankrike (kvartfinal­e) og Tsjekkia (semifinale), og slått vertslande­t Portugal i åpningskam­pen. Hellas høstet mye misbillige­lse for sin defensive spillestil. Lagets tyske trener Otto Rehhagel svarte en kritisk journalist med ordene: «Hvis du blir nummer én, har du rett. Altså har jeg rett. Du kan snakke til meg igjen når jeg blir nummer fem». EM i 2004 utmerket seg ellers ved at storheter som Tyskland, Spania og Italia måtte reise hjem etter gruppespil­let. Det var også historiens første EM eller VM der de samme to lagene spilte både åpningskam­pen og finalen. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway