Aftenposten

Underdog

-

En «underdog» er en person eller gruppe som er med i en konkurrans­e, gjerne i sport eller kultur, som er forventet å tape. Personen eller gruppen som er forventet å vinne, kalles ofte «top dog».

Uttrykket er trolig fra slutten av 1800-tallets arrangerte hundekampe­r der en underdog var hunden som tapte kampen. Man også en «underdog bet» på hunden som ikke var favoritt. at de hadde fått samme sympati.

– Japanerne fremstår som ordentlige, og de rydder til og med tribunene. Da får de masse sympati.

– Fotballen har enorm gjennomsla­gskraft

Svenske Aage Radmann er seksjonsle­der ved seksjonen for kroppsøvin­g, pedagogikk og friluftsli­v ved Norges idrettshøg­skole.

Radmann har blant annet skrevet flere bøker om fotball og supporterk­ultur.

Svenskene har selv vaert et av overraskel­seslagene i dette mesterskap­et. Det tror eksperten har hatt mye å si for nasjonen.

– I Sverige er man ganske restriktiv med å vise nasjonalfø­lelse. Dette har likevel skapt utrolig mye glede og stolthet. Idretten bygger opp nasjonal identitet, og det påvirker kultur og politikk, sier han og legger til:

– Fotballen er og har alltid vaert politisk, nå mer enn noe annet, sier han.

Utspillet begrunner han med å vise til svenske politikere.

– Svenske politikere hadde opprinneli­g bestemt seg for ikke å reise til Russland, i lojalitet med engelske politikere etter giftskanda­len med en russisk avhopper. De gode sportslige resultaten­e har vaert bra, og dermed har de likevel valgt å reise ned, sier han og avslutter:

– Det sier en hel del om fotballens enorme gjennomsla­gskraft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway