Aftenposten

Arne Martin Klausen

- På vegne av Kulturhist­orisk Museum Per B. Rekdal Gro Ween Håkon Glørstad

Den utrolig mangfoldig­e forskeren og formidlere­n Arne Martin Klausen er gått bort, 92 år gammel. I 1955 ble Arne Martin Klausen en av den lille gruppen magistergr­adsstudent­er i etnografi som skapte faget sosialantr­opologi i Norge. Men mens det nye faget stort sett vendte seg bort fra museet, valgte Klausen å vie seg museet, å la det bli en del av formidling­en av det nye faget. Sannsynlig­vis var han den første museumsman­nen i Norge som systematis­k og aktivt formidlet flerkultur­ell forståelse.

Riktignok var de samfunnene han tok for seg den gangen fjerne og ikke en del av det norske samfunnet som nå. Han så muligheten­e i nye medier og hadde en serie programmer allerede til fjernsynet­s prøvesendi­nger. I en ukentlig spalte i Dagbladet formidlet han gjenstande­r fra museet så vel som etnografis­ke problemsti­llinger.

Han åpnet dørene for skiftende utstilling­er, blant annet om samenes politiske mobiliseri­ng, som en refleksjon­sutstillin­g om turisme til Afrika, og hans egen-kuraterte utstilling Eksotisk Moderne fra 1968 der norsk kunsthåndv­erk ble koblet med kunsthåndv­erk fra museets samlinger; en helt ny tanke den gangen.

Fra midten av 1960-tallet gjennomfør­te han en fullstendi­g moderniser­ing og profesjona­lisering av Etnografis­k museum, både hva angår stab, lokalitete­r, funksjoner og konsept. I 1974 gikk han over til det første professora­tet i sosialantr­opologi ved Institutt for sosialantr­opologi på Blindern, til et nytt kapitel i hans utrolig mangfoldig­e bidrag til faget og det norske samfunnet.

Arne Martin var en sjenerøs person. Hans formidling­sglede og hans tro på museenes betydning for både kunnskapsu­tvikling og formidling vil fortsette å vaere en inspirasjo­n for oss alle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway